Güneş yüzeyinde Dünya’nın 4 katı büyüklüğünde siyah nokta!

ABD’nin New York, New Jersey, Nebraska ve Pensilvanya eyaletlerinden çıplak gözle görülebilecek kadar büyük olduğu belirtilen ve “Güneş lekesi” adı verilen bu siyah noktanın, “büyük çaplı Güneş patlamalarına” yol açabileceği bildirildi.

güneş siyah nokta

Güneş yüzeyinde Dünya’nın 4 katı büyüklüğünde siyah nokta tespit edildi. Küresel çapta elektrik kesintilerine neden olabilir!

Uzmanlara göre, Güneş’in çevresindeki alanlardan daha soğuk bir yüzey alanını ifade eden bu devasa nokta, tehlikeli bir durumun habercisi olabilir…


Bugün çekilen fotoğraf:

güneş lekesi
Kaynak: Sunspots (nasa.gov)

Güneş teleskopunun görüntüleri, güneşin yüzeyini daha önce hiç olmadığı gibi ortaya koyuyor

güneş teleskobu

Yere dayalı güçlü bir güneş teleskopu tarafından çekilen güneş yüzeyinin yeni görüntüleri, güneş lekelerini ve diğer özellikleri eşi benzeri görülmemiş ayrıntılarla ortaya çıkardı.

19 Mayıs’ta yayınlanan sekiz görüntü, ABD Ulusal Bilim Vakfı’nın Hawaii’deki Maui adasında bulunan 4 metrelik (13,1 fit) bir teleskop olan Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu kullanılarak çekildi.

Güneşin 11 yıllık döngüsünün zirvesi olan Temmuz 2025 güneş maksimumu yaklaştıkça güneş giderek daha aktif hale gelse de, fotoğraflar güneş yüzeyinin daha sessiz yönlerini gösteriyor.

Soğuk, karanlık güneş lekeleri, fotosferde veya manyetik alanın güçlü olduğu Güneş yüzeyinde noktalar halinde bulunuyor ve Dünya boyutunda veya daha büyük olabilirler. Güneş lekesi kümeleri, plazma ve manyetik alanın bir kısmı güneşin dış atmosferinden veya koronadan sıkışıp güneş sistemi boyunca akmaya başladığında, güneş patlamalarının ve koronal kütle püskürmelerinin nedenidir.

Güneş patlamaları

Güneş lekeleri, çoğunlukla Güneş patlaması adı verilen ve Güneş’in yüzeyinden uzaya yayılan devasa “foton patlamalarıyla”bağlantılıdır.

En büyükleri, Dünya’dan katlarca büyük olabilir; elektronik cihazlarla etkileşime girme ve “elektrik sistemlerini devre dışı bırakma”potansiyeline sahiptir.


Küresel elektrik kesintilerine neden olabilir

Şiddetli bir güneş patlaması, teknik olarak “dünya çapında elektrik kesintilerine yol açma potansiyeli” taşımaktadır.

Ancak bir güneş patlamasının bu tür bir risk oluşturabilmesi için, patlamanın “Güneş’in Dünya’ya bakan yüzünde”gerçekleşmesi gerekir.

En şiddetli patlamalar

En şiddetli patlamaların, “X-Sınıfı patlamalar”olduğunu belirten NASA’ya göre, “Bu patlamalar esnasında Güneş, bir milyar hidrojen bombası şiddetinde enerji üretebilir…”

Kaydedilen son Güneş patlaması M-1 sınıfında, ikinci büyük şiddette bir patlama olsa da habere konu olan lekenin X-1 sınıfında bir patlama yaratması da ihtimal dahilindedir.

TV dizisi Revolution’a konu olmuştu

revolution dizisi

Eylül 2012’de Amerikan NBCtelevizyonunda gösterime giren Revolution (Devrim) adlı TV dizisi, “Güneş’te yaşanan şiddetli bir foton patlaması sonrası, Dünya çapında tüm elektrik sistemlerinin devre dışı kalmasını” konu alıyordu.

Patlama sonrasıtüm bilgisayar ve elektronik cihazlar devre dışı kalmış; insanlık, “elektriğin olmadığı yeni bir dünya düzeni” ile karşı karşıya kalmıştı.

Kaosun hakim olduğu bu yeni düzende trenler, arabalar, gemiler ve uçaklar artık işe yaramaz birer hurdaydı…


Hükümet ve kamu düzeni çökmüştü. Ancak mekanik aksama sahip bazı silahlar çalıştığı için birçok bölge yaşanan anarşi sonrası “milislerin kontrolüne”girmişti.

Güneş’te neler oluyor? Devasa patlamaların rüzgarı Dünya’yı yok edip yutabilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.