Airfryer ve robot süpürge gözetim altında: Fiyatları uçtu!

Küçük ev aletleri pazarında “airfryer” ve “robot süpürge” ürünlerine talep giderek artarken Ticaret Bakanlığı yayımladığı tebliğ ile bu ürünleri gözetim altına aldı. İthal ürünlerin fiyatları daha da artacak.

airfryer

‘Yağsız kızartma’ özelliğiyle anılan airfryer’ların küresel satışları katlanarak artarken Türkiye’de de neredeyse yok satıyor. Düğün sezonunun başlaması ve evde tüketimin artmasıyla son aylarda airfryer satışlarında yüzde 300 artış olduğu belirtiliyor. Türkiye pazarında bu yıl 2 milyon civarında airfryer satılacağı tahmin ediliyor.

Sıcak havayı yiyeceklerin etrafında hızla dolaştırarak pişiren mutfak aleti, hızlı pişirme özelliği sayesinde kızartmaların bazı özelliklerini taklit ediyor. Airfryer’lar aslında yiyecekleri kızartmıyor. Fritözden çok konveksiyonel fırını andıran bir mekanizmaya sahip.


Yemekleri çok az yağ ile ve pratik bir biçimde pişirdiği için daha sağlıklı olduğu belirtiliyor. Airfryer’ın yiyecekleri neredeyse bir mikrodalga fırın kadar hızlı ısıttığı üstelik mikrodalga fırınların zararlarından arınmış olduğu da öne sürülüyor.

Fiyatları 18 bin TL’yi aşıyor

Airfryer fiyatları teknik özelliklerine ve büyüklüklerine göre 1500 TL’den başlıyor, 18 bin liraya kadar yükseliyor. Güç, sepet kapasitesi, sıcak tutma özellikleri, led ekran ve program özellikleri geliştikçe fiyatı katlanıyor.

Airfryer ürünleri arasında en çok tercih edilen markalar: Philips, Xiaomi, Arçelik, Schaffer, Kumtel, Tefal, Karaca, Cecotec, Princess, Wiami, Electrolux, Fakir, Goldmaster, Jumbo, Sem gibi markalar kıyasıya rekabet ediyor. 3, 4, 7 litrelik olanları var. 8-9 tane yemek pişirme programı var. Hangi yemeği istiyorsanız o programa basıyorsunuz. Airfryer’da tavuk, et, balık, sebze kızartabiliyorsunuz. Pizza ve ekmek de pişirebiliyorsunuz.


Airfryer ve robot süpürgelerde gözetim kapsamı değiştirildi

robot süpürge

Resmi Gazete’de 29 Mayıs 2023 tarihinde yayımlanan düzenlemeye göre, birim gümrük kıymeti 100 doların altında olan airfryer ve robot süpürgeler dahil olmak üzere bazı elektronik eşyalar gözetim listesine alındı. Daha önce airfryer ve robot süpürgeleri de kapsayan ve iptal edilen düzenlemede başa dönüldü.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre gözetim tebliği, yerli üreticilerin talebine istinaden veya Ticaret Bakanlığınca resen çıkarılan bir uygulama olup; belli bir malın ithalatının o malın yerli üreticileri ile ülke ekonomisi üzerinde olumsuz sonuçlar doğurup doğurmadığının tespitini sağlama amacı taşıyor.

Yerli üretimi olan yeni nesil ürünlerden airfryer, robot süpürge, dik süpürge ve stand mikserlerin ithalatının yakından izlenebilmesi ve özellikle düşük birim fiyatlı ithalatın gerçekleşme koşullarının araştırılması amacıyla, söz konusu eşyanın belirlenen gümrük kıymetlerinin altında birim kıymeti haiz olanlarının ithalatı ülke ayrımı olmaksızın gözetime tabi tutulacak. Söz konusu ürünler için gümrük kıymeti adet başına 10 dolar ile 200 dolar arasında olacak şekilde güncellendi. Tebliğler yayım tarihini takip eden 30. gün yürürlüğe girecek.

Robot süpürge nedir ve nasıl kullanılır?

robot süpürge

robot süpürge, tümüyle otomatik çalışma özelliğine sahip bir süpürge çeşididir. Bu ürünler herhangi bir insan müdahalesine ihtiyaç duymadan zemin temizliğini etkin şekilde gerçekleştirir. Üstelik yüzey temizliği işlerini sürekli hale getirir. Böylelikle zeminde toz veya kir birikmesini önler.


Bazı robot süpürge çeşitlerinde haritalama özelliği çok daha gelişmiş çözümler içerir. Nitekim kamera destekli haritalama sistemleri geniş zemin temizliğinde kusursuz çözümler sunar. Bu ürünlerde mekan hesaplama özelliği vardır ve temizlik planlaması etkin şekilde işler. Gelişmiş özelliklere sahip süpürge robotları, şarjlarının ne zaman biteceğini anlar. Böylelikle istasyona sorunsuz şekilde geri dönerler. Tekrar şarj olduklarında, temizliğe kaldıkları yerden devam ederler. Gelişmiş haritalama özellikleri, şarj öncesi geçtikleri yerlerin üzerinden tekrar geçmelerini önler.

Air fryer çılgınlığı: Havayla pişiren fritöz daha mı sağlıklı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.