Dolar/TL kuru neden hızla yükseliyor?

Dolar/TL kuru bugün yaklaşık yüzde 7 yükselerek bir yıldan sonra ilk defa keskin bir artış yaşadı. Böylece kur 23 seviyesini aşarak rekor tazeledi. Peki döviz neden hızla yükselişe geçti?

Dolar/TL

Bloomberg, kurdaki bu yükselişi kamu bankalarının piyasaya müdahale etmeyi kesmesine bağladı. Reuters haber ajansı da bu sebeple Merkez Bankası rezervlerindeki düşüşün durduğunu aktardı.

Reuters’a konuşan bankacılar bu gelişmeleri serbest piyasa koşullarına geri dönüş olarak tanımladı. Seçim öncesi Merkez Bankası’nın dolar/TL kurunu baskılamak için kamu bankaları aracılığıyla piyasaya müdahale ettiği aktarılıyordu.


Bu müdahalenin seçim sonrası durması beklentisiyle çoğu yabancı kurum kurun yükseleceğini tahmin ediyordu.

Seçimlerin ardından dolar/TL tahminini revize eden Commerzbank yıl sonu kur beklentisini 20’den 25’e yükseltmişti.

Goldman Sachs analistleri ise 3 Haziran tarihli raporlarında üç aylık dolar/TL tahminini 19’dan 23’e, altı aylık tahmini 21’den 25’e, on iki aylık tahmini 22’den 28’e yükseltti.

Analistler uluslararası net döviz rezervlerinin negatif bölgeye geçtiğini belirtmişti.

Türk Lirası bu yılın başından beri dolara karşı yaklaşık yüzde 18 değer kaybetti.

Mahfi Eğilmez: Seçim politikası

Ekonomist Mahfi Eğilmez, kurda bugün yaşanan harekete dair yazdığı blog yazısında seçim öncesi uygulanan politikalara işaret etti.

Yüksek enflasyona rağmen düşük faiz politikası takip edilmesinin yanlış olduğunu, “bugün gelinen aşamada, zembereğin boşalmasıyla birlikte, dolar kurunun normal düzeyine geldiğini” kaleme aldı:

“Benim yanlış diye yorumladığım bu ekonomi politikası bazı başka yorumculara göre bilerek istenerek seçim kazanmaya yönelik uygulanan bir politikaydı.


“Bu yorumu yapanların haklı olduğunu düşünüyorum. Ekonomi politikası yaklaşık iki yıldır tümüyle seçime endeksli olarak yürütüldü ve ekonominin ağır yara almasına aldırış edilmedi.”

Hakan Kara: Sermaye girişi amaçlanacak gibi görünüyor

Merkez Bankası’nın eski baş ekonomistlerinden Hakan Kara ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Türk varlıkları dolar cinsinden ucuzlatılıp bir eşikten sonra faiz artışıyla sermaye girişi amaçlanacak gibi görünüyor. Pratikte bunu yapmak kolay değildir ama döviz işlem kısıtlamaları devam ederken mümkün olabilir” dedi.

“TL krizinin başlangıcı gibi”

tl türk lirası

İngiltere’deki InTouch Capital Markets veri şirketinin kıdemli döviz analisti olan Piotr Matys, bugün TL’de görülen keskin değer kaybının kurun daha serbest hareket etmesine izin verileceğinin sinyali olduğunu söyledi.

Reuters’a konuşan Matys, kurun yüksek enflasyon ve düşük faiz politikasına uyum sağladığını aktardı.

Commerzbank’ın kur araştırma masasının başında bulunan Ulrich Leuchtmann ise yine Reuters’a yaptığı açıklamada oluşan tablonun “TL krizinin başlangıcına benzediği” tanımını yaptı.

Leuchtmann, “Eğer herhangi bir kalıcı değişiklik görmezsek Türkiye devalüasyon ve yükselen enflasyon sarmalında kalabilir, bunun da nerede biteceğini görmek güç olur” diyerek TL’nin gerçek değerini hesaplamanın zor olduğunu aktardı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanan Mehmet Şimşek‘in bundan sonra nasıl bir ekonomi politikası izleyeceği kurun ve enflasyonun gidişatında belirleyici olacak.

ABD’de yaşan ekonomist Hafize Gaye Erkan‘ın Merkez Bankası’na başkan olarak atanabileceğine dair haberler de faizin yükseltilebileceğine işaret olarak algılanıyor.

Ancak Erdoğan seçim öncesi CNN’e verdiği röportajda düşük faiz politikasından vazgeçilmeyeceğini söylemişti.


Piyasalar biraz da bu gelişmelere göre önümüzdeki günlerde şekil alacak. (Kaynak: BBC Türkçe)

Dolar kuru 23 TL seviyesini aşarak rekor kırdı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.