Hayatın zorluklarına karşı güçlü durmanın anahtarı: Psikolojik sermaye

Sağlık Bakanlığı’nın Ruh ve Eylem Raporuna göre Türkiye’de her üç kişiden biri psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor. Ruh sağlığı sorunları sosyal hayatı olduğu kadar iş yaşamını da tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), depresyon ve anksiyete nedeniyle yılda tahmini olarak 12 milyar iş gücü kaybedildiğini ve bu durumun küresel ekonomiye 1 trilyon dolara mal olduğu açıklandı.

Psikolojik sermaye

Ancak iş hayatında ruhsal bir problemi dile getirmek hala tabu niteliğinde. Çalışanlar büyük ölçüde yaftalanmaktan ve dışlanmaktan korkuyor. Bu da, mutsuz ve verimsiz bir çalışma ortamına, özellikle pandemi sonrası çığ gibi büyüyen “sessiz istifa“, “işte varolamama” gibi daha pek çok büyük soruna sebep oluyor. Oysa çalışan mutluluğuna yatırım yapan şirketlerde çalışan bağlılığının yüzde 63 daha yüksek, stres yönetiminin yüzde 74 daha başarılı ve üretkenlik artışının yüzde 53 daha fazla olduğu gözlemlenmiş.

İş dünyası kendi geleceği için daha fazla insan odaklı olmak zorunda

Bireylere sunduğu online psikolog, diyetisyen ve spor hizmetlerindeki deneyimiyle, kurumların ihtiyaçlarına özel bütüncül sağlık çözümleri tasarlayan HiDoctor, iş dünyasının da yakından tanıği yazar – eğitmen ve konuşmacı Hülya Mutlu ile “Psikolojik Sermaye – 101” video serisine başladı.


Psikolojik iyi oluşuna destekleyen tavsiyelerle dolu bu seride; önce pozitif psikoloji irdeleniyor, ardından stres yönetimi ve öz yeterlilik konuşuluyor. Umut ve iyimserliğin olmazsa olmazlığı vurgulanıyor. Sonuçta hayatın her alanında duygusal dayanıklılığa ulaşmanın ve kişisel potansiyelimizi geliştirmenin yolları ortaya konuyor.

“Sende iyi giden ne var?”

Özünde toplumun yaşam kalitesini ve mutluluğunu artırmak üzere yola çıkan platform, iş hayatına  insan odaklı bir perspektif kazandırmayı kendine misyon edinmiş durumda. HiDoctor Ceo’su Ahmet Bal, “Bir işletmenin en kıymetli sermayesidir insan. İnsanı ayakta tutan ise ruhsal, zihinsel ve bedensel iyi olma halidir. Doğru adımlarla bu sermayeyi güçlendirebilir, daha mutlu bireylere dönüşebiliriz. Bu mutluluğun yarattığı dalgayla gerek sosyal hayatımızı gerek iş hayatımızı pozitif bir ekosistem haline getirebiliriz” diyerek kurumları da bu bakış açısıyla psikolojik sermayeye yatırım yapmaya davet ediyor.

HiDoctor Linkedin ve Youtube kanallarından izleyebileceğiniz serinin yayınlanan ilk bölümde Hülya Mutlu izleyiciye, “Sende iyi giden ne var?” diye soruyor. Özellikle son günlerde epey ihtiyacımız olan, iyi bir ruh haline ulaşmak ve korumak için nasıl düşünmemiz gerektiğini anlatıyor.

Hülya Mutlu, bazı insanların hayatın getirdiği zorluklara ve strese karşı daha dayanıklı olmasının altında, güçlü bir “psikolojik sermaye” birikiminin olduğunu dile getiriyor ve “Psikolojik sermaye, bir kişinin benlik saygısı, öz yeterliliği, motivasyonu, umutları ve duygusal dayanıklılığı gibi psikolojik kaynaklarını tanımlar. Bu kaynaklar, bireylerin hayatlarının zorlu anlarında daha iyi başa çıkabilmelerine yardımcı olur. İşte bu nedenle psikolojik sermaye, kişisel ve profesyonel başarıda önemli bir rol oynar” diyor.

Psikolojik sermayesi güçlü örneklerden ilham alın

Son dönemde psikolojik sermayesi güçlü iki popüler isimden örnek veren Hülya Mutlu, “Bunlardan biri Melisa Vargas. Yıllarca kendi ülkesinde milli takıma alınmadı. Ama kendisine verdiği söz ve umut, başarıya giden yolda ona rehberlik etti. Voleybol sahasında gösterdiği teknik ustalığının yanında psikolojik sermayesinin gücü sayesinde büyük başarılara imza atabildi. Stres altındayken bile yeteneklerini koruma konusundaki üstün becerisi, onun psikolojik sermayesinin sağlamlığının da en iyi göstergesi.

Rabia Birsen Göğercin ise, yaşadığı kol kaybıyla mücadele ederken bile mizahın gücünden faydalanarak hayata karşı olumlu bir yaklaşım sergiliyor. Bu, psikolojik sermayenin iyimserlik bileşeniyle uyumlu. Her iki örnek de, psikolojik sermayenin gücünü ve olumlu bir zihinsel duruşun önemini vurguluyor” şeklinde konuşuyor.


Psikolojik Sermayemizin Farkına Varmak İçin Kendimize Sormamız Gerekem Sorular

Kendi Yeteneklerime Güveniyor Muyum?

Bir zorlukla karşılaştığınızda, bu zorluğun üstesinden gelebileceğinize ne kadar inanıyorsunuz? Psikolojik sermaye, kişinin kendi yeteneklerine duyduğu güveni artırır ve bu da zorlukları daha kolay aşmalarına yardımcı olur.

Gelecekle İlgili Planlarım Var Mı?

Gelecekteki hedeflerinize ve planlarınıza ne kadar umutla bakıyorsunuz? Psikolojik sermaye, umut duygusunu güçlendirir ve kişinin kötü günlerde bile umudu kaybetmemesine yardımcı olur.

Başıma Gelen Olayları Olumlu Tarafından Ele Alabiliyor Muyum?

Olayları genel olarak olumlu bir şekilde mi değerlendiriyorsunuz? Psikolojik sermaye, olumsuz durumları bile pozitif bir şekilde ele alabilme yeteneğini artırır. Bu, daha iyi çözümler bulmanıza yardımcı olur.

Duygusal Dayanıklılığa Sahip Miyim?

Stresli veya zorlayıcı durumlarla karşılaştığınızda, hızlı bir şekilde toparlanabiliyor musunuz? Psikolojik sermaye, duygusal dayanıklılığı artırarak kişinin zor zamanlarda daha güçlü kalmasına yardımcı olur.

Psikolojik Sermayemizi Geliştirmek İçin Öneriler

Kişisel Güçlerinizi Tanıyın: En güçlü yönlerinizi ve gelişim alanlarınızı keşfedin.

Duygusal Zeka Üzerine Çalışın: Duygusal zeka geliştirmek, psikolojik sermayenizin gelişimini tetikler. Daniel Goleman’ın “Duygusal Zeka” kitabını okumayı düşünebilirsiniz.

Stres Yönetimini Geliştirin: Stres yönetimi becerilerinizi geliştirmek, duygusal dayanıklılığınızı artırır.


Kendinize İyi Bakın: Bedeninize, zihninize ve ilişkilerinize iyi bakmayı unutmayın. Hareket, istirahat, sağlıklı diyet, iyi niyet, öğrenen zihniyet, anlamlı çaba, şefkat, nezaket ve merhamet psikolojik sermayenizi artıracaktır.


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.