Mısır’da bir antik mezarlıkta 3500 yıllık Ölüler Kitabı bulundu

Mısırlı arkeologlar tarafından yapılan kazılarda 3 bin 500 yıllık ‘ölüler kitabı’ bulundu. Bu özel keşif, mumyalar, kanopik kavanozlar, muskalar, heykeller ve Ölüler Kitabı’nın bazı bölümlerini içeren bir papirüs parşömeni gibi çeşitli öğeleri içeriyordu.

ölüler kitabı mısır

Mısırlı arkeologlar, Mısır‘ın orta kesimindeki 3 bin 500 yıllık bir mezarlıkta uzun süredir kayıp olan antik eserler buldular. Bu özel keşif, mumyalar, kanopik kavanozlar, muskalar, heykeller ve Ölüler Kitabı’nın bazı bölümlerini içeren bir papirüs parşömeni gibi çeşitli öğeleri içeriyordu.

Mezarlık aynı zamanda taş ve ahşap tabutlar, 25 binden fazla ushabti heykeli, mutfak eşyaları, taş ve ahşap tılsımlar, kanopik kavanozlar gibi zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyordu.


Bu keşifler arasında en önemlisi, Yeni Krallık dönemine ait olan ve 43 ila 49 metre boyutlarındaki bir papirüs parşömeni içinde korunan “Ölüler Kitabı”nın bazı bölümleriydi. Bu metin, ölen kişinin öbür dünyadaki yolculuğuna rehberlik eden eski Mısır metinlerinden biriydi.

antik mısır keşif

Mısır’daki Amerikan Araştırma Merkezi‘ne (ACRE) göre, “Ölüler Kitabı”nın bu versiyonu, ölülerin gömülmesi için becerilerine dayalı olarak farklılaşan niteliklere sahip kâtipler tarafından hazırlandı. ACRE ayrıca, bu metnin sadece papirüslerde değil, aynı zamanda mezar duvarlarına, mumya sargılarına ve hatta Kral Tutankamon’un altın maskesine kaydedildiğini belirtti.

Ölüler Kitabı’nın ve bu keşfin, eski Mısır’ın inançları, defin uygulamaları ve ritüelleri hakkında daha fazla bilgi sunarak bu eski uygarlığın anlaşılmasına katkı sağladığına inanılıyor.

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, papirüsün Al-Ghuraifa bölgesinde bulunan ilk eksiksiz papirüs olduğunu ve oldukça iyi korunduğunu vurguladı. Aynı zamanda, Roemer ve Pelizaeus Müzesi’nin CEO’su Lara Weiss ve Chicago Üniversitesi’nden Mısırbilimci Foy Scalf, bu tür bir eski metinin bir mezarda bulunmasının oldukça nadir olduğunu ve daha fazla değerlendirme ve araştırma gerektiğini belirtti.


Kaynak: Live Science

Uzaydan Dünya’ya bakan astronotlar “dev kafatası” gördü


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.