Beyin hayal kırıklıklarını depresyonmuş gibi algılıyor!

hayal kırıklığı

Depresyon mu, yoksa hayal kırıklığı mı? Uzmanlara göre beyin hayal kırıklıklarını depresyonmuş gibi algılıyor. Sürekli hayal kırıklığı yaşıyorsanız kendi düşüncelerinize bakın…

Hayal kırıklığı denilen şeyi ‘beklentilerin olmaması’ olarak tanımlayan uzmanlar, yaşanılan şeylerin bir şekilde insanları hayal kırıklığına uğrattığını fakat belirli bir ölçüde olduğu zaman daha kontrol edilebilir olduğunu söylüyor.

“Birçok insan sürekli hayal kırıklığına uğramazken eğer siz bunu sürekli yaşıyorsanız kendi düşüncelerinize bakmalısınız.” diyen Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, “Kendinizi sürekli olumsuz, karamsar bir düşünce içerisine sokuyorsanız zaten orada hayal kırıklığı bir şekilde gelecektir. Beyin bu hayal kırıklıklarını, üzüntüleri depresyonmuş gibi algılamaya başlar.” dedi.


Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, hayal kırıklığıyla baş etmenin yollarını anlattı.

“Hayal kırıklığı denilen şey beklentilerin olmamasıdır” diyen Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, yaşadığımız şeylerin bir şekilde hayal kırıklığına uğrattığını fakat belirli bir ölçüde olduğu zaman daha kontrol edilebilir olduğunu söyledi.

Bazıları neden sık hayal kırıklığına uğrar?

Hayal kırıklığının yıkıcı olduğu zaman oldukça kötü olduğunu da kaydeden Dr. Yıldız Burkovik, “Birçok örnek verilebilir. İstismara uğramış kişiler, anne baba tarafından ihmal edilmiş çocuklar… Bu tarz durumlarda beklentiler hiç geçekleşmediği zaman insan ‘yine gerçekleşmezse’ diye bekliyor.” dedi.


Sık hayal kırıklıkları yaşanmasına ilişkin de Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, şunları söyledi:

“Öncelikle ‘neden böyle bir duruma açığız’ onu düşünmenizi sağlıyor. Birçok insan sürekli hayal kırıklığına uğramazken eğer siz bunu sürekli yaşıyorsanız kendi düşüncelerinize bakmanız lazım. Kendinizi sürekli olumsuz, karamsar bir düşünce içerisine sokuyorsanız zaten orada hayal kırıklığı bir şekilde gelecektir. Beyin bu hayal kırıklıklarını, üzüntüleri depresyonmuş gibi algılamaya başlar.”

Beklenti düzeyi çok fazla olursa bu sefer ciddi hayal kırıklığı olur

Beklentileri düşürmenin kişileri mutlu etmeyeceğini de dile getiren Dr. Yıldız Burkovik, “Aksine bu daha kötü hale getirir. Beklentilerinizi önce belirli bir düzeyde tutmalısınız. Yani bir anda üst noktaya çıkıp olağanüstü şeyler beklememelisiniz. Bu sefer de başkalarıyla kendinizi kıyaslamaya başlarsınız. ‘O yaptı ben neden yapamıyorum, ondan daha iyi pozisyonda olmalıyım.’ gibi. Beklenti düzeyi çok fazla olursa bu sefer ciddi hayal kırıklığı olur. Bu yüzden adım adım ileriye doğru gitmek lazım.” şeklinde konuştu.

Arkasında duran ebeveyni varsa çocuk çok daha fazla kuvvetleniyor

Hayal kırıklığı yaşayıp yaşamamanın veya bundan etkilenip etkilenmemenin çocukluktan itibaren yaşam tarzıyla ilgili olduğunu da anlatan Dr. Yıldız Burkovik, “Arkasında duran ebeveyni varsa her koşulda destekleyen, yol gösteren, belirli koşullarda ilerlemesi için yanında olursa o zaman çocuk çok daha fazla kuvvetleniyor. Kendisi zaten korkan ebeveyn hiçbir şekilde örnek olmadığı için zaten kişi yetişkinlikte de artık çok fazla bir şey yapamayacak hale geliyor.” diye sözlerini tamamladı.


Doi: https://doi.org/10.32739/uha.id.43153

Borderline kişilik bozukluğu nedir? Belirtileri neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.