Bitcoin (BTC) yarılanma raporunda dikkat çeken analiz: Bu sefer çok başka olacak!

Bitcoin BTC

Yeni yıla düşüşle başlayan Bitcoin kısa sürede toparlandı ve yeniden yükselişe geçti. Akşam saatlerinde 48 bin dolar seviyesini test ederek umutlandırdı. Dünyanın en büyük dijital varlık yöneticisi Grayscale’den Bitcoin Yarılanma Raporu: “Bu sefer çok başka olacak”

Bitcoin ETF onayı ile on binlerce Bitcoin rezervi biriktiren Blackrock gibi kuruluşların sürekli olarak cüzdanlardan borsalara devasa BTC aktarması veya borsalardan cüzdanlara BTC çekmesi tedirginliğe yol açıyor. Hal böyle olunca zaman zaman Bitcoin satışları artıyor ve fiyata negatif yansıyor.

Global piyasaların da toparlanması ve faizlerin bu yıl düşmeye başlayacağı beklentisi ile Bitcoin fiyatı bugün 48 bin dolara kadar yükseldi.


900 milyar doları aşkın piyasa değeriyle en büyük kripto para Bitcoin, 10 Şubat Cumartesi öğleninde 47 bin doların üzerinde tutunuyor. Son 24 saat içerisinde yüzde 1 değer kazanan BTC an itibarıyla 47 bin 150 dolar seviyesinde.

En büyük akıllı sözleşme blokzinciri Ethereum’un kripto parası Ether’de (ETH) de benzer durum hakim. Son 24 saatte yüzde 0,67 yükselen ETH, Cumartesi öğleninde 2 bin 500 dolar çevresinde el değiştiriyor.

Dünyanın en büyük dijital varlık yöneticisi Grayscale’den Bitcoin Yarılanma Raporu: “Bu sefer çok başka olacak”

Grayscale

Dünyanın en büyük dijital varlık yöneticisi Grayscale, Nisan 2024’te gerçekleşecek olan Bitcoin yarılanma (halving) olayının, zincir üzerindeki önemli faaliyetler ve olumlu piyasa yapısı güncellemeleri nedeniyle öncekilerden temelde farklı olabileceğini öne süren bir rapor yayınladı.

Yeni Bitcoin piyasaya sürülmesi Nisan 2024 civarında yarıya düşecek. Analistlere göre madenci gelirleri için kısa vadeli potansiyel zorluklara rağmen, temel zincir içi faaliyetler ve olumlu piyasa yapısı güncellemeleri bu yarılanmayı tamamen farklı hale getirebilir.

İşte rapora göre önceki yarılanmalardan farklı olarak önümüzdeki yarılanmada hesaba katılması gerekenler:

Azalan blok ödül geliri ve yüksek üretim maliyetleriyle karşı karşıya kalan madenciler, öz sermaye/borç ihracı ve rezerv satışı yoluyla fon üreterek hazırlandılar.


Analistlere göre Core Scientific’in 55 milyon dolarlık öz sermaye arzı, Stronghold’un 15 milyon dolarlık öz sermaye artırımı ve Marathon Digital’in 750 milyon dolarlık iddialı hibrit öz sermaye artırımı gibi önemli kaynak oluşturma çabaları, sektörün rezervleri destekleme konusundaki proaktif duruşunun altını çiziyor. Bu önlemler toplu olarak, Bitcoin madencilerinin en azından kısa vadede yaklaşan zorlukları aşmak için iyi bir konumda olduklarını gösteriyor.

Grayscale’e göre bazı madenciler piyasadan tamamen çıksa bile, hashrate’de ortaya çıkan düşüş madencilik zorluğunda bir ayarlamaya yol açarak kalan madenciler için coin başına maliyeti potansiyel olarak düşürebilir ve ağın dengesini koruyabilir.

Analistlere göre Inscription’ların ortaya çıkışı zincir üzerindeki faaliyeti yeniden canlandırdı. Şubat 2024 itibariyle 59 milyondan fazla Non-Fungible-Token benzeri (NFT) koleksiyon ürünü yazıldı ve madenciler için 200 milyon dolardan fazla işlem ücreti üretildi. Bu eğilimin, yenilenen geliştirici ilgisi ve Bitcoin blockchain’inde devam eden yeniliklerle desteklenerek sürmesi bekleniyor.

Inscription’ların başarısının Bitcoin ağı üzerinde kendi etkileri oldu. Blok ödülleri zaman içinde azaldıkça, madencilerin ağın güvenliğini sağlamak için nasıl teşvik edileceği sorusu daha acil hale geliyor. Bu tokenlerdeki işlemlerden elde edilen işlem ücretleri halihazırda toplam madenci gelirinin yaklaşık %20’sini oluştururken, ortaya çıkan bu inscription faaliyet eğilimi, şimdilik artan işlem ücretleri yoluyla ağ güvenliğini sürdürmek için yeni bir yol sunuyor.

Bitcoin ETF’lerinin benimsenmeye devam etmesi, satış baskısını önemli ölçüde emebilir ve fiyat için olumlu olan yeni, istikrarlı bir talep kaynağı sağlayarak Bitcoin’in piyasa yapısını potansiyel olarak yeniden şekillendirebilir.

Kripto hisseleri ABD Borsalarına da damga vurdu

ABD hisse senedi endeksleri haftanın son seansını karışık kapattı. Dow Jones (DJI), yüzde 0,14 kayıpla 38 bin 671 puana gerilerken S&P 500 (SPX) yüzde 0,57 yükselerek 5 bin 26 puana ulaştı. Kripto şirketlerinin büyük kısmının işlem gördüğü Nasdaq borsası ise yüzde 1 yükselişle öne çıktı.


Nasdaq’da Cuma seansında kripto bağlantılı şirket hisselerinin öne çıktığı görüldü. Coinbase hisseleri yüzde 7 yükselişle 142 dolara merdiven dayadı. ABD’li Bitcoin madencisi CleanSpark’ın CLSK kodlu payları bir gün içerisinde yüzde 32 değer kazanarak güne damga vurdu.

SEC’in spot Bitcoin ETF’lerinin onaylaması ne anlama geliyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.