Google’ın kahini Ray Kurzweil, yapay zekanın insan zekasını geçmesini beklediği tarihi geriye çekti!

yapay zekanın insan

Ünlü fütürist Ray Kurzweil, yapay zekanın gelecek 5 yıl içinde, tersine yaşlanabilen melez insanlardan oluşan yeni bir çağın habercisi olacağını öngörüyor.

Google mühendisi 2005’te İnsanlık 2.0 (The Singularity Is Near) adlı ufuk açıcı kitabında teknolojik tekilliğin (yapay zekanın tüm insanları aşarak “zeka patlamasını” tetiklediği an) 2045‘e gelindiğinde gerçekleşeceğini öngördüğünde ün kazanmıştı.

Dr. Kurzweil, The Singularity is Nearer: When We Merge with AI (Tekillik Daha Yakın: Yapay Zekayla Birleştiğimizde) başlıklı yeni kitabında önceki tahminlerini güncelleyerek yapay zeka teknolojisinin insanları biyolojik olarak dönüştürebileceğine nasıl inandığını detaylandırıyor.


ai brain

“2030’a gelmeden yapak zeka, insan zekasını geçebilir”

Joe Rogan Experience adlı podcast’in son bölümünde kitabını tanıtan Dr. Kurzweil, yapay zekanın bu 10 yıllık dönem sona ermeden insan zekasını geçeceğini düşündüğünü söyledi.

“Tam olarak orada değiliz ama orada olacağız”

Dr. Kurzweil, “Tam olarak orada değiliz ama orada olacağız ve 2029’a gelindiğinde herhangi bir insana denk olacak” dedi.

Ben aslında muhafazakar sayılıyorum. Başkaları bunun gelecek yıl ya da ondan sonraki yıl yaşanacağını düşünüyor.

Bunun muhafazakar bir tahmin olduğunu düşünenlerden biri de geçen yıl xAI adlı kendi yapay zeka şirketini kuran Elon Musk.

Centimilyarder, Dr. Kurzweil’ın yorumlarına cevaben eski adı Twitter olan X’te yazdığı gönderide “Yapay zeka muhtemelen gelecek yıl herhangi bir insandan daha akıllı olacak” dedi.

2029’a gelindiğindeyse yapay zeka muhtemelen tüm insanların toplamından daha zeki olacak.

Diğer önde gelen teknoloji uzmanları Dr. Kurzweil’ı tahminlerinin doğruluğu nedeniyle övmüş, Google’ın kurucusu Larry Page 2012’de kendisini şirkette bizzat işe almış ve Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates onu “yapay zekanın geleceğini tahmin etmede tanıdığı en iyi kişi” diye tanımlamıştı.

60 yılı aşkın süredir yapay zeka üzerine çalışan 76 yaşındaki bilgisayar bilimcisi, tahminlerini güçlendirmek adına son yıllarda hesaplama gücünün hızlanarak ilerlemesine atıfta bulundu ve yeni kitabı için düzinelerce grafik derledi.


singularity timeline

Joe Rogan Experience’ta yapay zekanın gelecek birkaç yıl içinde topluma ne tür devrimsel değişiklikler getirebileceği sorulduğunda Dr. Kurzweil, yapay zekanın yakında insan yaşlanmasını tersine çevirebileceğine inandığını söyledi.

singularity timeline
Daha önceki tabloda 2045 yılı olarak öngörülüyordu.

5 yıl içinde, 2029’a gelindiğinde gerçekleşeceğini düşündüğüm şeylerden biri, ömürden kaçış hızına ulaşacağımız. Yani şu anda bir yıl geçiyor ve ömrünüzün bir yılını kullanıyorsunuz. Böylece bir yıl daha yaşlanıyorsunuz.

Öte yandan bilimsel ilerleme katlanarak ilerliyor ve 2029’a gelindiğinde tam bir yılı geri kazanacaksınız… 2029’dan sonra aslında bir yıldan fazlasını geri alacaksınız.

yapay genel zeka

Yapay Genel Zeka (AGI) nedir?

İnsanlık, muazzam bir teknolojinin eşiğinde olabilir. Bu teknoloji o kadar devrimsel bir nitelikte olacaktır ki, yalnızca sihirden değil, belki de bir tanrıdan bile ayırt edilemeyecektir. Bu teknoloji, yapay genel zeka olarak bilinir. Yapay genel/süper zeka ya da güçlü yapay zeka (yazının ilerleyen kısımlarında çoğunlukla “yapay genel zeka”yı kullanacağız), bir insanın gerçekleştirebileceği herhangi bir entelektüel görevi anlayabilen ve öğrenebilen bir yapay zeka türüdür. Bu tür bir yapay zekanın, teknolojik bir tekilliğe sebep olacağı düşünülmektedir (kimi zaman “yapay genel zeka” ve “teknolojik tekillik” kavramları eş anlamlı olarak da kullanılmaktadır).

Bu tür bir teknolojik atılımı yalnızca Arthur C. Clarke‘ın şu meşhur sözüyle anlatmak mümkündür:

“Yeterince gelişmiş herhangi bir teknoloji, sihirden ayırt edilemez.”

Hayal etmesi zor olsa da son yıllarda teknolojide ve bilgi işlemede kaydedilen ciddi ilerleme, birçok yapay zeka uzmanının; kaçınılmaz gibi görünen bu inanılmaz gelişmenin yaşamlarımız içerisinde bir gerçeklik haline gelebileceğini kabul etmesine neden olmuştur:

Birkaç on yıl içinde yapay zeka, şu anda anladığımız bir makine zekasından, aramızdaki en zeki olanların bile kavrayamayacağı, hiçbir şeye benzemeyen sınırsız bir zekaya ulaşabilir. Kusursuz bir bellek ve sınırsız analitik güçle, bu “hesaplama canavarı”, programa “gir” tuşuna bastığınız ilk milisaniyede Kongre Kütüphanesi’ndeki tüm kitapları okuyabilir ve ardından tüm bu bilgileri insanlığın 4.000 yıllık entelektüel yolculuğunun kapsamlı bir analizine entegre edebilir.

Tekillik (Singularity) nedir?


Singularity veya teknolojik tekillik, gelecekte yapay zekanın insan zekasının ötesine geçerek, medeniyeti ve insan doğasını radikal bir biçimde değiştireceğine inanılan hipotezsel nokta olarak tanımlanmaktadır. Böyle bir zeka, insanlığın tasavvur edebileceğinden daha üstün kabiliyetli olacağından, insanlığın geleceğini öngörülemez bir hale getireceği düşünülmektedir.

GPT-5, Yapay Genel Zeka ve Tekillik dönemini başlatabilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.