Marmaris Belediye Başkanı Oktay: 250 milyon borcumuz, bu ay maaşları ödemede sıkıntı var!

CHP’den yeniden aday gösterilmeyen Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, belediyenin yaklaşık 250 milyon lira borcu olduğuna vurgu yaparak “Personele maaş konusunda bu ay bir miktar sıkıntıdayız” ifadelerini kullandı. Çevre talanı ve rant eleştirilerinin odağında olan Sinpaş Kızılbük ile ilgili soruya yönelik “Yasa neyse onu yaptık, proje başlamadan önce genel merkezimize danıştım” yanıtı veren Başkan Oktay, eski belediye binasının kiralanmasıyla ilgili soruya ise “İstesem satabilirdim” yanıtını verdi.

Marmaris belediye başkanı

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Manşet +1 Programında moderatör Ramazan Terkos’un sorularını yanıtladı. Eski belediye binasını yerinin kiralanmasıyla ilgili konuşan Başkan Oktay, “Peşkeş değil, hepsi kent menfaatine olan projeler. Orayı satabilirdik. Eldeki imkanlar içerisinde biz bu modeli tercih ettik. Ben tamamen kamu menfaati üzerine projelere girdim. Gayet katma değer yaratacak, istihdam yaratacak projedir. Ben kamuya daha iyi hizmet etmek için bu yola gittim. Eylül ayında herkese açıklandı” ifadelerini kullandı.


“250 milyon TL borcumuz var, maaş konusunda sadece bu ay sıkıntı oldu”

“Elbette belediyelerin borçlu olması doğaldır. Konu ödenip ödenmemesidir. Şuan için 250 milyon TL’ye yakın borcumuz var. Bunların tamamı ödenemeyecek bir borç değil. İstenmeyen afetler bütçe yönetiminde eksiklik yarattı. Peşkeş çekti diye manşet attığınız yer için orayı satabilirdik. Hiçbir zaman kolaya kaçmadık. Elimizi değil, gövdemizi koyduk. Hiçbir mülkü satmadım, mevcut varlıkların değerlendirmesini yaptım. Personele maaş konusunda bu ay bir miktar sıkıntıdayız. Birçok gelirlerimizde ön görmediğimiz sekte söz konusu. İller Bankasında yüzde 30 kesinti söz konusu. Sadece bu ay sıkıntı oldu.

Biz koltuk, mevki, makam sevdalısı olmadık. Kentimizin ortak menfaatine çalışmaya özen gösterdik. Bürokratik engellemelere rağmen. Büyükşehir Belediyemize de takıldık. O yüzden de sıkıntılar da yaşadık. Bunlar Marmaris’e verilmiş bir zarar.”

Sinpaş projeye başlamadan önce genel merkezimize danıştım

sinpaş kızılbük

İçmeler’deki Sinpaş Kızılbük projesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Oktay, “İlk başladığı süreçte basın mensuplarını davet edip. Orada bununla ilgili her şeye bir açıklama yaptık. Cevap vermediğimiz hiçbir şey yok. 1985’te başlan süreç ve gelişen mevzular. 30 yıla yakın orada büyük bir kaba inşaat. Ben idareyim, siz vatandaşsınız. Tapulu ve imarlı yeri, belediye neye karşı çıkacak. Belediye olarak biz yasalara göre gitmek durumundayız. Hiçbir şekilde keyfi davranmadım. Yasa neyse onun üzerinden yürüdük. Mahkeme bizim lehimize karar vermiş. İlginç şekilde kamuoyunda siyasi malzeme olsun diye başka yerlere çekiliyor. Proje başlamadan önce genel merkezimize danıştım. Durumu anlattım. Yasal olan neyse onu yapacağız dendi. Yasa neyse onu yaptık. Biz eşitlikten, adaletten yana yer aldık. Bana göre siyasi malzeme. Ben kendi görev, yetki ve sorumluluk alanımla ilgili konuşuyorum” ifadelerini kullandı.

“Seçildiğimden beri dedikoduyla iş yapmıyorum. Belediye hizmet ve icraat yeri. Ekibimin kendine göre görev alanları var ve çalışmalar yapmıştır”

“Peşkeş değil, kent menfaati var”

marmaris belediye peşkeş

Kamuoyunda gündem olan eski belediye binasının yerinin kiraya verilmesiyle ilgili konuşan Mehmet Oktay şu ifadeleri kullandı:

“Kamuoyunda bilgilendirmeyi Eylül ayında bu proje ve diğerlerinin tüm sunumunu gerçekleştirdik. Ve herkese anlattık. Meclis kararıyla 29 yıl değil 25 yıllığına indirerek ihaleye çıktık. Birinci ihalemizde katılan olmadı, ikincide de olmadı. Üçüncü ihalede bir katılımcı oldu. Çevre Şehircilik Bakanlığının açıkladığı rakamlara göre yaptık. İhale şartnamesinde ilk 10 yıl için TÜFE artışıyla birlikte sabit kira artı elde edilen cirodan yüzde 1, 10’uncu yıldan sonra yüzde 3 pay. Manşet gazetesinin ‘peşkeş’ manşeti üzücü.


Aynı şekilde diğer projelerle ilgili ihaleye çıkmışım yüklenici yok. Alt otopark üstü kültür merkezi projemize 4 defa ihaleye çıktık. Yüklenici çıkmadı. Maalesef. Geldiğimiz durum bu. Hepsi kent menfaatine olan projeler. Orada imza veren benden önceki sayın başkana o zaman şunu sormak lazım siz Marmaris’teki mülkiyeti belediyeye ait mülkiyetini satmadınız mı? Ebetteki eleştireceğiz. Ama kendimize bakacağız. Eldeki imkanlar içerisinde biz bu modeli tercih ettik. Ben tamamen kamu menfaati üzerine projelere girdim. Gayet katma değer yaratacak, istihdam yaratacak projedir. Ben kamuya daha iyi hizmet etmek için bu yola gittim. Eylül ayında kalktı herkese açıkladım. Herkes oradaydı. O günle bugün arasında ne fark var.”

“Marmaris Belediye tarihinin en zor dönemini biz yaşadık”

Başkan Oktay sözlerine şöyle devam etti:

“Marmaris Belediye tarihinin en zor dönemini biz yaşadık. İlk başta Thomas Cook operatörünün iflasıyla başladık. Bununla ilgili hemen aksiyon aldık ancak açığı kapatalım derken pandemiye yakalandık. Pandemide yaşanılanlar çok çabuk unutuluyor. Zor günler yaşadık. Pandemi devam ederken çok büyük yangınlar. Depremler Marmaris’te olmadı ama çok sert şekilde bizi de vurdu. Seller, kar ve dolu bizi boldu. Bunlar etkilemez diyenleri cevap vermeyi zül addediyorum. Bizim gösterdiğimiz performanslar, yangınlarda sahadaydık, pandemide her türlü ihtiyaçları karşıladık. Talepleri karşılamaya çalıştık. İnce eleyip sık dokuyarak belli miktarda nakdi yardımlar yaptık.

Pazaryerleri kapatıldığında tarımla uğraşan çiftçilerin ürünlerini biz aldık. İhtiyaç sahiplerine dağıttık. Bu olumsuzluklara rağmen yıkılmadık. Marmaris’te bu ölçekte kar hatırlamıyorum. Nitekim bazı yerlerde yollar kapandı. Kapanan yola ilk müdahaleyi belediyenin kendi aracı yaptı. Aklımıza gelmeyecek şeyler başımıza geldi. İzmir depreminin bize vurduğu darbe mevcut belediye binamız. Dayanıksız olduğu raporunu takiben binayı tahliye ettik. Büyük depremde tüm imkanlarımızla seferber olduk. Belediye bünyesinde kurduğumuz Acil Durum Ekibimiz direk bölgeye gitti. Sonrasında depremzedeleri bölgemizde ağırladık. Muğla’da en fazla sayıda depremzedeyi biz ağırladık. Tüm kurumlarımızla birlikte”

Armutalan’a imar planı

“Biz kez daha seçilseydik. Kordon Caddesindeki otopark. Hazır durumda. Kültür Merkezi, yer altı otoparkı. Armutalan imar planı konusunda aşama kaydedildi. Yaz aylarında buranın planı hazır olacak. Zor bir görev süresini geride bırakıyoruz. Göğsümüzü gere gere bayrağı teslim etmeye çalışıyoruz. Kentte en büyük başardığımız şey şuydu; Biz tüm kesimlerle barışık gittik. Toplumda huzuru sağladık. Yeni gelen arkadaşımızdan ricam lütfen kimse Marmaris’te kendi çıkarları uğruna huzuru bozmasınlar. Asıl olan Marmaris Belediyesinin performansıdır.”

“Kırgınlık yok, koltuk peşinde değilim”

Tekrar aday gösterilmemesiyle ilgili konuya değinen Başkan Oktay, “Kesinlikle bir kırgınlığım söz konusu değil. Neticede 2019’da genel merkez beni tercih etmişti. Atanmış olarak. Bunda atanmamak da vardır. Kesinlikle kırgınlık olmamalı. Adayımızı tebrik ettim. Kırgınlık söz konusu değil. Mevki, makam, koltuk peşinde değilim. Bunu tamamen partimin beni görevlendirmesi olarak addettim. Buna yönelik çalıştım”


“Adayımızın çalışma takvimi var. Bizim de belediyeyle alakalı çalışmamız söz konusu. Biz adayımızın çalışmalarına zaman zaman katılım sağladık. Aday tanıtım toplantılarına da katıldık. İlçelerimizde seçim ofisi açılışlarına programımıza göre katkı vermeye çalışıyoruz. Her konuda mütevazi kalırım. Siyasi kariyer anlamında benim kariyerimde ikinci bir insan yok. Bu yönden beni eleştirmeye kalkanların partililiğinden şüphe ederim. Partimin her kademesinde görev yaptım. Her konuda mütevazi kalırım, bu konuda kalmam.”

Otelcilik sektöründe 2024 teknoloji trendleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.