Ana Sayfa Bilim Norveç’te gözlemlenen portal benzeri ışık sarmalı

Norveç’te gözlemlenen portal benzeri ışık sarmalı

norveç portal

Mart ayının ilk günlerinde İzlanda ve Norveç sakinleri gökyüzünde portal görünümünde alışılmadık bir sarmal fark ettiler. Oldukça büyük ve parlaktı, hatta kuzey ışıklarını bile gölgede bırakıyordu. Bu olay yaklaşık 10 dakika sürdü.

Bazı görgü tanıkları bu parlayan spiralin fotoğrafını çekmeyi başardı ve gökbilimciler kısa sürede kaynağının ne olduğunu öğrendiler. Bu şekil, SpaceX’in Falcon 9 roketinden atılan donmuş yakıtın aydınlanmış bulutsu bir görüntüsüydü.

Bu Falcon 9’un ilk ışık spirali değil

Roket 4 Mart’ta Kaliforniya’daki Vandenberg Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Çeşitli müşteriler için 53 küçük uyduyu yörüngeye taşıdı.

norveç portal

Roketin ikinci kademesi çalıştığında yörüngeden çıkmaya başladı ve Barents Denizi üzerindeki atmosferde yandı. Bu manevra sırasında dönen kademe itici yakıtı fırlattı.

Donmuş kristalleri güneş ışığını yansıtan bir bulut oluşturdu.

Bu, Falcon 9 roketi tarafından yaratılan ilk ışık spirali değil. Aynı fenomen daha önce Alaska ve Hawaii üzerinde de gözlemlenmişti. Ancak, bunların meydana geleceğini tahmin etmek oldukça zor. Zira roketin her fırlatılışına böyle bir gösterinin eşlik etmeyeceği belirtiliyor.

Birkaç faktörün aynı zamana denk gelmesi gerekiyor:

  • Günün saati,
  • Roketin Dünya ve Güneş’e göre konumu
  • Yakıtı bırakan ikinci kademenin yönü ve dönüş hızı.

Google’dan yapay zeka ile sel tahmini: 7 gün öncesine kadar doğru tahmin ediyor