İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı

İran, İsrail'e

İsrail ordusu, İran’ın, insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlattığını, İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin dronları izlediğini açıkladı. Beyaz Saray’dan İsrail’e destek açıklaması geldi. Bitcoin sert düşüş yaşadı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın açıklamasında, İran’dan havalanan onlarca İHA’nın İsrail’e doğru ilerlediğini duyurdu.

İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İsrail’e ulaşması saatler sürebilecek İHA’ları takip ettiğini belirten Hagari, ülke genelinde GPS sisteminde bozulmalar yaşanabileceğini aktardı.


Hagari, İsrail’deki saldırı alarmlarının İHA’ların ancak hedeflere yöneldiğinde çalacağını belirterek, İHA’ları bir an önce önlemeye çalışacaklarını belirtti.

İsrail devlet televizyonu KAN, Hagari’nin açıklamasından önce, İran’ın onlarca İHA ile İsrail’e saldırı başlattığını duyurmuştu.

İsrail makamları saldırıların askeri hedeflere düzenlenmesini değerlendirdi. İsrail savaş kabinesi ve ardından güvenlik kabinesinin bu gece Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı’nda toplanacağı aktarıldı.

İsrail Başbakanlık devlet uçağının saldırıda vurulabilmesi endişesiyle havalandığı belirtildi.

Dakika dakika neler yaşandı?

00:20 Lübnan, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu.

00:15 Suudi Arabistan merkezli Al Arabiye News, ABD’nin Suriye ve Irak üzerinde bazı hedefleri engellediğini aktardı.

00:12 Suriye başkent Şam ve askeri üsler çevresindeki hava savunma sistemlerini yüksek alarm durumuna geçirdi.

00:10 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, durum değerlendirmesi yapmak üzere Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı’nda savaş kabinesini topladı.

00:04 İran’in İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği insansız hava aracı (İHA) ve füze saldırısına verilen isim belli oldu. İran Devrim Muhafızları, ‘Hakiki Söz’ operasyonunun amacının İsrail’in suçlarına yönelik cezalandırmanın parçası olduğunu belirtti.

00:00 İsrail, ülkesinin hava sahasını saat 00:30’dan itibaren kapatacağını bildirdi.

13 Nisan’da yaşananlar:

23:50 Ürdün, İran’ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından olağanüstü hal ilan etti.

23:44 İsrail CH 12 televizyonu, İran’ın İsrail’e seyir füzeleri de fırlattığını duyurdu. Reuters’ın haberinde, füzelerin İHA’lara göre daha kısa sürede İsrail topraklarına ulaşacağı belirtildi. İran Devrim Muhafızları ise onlarca İHA ve füze fırlatarak İsrail’deki belirli noktaları hedef aldıklarını duyurdu.

23:42 Beyaz Saray, saldırıya ilişkin ilk açıklamasında “İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail’in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran’dan gelen tehditlere karşı (İsrail’in) savunmasını destekleyecek” ifadesine yer verdi.

23:40 Irak, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu.

23:25 Ürdün, İran’dan gelecek ve hava sahasını ihlal eden İHA ve hava araçlarını engellemek üzere hava savunma sistemlerinin hazır olduğunu duyurdu.

İran: İHA’larla vuruyoruz

23:30 İran devlet televizyonu, İsrail’e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldığını açıkladı. Haberde “Devrim Muhafızları Ordusu, işgal altındaki bölgelerdeki hedeflere yönelik insansız hava aracı operasyonu birkaç dakika önce başladı” dendi.

23:20 İsrail ordusu, İran’ın doğrudan kendi topraklarından ülkeye çok sayıda İHA gönderdiğini resmi olarak açıkladı.

Beklenen saldırı başladı

23:15 İsrail ordusu, İHA’ların ülkeye ulaşmasının saatler alacağını duyurdu. İHA’ların Irak, Suriye, Ürdün, Lübnan veya diğer bölge ülkelerinin üzerinden seyredeceği kaydedildi.


22:55 İsrail devlet televizyonu KANN, bugün akşam saatlerinde İran’ın İsrail’e İHA saldırısı başlattığını bildirdi.

22:50 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırının netleşmesinden kısa süre önce yayımladığı açıklamasında İran’ın her türlü saldırısına hazırlıklı olduklarını ifade etti.

hava sahası

İsrail hava sahası kapatılacak

İsrail hava sahasının, İran’dan başlatılan insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle geçici olarak kapatılacağı duyuruldu.

İsrail Havalimanları İdaresinden yapılan açıklamada, hava sahasının yerel saatle 00.30’dan itibaren uçuşlara kapatılacağı ifade edildi.

Açıklamada, uçuşların ne zaman yeniden başlayacağına ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, bu İHA’ların “saatler sonra” İsrail hava sahasına yaklaşmasının beklendiğini belirtmişti.

Ayrıca İHA’ların İsrail’e yerel saatle gece 2’de ulaşması bekleniyor.

Kanal 12’den yapılan açıklamaya göre, İran, İsrail’e güdümlü füze de fırlattı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden İsrail yönüne havalanan uçakların rotalarından geri döndüğü, hava radar sistemlerine yansıdı.

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, “Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak” ifadelerini kullanmıştı.

Beyaz Saray’dan açıklama: İsrail’e desteğimiz tam

beyaz saray

İran’ın İsrail’e İHA ve füze saldırısı başlatması sonrası Beyaz Saray’dan İsrail’e destek mesajı geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ” İsrail’in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran’dan gelen tehditlere karşı (İsrail’in) savunmasını destekleyecek.” denildi.

Beyaz Saray ise artan gerilim sonrası açıklama yaptı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail’in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran’dan gelen tehditlere karşı (İsrail’in) savunmasını destekleyecek.” denildi.

İRAN-İSRAİL GERİLİMİ

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemiş, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general 7 kişi ölmüştü.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, “Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak.” ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da İran’ın İsrail’e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv’e “sarsılmaz” şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise “İran topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran’a saldıracağız.” açıklamasını yapmıştı.

Bitcoin, İran’ın İsrail’e saldırısı sonrası sert düştü

İran’ın İsrail’e drone saldırısı başlatması kripto para piyasalarında olumsuz etkiledi. Saldırı haberinin ardından Bitcoin sert düşüş yaşadı.

İsrail devlet televizyonu KANN’ın İran’ın İsrail’e İHA saldırısı başlattığı duyurmasının ardından kripto para piyasaları alt üst oldu. Başta Bitcoin (BTC) olmak üzere tüm kripto varlıklar, ciddi oranlarda değer kaybı yaşadı.


Birkaç gündür 70 bin dolar seviyelerinde olan Bitcoin, dün akşam da oldukça sert bir düşüş yaşamıştı. BTC fiyatı, savaş haberinin ardından büyük bir hızla 62 bin dolar seviyesine kadar geriledi. Bitcoin’de değer kaybı yüzde 7’lere ulaştı.

Gündem


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.