Antarktika’da Malta Adası’ndan daha büyük buzdağı koptu

Antarktika buzdağı

Antarktika’da İngiltere’ye ait Halley araştırma istasyonuna ev sahipliği yapan bölgeden son üç yılda üçüncü bir büyük buzdağı daha koptu.

Yaklaşık 380 kilometre karelik buzdağı, İngiltere açıklarındaki Isle of Wight büyüklüğünde, Akdeniz’deki 316 kilometrekarelik Malta adasından daha büyük.

Halley araştırma istasyonu, son derece dinamik bir aşamadan geçen Brunt Buz Sahanlığı’nın üzerinde yer alıyor.


Sahanlıktan 2021’de yaklaşık Paris büyüklüğüne bin 300 kilometrekarelik A74 adı verilen buzdağı kopmuş, bunu 2023 yılında yaklaşık Londra büyüklüğündeki bin 500 kilometrekarelik A81 adlı bir başka buzdağı izlemişti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre son kopan buzdağının kökeni 31 Ekim 2016’da sahanlıkta keşfedilen büyük bir çatlağa dayanıyor. Tahmin edilebileceği üzere bu çatlağa “Cadılar Bayramı Çatlağı” adı verilmişti.

Nasıl haberdar olundu?

Araştırma istasyonunu yöneten Britanya Antarktika Araştırması (British Antarctic Survey – BAS), buzdağı üzerine yerleştirilen iki GPS aleti sayesinde kopuştan haberdar oldu.

BBC’nin bildirdiğine göre GPS verileri uydu görüntüleriyle doğrulandı, buzdağının her tarafı deniz suyu ile çevrili olduğu görüldü.

BAS, buzul kopuşlarıyla ilgili endişeler nedeniyle 2017 yılında istasyonu kayaklar üzerinde başka bir noktaya taşımış, uzun kış aylarında da istasyonu boşaltmaya başlamıştı. İstasyondaki son personel şubat ayında bölgeyi terk etmişti.

Brunt Buz Sahanlığı’ndan son üç yılda bu kadar çok buz kaybı yaşanması, sahanlığın denize doğru hareketindeki ivmeyi hızlandırdı.

Tarihsel olarak, yılda 400-800 metre hızla ilerleyen sahanlık, şu anda yılda yaklaşık bin 300 metre hızla hareket ediyor.


1956’dan beri bir İngiliz bilim üssüne ev sahipliği yapan Brunt Buz Sahanlığı, İngiltere’nin kıtadaki iki ana bilim üssünden biri.

Antarktika deniz buzullarındaki rekor erime uzmanları korkutuyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.