Pasaport endeksi: Dünyanın en pahalı pasaportu Türkiye’de!

pasaport ücretleri

Dünyanın en güçlü pasaportları listesinde 52’nci sırada yer alan Türkiye, en pahalılar listesinde ise ilk sırada yer alıyor.

Türkiye’de 10 yıllık pasaport almanın maliyeti şu an 8 bin 623,30 TL seviyesinde bulunuyor. Bu rakam, 1 Ocak 2024 kuruyla 292,4 dolar, bugünkü kurla 268 dolara denk geliyor.

Türkiye hem 1 Ocak hem de bugünkü kura göre, dünyada 10 yıllık pasaportun en pahalı olduğu ülke konumunda bulunuyor.


Henley Pasaport Endeksi

Türk pasaportuyla dünya genelinde 118 ülkeye vizesiz seyahat yapılabiliyor. Henley Pasaport Endeksi verilerine göre, dünyanın en pahalı pasaportları listesinde ikinci sırada Meksika bulunuyor. 10 yıllık Meksika pasaportunun maliyeti 234 dolar seviyesinde bulunuyor.

Dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında 194 ülkeye vizesiz seyahatle zirvede olan Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Singapur ve Japonya’da pasaport maliyetleri Türkiye’nin çok altında.

10 yıllık pasaport maliyeti, Fransa’da 94 dolar, Almanya’da 41 dolar, İtalya’da 126 dolar, İspanya’da 33 dolar, Singapur’da 53 dolar ve Japonya’da 115 dolar seviyesinde bulunuyor.


Ayrıca Dünya Pasaport Endeksi’ne göre 2006 yılında 46. sırada yer alan Türkiye, 2024 yılında 52. sıraya düşmüş durumda. Türkiye’nin pasaport gücü en yüksek dönemi ise 2014 yılında 38. sıra olarak dikkat çekiyor. Türkiye 10 yıl içinde 14 sıra birden gerilemiş durumda.

Dünyanın en güçlü pasaportları:

  1. Singapur – 193 puan
  2. Japonya – 191 puan
  3. Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Güney Kore, İspanya ve İsveç – 190 puan
  4. Birleşik Krallık, Avusturya, Danimarka, İrlanda, Lüksemburg ve Hollanda – 189 puan
  5. Belçika, Malta, Norveç ve Portekiz – 188 puan
  6. Avustralya, Yeni Zelanda ve İsviçre – 187 puan
  7. Kanada, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Polonya ve ABD – 186 puan
  8. Macaristan – 185 puan
  9. Litvanya – 184 puan
  10. Estonya, Letonya, Slovakya ve Slovenya – 182 puan

Yurt dışına konut yatırımı hız kazandı: En çok Yunanistan’a!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.