Sanat ve Matematik ilişkisine farklı bir bakış: Evvel sergisi

Evvel sergisi

Modern ve çağdaş sanata odaklanan, farklı disiplinlerden sanatçıların eserlerini sergilemeyi amaçlayan Ruzy Gallery, yeni karma sergisi “Evvel” ile sanat ve matematiğin ortak diline farklı bir bakış sunuyor.

Küratörlüğünü Begüm Güney’in üstlendiği karma sergi, Suat Akdemir, Mahmut Aydın, Nazan Azeri, Melis Buyruk, Mahmut Celayir, Leyla Emadi, Tom Fellows, Gülfem Kessler, Başak Özocak ve Jake Michael Singer’ın eserlerini bir araya getiriyor.

Sanatın farklı dönemlerine odaklı sergilemeler ile ideal bir sanat ortamı oluşumunu destekleyen Ruzy Gallery, “Sonsuz Merak” mottosuyla yola çıktığı sanat serüvenine yeni sergisi “Evvel” ile devam ediyor.


begüm güney esra çevik
Kuratör Begüm Güney & Ruzy Gallery Kurucusu Esra Çevik

Sergi, matematiğin evrensel diliyle sanatın gizemli dünyası arasındaki ilişkiyi irdeliyor. “Evvel” ile sanatın dilinden varoluşun kökenini sorguluyor, plastik sanatlarla matematiğin ilişkisini inceliyor, insanın matematiğine odaklanıyoruz.

Küratörlüğünü Begüm Güney’in üstlendiği sergi, Suat Akdemir, Mahmut Aydın, Nazan Azeri, Melis Buyruk, Mahmut Celayir, Leyla Emadi, Tom Fellows, Gülfem Kessler, Başak Özocak ve Jake Michael Singer’ın eserlerini bir araya getiriyor.

Sergi, ünlü İngiliz matematikçi G.H. Hardy’nin “Bir Matematikçinin Savunması” adlı kitabındaki “Bir matematikçinin yaptığı şey bir ressamın ya da şairinki kadar güzel olmalıdır. Düşünceler, renkler ve sözcükler gibi uyumlu bir biçimde birbirini tamamlamalıdır. Dünyada çirkin bir matematik için kalıcı bir yer yoktur” sözlerinden ilham alıyor.

Plastik sanatlarla matematiğin ilişkisini konu alan “Evvel”, matematiği keşfeden insanın doğasında ne var? sorusu üzerinden her iki disiplinin de doğadan aldığı referanslar ve estetik değerler üzerine düşündürüyor.


Matematiğin ve sanatın doğadan aldığı ilham ve estetik değerlere odaklanan “Evvel” sergisi 15 Eylül tarihine dek Ruzy Gallery’de ziyaret edilebilecek.

Sanatçılar:

Sanatçı Başak Özocak
Sanatçı Başak Özocak
Sanatçı Mahmut Celayir
Sanatçı Mahmut Celayir
Sanatçı Nazan Azeri
Sanatçı Nazan Azeri
Sanatçı Gülfem Kessler
Sanatçı Gülfem Kessler
Sanatçı Mahmut Aydın
Sanatçı Mahmut Aydın

Kültür Sanat


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.