Süper sahte çantalar: Hepsi sahte ve kimse içeri giremiyor!

Süper sahte çantalar

Sahte çantalar artık gerçeğini aratmayacak kadar detaylı üretilmeye başlanınca, farkındalık yaratmak için sıra dışı bir yönteme başvuruldu. NYT, lüks markaların süper sahte çantalarıyla dolu ve kimsenin giremediği dükkanı yazdı.

Manhattan’da Broadway ve Canal Street’in köşesindeki vitrinden içeri baktığınızda sıradan lüks bir butik gördüğünüzü düşünebilirsiniz. İçeride Dior‘un Lady D-lite’ı, Louis Vuitton‘un Loop’u, Loewe’nin Puzzle çantası, Telfar’ın Shopping Bag’i ve aralarında birkaç Hermès Birkin‘in de bulunduğu lüks el çantaları beyaz raflara dizilmiş ve sanat eseri gibi tek tek aydınlatılıyor. Ancak bu dükkandaki tüm ürünler sahte.

Dükkanın tavan lambası bile bir Serge Mouille tasarımının taklidi. Ürünleri satın almak isteyenler vitrine baktıklarında dükkana öylece giremeyeceklerini fark ediyor. Camda asılı olan çalışma saatlerini belirten tabela (Pazartesi: kapalı; Salı: kapalı. Çarşamba: kapalı; vs.) yoldan geçen meraklıları daha fazla bilgi için bir QR kodunu taramaya yönlendiriyor.


Süper sahte çantalar 

Yeni bir mağaza gibi görünen bu yer aslında sadece sokaktan görülebilen “Kendine Gerçek Olanın Ne olduğunu sor?” adlı bir sergi. Eylül’e kadar açık kalacak olan enstalasyonda lüks marka satış sitesi RealReal’a gönderilen üç düzine “süper sahte” (ya da ikna edici derecede gerçekçi sahte çantalar) sergileniyor.

Tarihsel olarak, en iyi süper sahte çantalar Birkin, Louis Vuitton Speedy, Chanel, Dior ve Goyard gibi uzun zamandır popüler olan stillere büründü. Ancak son zamanlarda, lüks perakende pazarındaki çalışanlar Khaite, Jil Sander ve The Row gibi markaların ürünlerinin de giderek daha fazla zarif taklitlerini görüyorlar ve bunları ayırt etmek daha zor olduğunu söylüyor. RealReal’deki kimlik doğrulama direktörü Hunter Thompson, sergiden The Row’un küçük, siyah, sahte Double Circle çantasını alırken “Derisi harika olabilir. Sokakta bunu taşıyan birini görsem ve her gün bunlara baksam, gerçekten anlayamazdım” dedi.

 Orijinalliğin önemi

Serginin konsepti ve New York’ta sahte ürünlerin merkezi olarak bilinen Canal Streeet’teki konumu, 2011’de kurulan ve 2019’da halka açık bir şirket olduktan sonra finansal olarak zorluk çeken RealReal tarafından kullanılan iş modelinin bir ayağı olan ‘orijinallik’ hakkında konuşmalara ilham vermeyi amaçlıyordu. Şirketin baş kreatif direktörü Kristen Naiman, “Amaç, ‘Neden önemli?’ sorusu etrafında tartışmalar başlatmak” dedi.


Trilyon dolarlık küresel pazar

Taklit edildikleri modellerin çok altında bir fiyata mal olan süper sahte çantalar, ucuz ve tek kullanımlık ürünlerin durmaksızın üretilmesinden kaynaklanan çevresel sorunlara katkıda bulunmanın yanı sıra, işgücü ve fikri mülkiyet yasalarını çiğnemesiyle bilinen trilyonlarca dolarlık küresel sahte ticaretin bir parçası. Naiman, “Hızlı moda ve bunun dünya için ne kadar zararlı olduğu hakkında çok fazla konuşma yapıldı. Sahteler daha da kötü” dedi.

Danışmanlık firması Bain & Co‘nun araştırmalarına göre, bu tür çantalar RealReal ve ikinci el lüks mallar pazarındaki diğer şirketler için de ekonomik tehdit oluşturuyor. Bu pazar geçen yıl dünya çapında yaklaşık 48,3 milyar dolar, yani 2022’ye kıyasla yaklaşık 2 milyar dolar daha fazla gelir elde etti.

the realreal
RealReal’in Canal Street’teki sergisinde tamamı sahte olan ürünler sergileniyor. Mağazaya benzeyen sergi, “süper sahte” çantaların yaygınlığına dikkat çekmeyi amaçlıyor.(Yuvraj Khanna/The New York Times)

Yeni üretilen sahte çantalar, otantik bir ikinci el çanta fiyatından daha az harcama yapmak isteyen kişiler için daha cazip olabiliyor. Süper sahte çantalar gerçek çantalardan daha az ayırt edilebilir hale geldikçe, bazıları RealReal’ın ürünlerin orijinalliğini belirlemek için kullandığı yapay zeka teknolojisi, X-ray makineleri ve uzmanlardan kaçarak alışveriş yapanların güvenini sarsabilir.

250 bin sahte çanta tespit etti

2023 yılında ABD Gümrük ve Sınır Koruması, giyim ve aksesuarların yanı sıra elektronik, ilaç ve diğer ürünleri de içeren tahmini 2,7 milyar dolar değerinde sahte mal ele geçirdi. RealReal, 2011 yılından bu yana envanterinden 250.000 civarında sahte ürün tespit ettiğini ve çıkardığını iddia ediyor. Bilmeden gönderilenler iade edilirken (şirketin bu tür durumlar için üç aşamalı politikası var), dolandırıcılık amacıyla gönderilen ürünler eğitim amacıyla kullanılıyor, imha ediliyor veya yerel makamlara teslim ediliyor.


Şirket, Canal Street’teki süper sahte sergisi süresince daha fazla sahte çanta toplamaya çalışıyor. RealReal, belirli tarihlerde, herhangi bir satıcıdan sahte çantası olan herkesi, gerçek bir ikinci el çanta kazanma şansı için enstalasyonun üzerindeki bir ofise teslim etmeye davet ediyor.

Çalışıyormuş gibi yaparak “mouse oynatıcı” kullanan onlarca çalışan işten kovuldu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.