TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon 10 puan düştü

enflasyon

TÜİK, Ağustos enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 2,47 arttı. Bu artışta konutlarda kullanılan doğalgaza yapılan zam etkili oldu. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,78’den yüzde 51,97’ye geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 2,47 arttı. Bu artışta konutlarda yapılan doğalgaz zammı etkili oldu. Yıllık enflasyon ise 61,78’den yüzde 51,97’ye geriledi.

Kira zam tavanını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon göstergesi yüzde 64,91 oldu.


Temmuz ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,23, yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak açıklanmıştı.

ENAG’a göre yüzde 90,35

Bağımsız araştırma kuruluşu ENAG’a göre ise enflasyon Ağustos ayında yüzde 3,47 arttı, E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 90,35 olarak gerçekleşti.

Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, TÜFE’nin konutlarda kullanılan doğalgaza yapılan zammın ardından Ağustos ayında aylık yüzde 2,64 artmasını, yıllık olarak ise baz etkisinin katkısıyla düşüşünü sürdürmesi ve yüzde 52,2 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyordu.

Cevdet Yılmaz: Dezenflasyon süreci devam ediyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Enflasyon konusunda elde ettiğimiz pozitif sonuçların refah seviyesi ve gelir dağılımı üzerindeki etkilerini de önümüzdeki dönemde görmeye başlayacağız” dedi.

Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

— Enflasyonist baskıların azalmasının etkisiyle TÜFE ağustos ayında yüzde 2,47 oranında arttı. Gıda fiyatlarının düşmesi, döviz kurundaki ılımlı seyir ve yurtiçi talebin artış hızının yavaşlaması aylık enflasyonun bir önceki aya kıyasla düşük gelmesinde etkili oldu. Aylık enflasyonun artış hızının yavaşlamasıyla birlikte, yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla belirgin bir şekilde 9,8 puan azalarak yüzde 51,97’ye geriledi. Çekirdek enflasyon göstergelerinin (B ve C) yıllık enflasyonlarında da belirgin düşüşler kaydedildi.

— Enflasyonla mücadele konusunda ekonomik programımızı kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz. Güçlü siyasi ve sosyal sahiplenme ile enflasyonda sağladığımız sonuçlarla öngörülebilirliği arttırıyor, istikrar içinde büyüme hedefimize katkıda bulunuyoruz. Enflasyon konusunda elde ettiğimiz pozitif sonuçların refah seviyesi ve gelir dağılımı üzerindeki etkilerini de önümüzdeki dönemde görmeye başlayacağız.

— Açıklayacağımız güncellenmiş OVP ile mal ve hizmet piyasalarının daha etkin işlev görmesini sağlayacak ve piyasada rekabeti artıracak politikalar vasıtasıyla enflasyon üzerindeki ataleti kırmayı ve uzun dönemli beklentileri iyileştirerek dezenflasyonun reel ekonomi üzerindeki maliyetini hafifletmeyi amaçlıyoruz.

Mehmet Şimşek: Dezenflasyon belirginleşiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Yıllık enflasyon ve aylık gıda fiyatlarındaki değişime dikkati çeken Şimşek, “Dezenflasyon belirginleşiyor. Yıllık enflasyon son 3 ayda 23,5 puan gerileyerek yüzde 52 gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Ekonomistler ne diyor?

BBC Türkçe‘ye konuşan iktisatçı Hayri Kozanoğlu, TÜİK enflasyonundaki yüzde 10’luk düşüşe rağmen enflasyonda istenilen ivmenin yakalanamadığını söyledi.


Kozanoğlu, “Enflasyonda baz etkisi hikayesinin sonuna gelindiğini düşünüyorum” dedi ve ekledi:

“Haziran ve Temmuz’daki artış devreden çıkınca manşet enflasyonda belirgin bir düşüş görünüyor. Ama bu, dezenflasyon programının istenilen rotada olduğu anlamına gelmiyor.”

Kozanoğlu, enflasyonun yıl sonunda yüzde 48,7 çıkacağını hesapladığını, düşüş kaydedilse dahi mevcut tempo ile enflasyonun seneyi yüzde 30’un üzerinde kapatacağını düşündüğünü ifade etti.

Kozanoğlu, özellikle konut ve eğitimdeki artışlara dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Dar gelirli, emekli, askeri ücretliler özellikle barınma, konut ve ulaştırma gibi zaruri ihtiyaçlar açısından sıkışmış durumda. Bunlarda da fiyat artışları manşet enflasyonun üzerinde seyretti hep… Böyle olunca dar gelirli insanlar hayatın eğitim, kültür, turizm gibi diğer olanaklarından yararlanamıyor.”

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu ise TÜİK, ENAG ve İTO’nun enflasyon hesaplamaları arasındaki farka dikkat çekti.

Şenol Babuşçu, X paylaşımında “Enflasyon hesaplamaları arasındaki fark yıllıkta yüzde 38,38’e ulaştı” dedi.

Başka bir paylaşımında ise Ağustos 2024 enflasyon enflasyonunun, son 61 yılın Ağustos ayı ortalamasının yüzde 0,95 üzerinde olduğunu vurguladı.

ENAG Direktörü Profesör Veysel Ulusoy yaptığı paylaşımda “Fiyatlar arttı, enflasyon düştü. Başardık” ifadelerini kullandı.

Finansal Piyasalar yöneticisi İris Cibre, konut ve eğitim enflasyonlarındaki artışa dikkat çekti.

Cibre, “Artık biri şu okul işine bir el atsa iyi olacak. Özel okulların fiyat artışları fahiş ve öğretmenlerin ise bu artışlardan faydalanmadığına eminim” dedi.


Ekonomist Mustafa Sönmez de eğitim, konut ve dışarıda yemek yeme masraflarındaki yıllık artışı vurguladı, eğitimdeki artış için “acizlik örneği” dedi.

Konut fiyatlarında düşüş sürüyor: Kira fiyatlarına ne zaman yansıyacak?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.