Ana Sayfa Sektör Paketli gıdalarda yanıltıcı görsel ve ifadeler yasaklanıyor

Paketli gıdalarda yanıltıcı görsel ve ifadeler yasaklanıyor

Paketli gıdalarda

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan paketli gıdalarda yeni düzenleme: Ambalajlardaki yanıltıcı görseller ve ifadeler yasaklanıyor Gıda işletmeleri, 31 Aralık 2026 tarihine kadar yeni kurallara uyum sağlamak zorunda.

Tarım ve Orman Bakanlığı, paketli gıda etiketleri ve ambalajlarıyla ilgili önemli bir düzenleme getirdi. Yeni yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu” ile gıda işletmelerinin etiketlerinde yanıltıcı görsellerin ve ifadelerin kullanılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Paketli gıdalarda yanıltıcı ifadeler yasaklanıyor!

Türkiye Gazetesi’nin aktardığı habere göre, yeni düzenlemeyle, gıda etiketlerinde kullanılan görsellerin ve ifadelerin, ürünün doğasına, kimliğine ve özelliklerine sadık kalması gerektiği vurgulandı. Örneğin, margarin ürünlerinin etiketlerinde tereyağını çağrıştıran süt, yayık, kova veya güğüm gibi görsellerin kullanılması yasaklandı.

Bitkisel yağlarda zeytin ağacı görselleri kullanılamayacak

Ayrıca, zeytinyağı hariç tüm bitkisel yağlarda, zeytinyağını çağrıştıran zeytin veya zeytin ağacı görsellerine ve “zeytinyağı tadında” gibi ifadelerin kullanılmasına izin verilmeyecek.

“Ev yapımı” ifadesi yasaklanıyor!

Gıda işletmeleri, ürünlerinde yanıltıcı olmayan ve doğruyu yansıtan ifadeler kullanacak. Örneğin, yalnızca peynir aroması içeren bir kekte “peynirli” ifadesi yerine, “peynir aromalı” ibaresi yer alacak. Ayrıca, endüstriyel olarak üretilen gıda ürünlerinde “ev yapımı” ifadesi kullanılması da yasaklandı.

“Köy”, “ev”, “geleneksel”, “çiftlik” gibi ifadeler yasaklanıyor

Etiketlerde yapılacak bir diğer önemli değişiklik ise ürün içeriğiyle ilgili şeffaflık sağlanması. Örneğin, süt ve süt ürünlerinde “köy”, “ev”, “geleneksel”, “çiftlik” gibi ifadelerin kullanımı yasaklandı. Bununla birlikte, kahve karışımlarında, bileşiminde sadece kahve bulunan ürünlerde “yüzde 100 kahve” ifadesine yer verilebilecek.

Gıda işletmeleri, 31 Aralık 2026 tarihine kadar yeni kurallara uyum sağlamak zorunda olacak. Bu tarihten sonra, düzenlemelere uymayan ürünlerin piyasada bulunması yasaklanacak.

Elektronik sigara satana hapis cezası geliyor!

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.