Quentin Tarantino’dan Zincirsiz (Django Unchained)

Quentin Tarantino’nun bol yıldızlı, bol aksiyonlu filmi Zincirsiz’in başrollerini Jamie Foxx, Christoph Waltz ve Leonardo DiCaprio paylaşıyor.

Tarantino’nun biyografisine ve filmografisine aşina olanlar onun Spaghetti Western türüyle oldukça içli dışlı olduğunu bilirler. Yönetmen 2003-2004 yapımı filmi Kill Bill’den beri bu türe ara vermiş gibi görünüyordu. 2012 yılının son ayında ‘ Zincirsiz’ ile türe geri bir dönüş yaptı ve 5 Oscar adaylığına sahip, başrollerini Jamie Foxx, Christoph Waltz ve Leonardo DiCaprio‘nun paylaştığı bir filme imzasını attı.

Quentin Tarantino Zincirsiz (Django Unchained)
Django Unchained (2012) – Zincirsiz

Zincirsiz filminin konusu ne?

Amerikan İç Savaşı’ndan iki yıl önce geçen hikayede, Dr. King Schultz (Christoph Waltz) bir dişçidir fakat asıl geçim kaynağı kelle avcılığıdır. Django’yu (Jamie Foxx) bir ortaklık teklif ederek köle tacirlerinin elinden ve dolayısıyla zincirlerinden kurtarır. Zamanla iyi bir ikili olurlar ve nihayetinde Django’nun kendisi gibi köle tacirlerinin eline düşmüş olan karısı Broomhilda’yı kurtarmak için planlar yapmaya başlarlar. Bu planlar onları, filmin kötü karakterleri olan zengin köle taciri Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) ve onun fazlaca sadık hizmetkarı Stephen (Samuel L. Jackson) ile tanıştıracaktır.


QuentinTarantino'dan Yeni Bir Başyapıt: Zincirsiz

Yaklaşık olarak 3 saat gibi bir süreye sahip filmin ilk yarısında Schultz ve Django’nun yavaş yavaş dostluklarının pekişmesini ve Django’nun köleden, bir kelle avcısına dönüşmesine şahit oluyoruz. Tabii ki Tarantino bu arada oldukça kanlı, bol abartılı sahneleriyle bizleri özlediğimiz üslubuna geri götürüyor. Bu sahneler özenle seçilmiş oyuncu kadrosunun, özellikle Christoph Waltz’un muhteşem performansı ve zekice örülmüş diyaloglarıyla bizi filme iyice bağlıyor.

–spoiler–


Filmin finaline yaklaştıkça aksiyonun dozu artsa da, bazı sahnelerin gereğinden fazla uzun tutulduğu gerçeğini kabul etmek zorunda kalıyoruz. Özellikle Calvin Candie’nin ‘saray’ının bir harabeye dönüştürüldüğü, onlarca insanın bol kan dökerek öldürüldüğü sahne, ilginin birazcık dağılmasına neden oluyor. Sonuç olarak final bölümü hepimizin içine siniyor mu, işte orası muallakta kalıyor…

QuentinTarantino'dan Yeni Bir Başyapıt: Zincirsiz

Tarantino filmlerinde, daha önceden beraber çalıştığı oyunculara yer vermesiyle bilinen bir yönetmendir. Yeni filminde de alışkanlıklarından vazgeçmiyor ve Inglourious Basterds’ın kötü karakteri Christoph Waltz ve Kill Bill, Jakie Brown ve Pulp Fiction’da beraber çalıştığı Samuel L. Jackson’ı kadrosundan eksik etmiyor. İlk kez beraber çalıştığı ve filmde oynadığı karakterden nefret ettiğini söyleyen Leonardo DiCaprio ise özellikle son 10 yıldır yakaladığı başarıya parıltılı bir basamak daha ekliyor.


Kill Bill gibi yine müzikleriyle, Western filmlerinin olmazsa olmazı hızlı karakter zoom’larıyla ve neredeyse her filminde ufak bir role hayat vererek yapıtını taçlandırmasıyla, bu Tarantino filmi de uzun zaman hafızalarımızdan çıkmayacak gibi gözüküyor…

Sinema Sevgisi Emek İster


Burcu Karatepe
1987 yılının güneşli bir ağustos gününde dünyaya geldim ve her güneşli günün mucizelere açılan bir kapı olduğuna inanırım. İstanbul'un küçük illerinden biri olan Silivri'de geçirdiğim 20 yılımın ardından İstanbul Üniversitesi'nin Sosyoloji-Felsefe bölümü koridorlarının tozunu yuttum ve derhal iş hayatına atıldım. Çeşitli televizyonlar ve prodüksiyon firmalarında editörlük ve yönetmen yardımcılığı görevlerinde bulundum. En nihayetinde en sevdiğim şeylerin, kitapların arasında buldum kendimi. Bir yayınevinde kitap editörlüğü yapıyorum ve beni kağıt, kalemden, yazmaktan alıkoyabilecek hiç bir şey olmadığını düşünüyorum...