Her Derde Ghee Her Eve Ghee

Ghee tuzsuz tereyağından elde edilen saf yağdır. Eskiler sağaltılmış yağ diye biliyorlar ve ben nasıl oldu da büyüklerimden değil de yıllar sonra yaşam bilgisi anlamına gelen Ayurveda’ nın öğretileri içinde seni tanıdım.

Ghee tereyağ

Sevgili Ghee,

Bugün oğlum hafif hastaydı. Yokluğunu ne çok hissettim. Evde olsan ilk senden yardım isterdik. Evet sen ihmale gelmeyecek her derde deva bir dostsun. Nasıl gerçek dostluklar zamana yenik düşmez, sen de  buzdolabına koymasan bile yıllarca bozulmayan bir şifa kaynağısın. Kendine has bir karakterin, duruşun var. Varlığın bulunduğun eve güven veriyor. Kıymetini bilip evde bulundurmak lazım seni değil mi? Dostlara biraz seni tanıtayım izninle. Biliyorum sen çok mütevazisin. On parmağında on marifet var ama mütevaziliğinden henüz adını duymayan dahi var. Biraz izin ver ki herkes senin uzattığın doğal yardım elinden tutabilsin.


Ghee tuzsuz tereyağından elde edilen saf yağdır. Eskiler sağaltılmış yağ diye biliyorlar ve ben nasıl oldu da büyüklerimden değil de yıllar sonra yaşam bilgisi anlamına gelen Ayurveda’ nın öğretileri içinde seni tanıdım. Seni tanımış olmaktan çok mutluyum ve bize bu zamana kadar sunduğun ve bundan sonra da sunacağını bildiğim hizmetlerinden dolayı gönülden teşekkür ederim.

ghee

Hazırlanışı:

Ghee en az 500 ml. tuzsuz tereyağının kısık ateşte eritilerek üstte biriken köpüklerin bir kaşık yardımıyla alınması ve dibe çöken  kısımları alınmadan temiz, kuru bir şişeye  ayrıştırılmasından elde edilen  altın sarısı renge gelen çok yararlı bir yağdır. Pişirirken yağı yakmamak önemlidir. Üzerindeki köpükleri almaya başladıktan bir süre sonra mısır patlağı gibi kokmaya başlayacak ve beyaz kısmı dibe çökecektir. Kaba boşaltırken bu çöken kısmı almıyoruz. Hazırladığınız ghee kavanoza boşaltıldıktan sonra soğuyana kadar kapağını kapatmamak gerekir. Her defasında temiz bir kaşıkla kavanozdan almak gerekir. Aynı kaşık bir kez daha kullanılmaz. İçine ıslak kaşık değdirilmez.  Koyu renk bir kavanoza koymak tercih edilmelidir veya kavanozu alüminyum folyo ile sarabilirsiniz.

ghee yapılışı

Nasıl yapılıyorsun anlattım. Anlatıyım ki seni biraz tanısınlar. Bir kere yapsınlar ve yaşamlarına katsınlar ki altın renginle altından daha değerli olduğunu yaşama geçirerek anlayabilsinler. Senin hünerlerin saymakla bitmez ama bahsedeyim.


Kullanılışı ve Yararları

Zihin fonksiyonları, cilt problemleri, yüksek ateş, kronik ateş, beyin sağlığı, kırışıklık, yaralanma, egzama, bağışıklık güçlendirici, zayıf bünyesi olanları kuvvetlendirmek için, cilt kuruluğu, göz altı torbaları, bağırsak sağlığı ve daha saymakla bitmeyecek birçok konuda şifa kaynağısın. Örneğin; yaz ayında yüzünüz de bir şekilde yara oldu. Yara izi kalmasın diye koruyucu tabaka olarak cilde sürerek kullanabilirsiniz. Çocuğunuz hatta siz ciddi bir kabızlık sorunu mu yaşıyorsunuz. Akşam uyumadan önce bir bardak ılık süt hazırlayın  ve içine yarım çay kaşığı ghee koyun. Kendiniz için 1 çay kaşığı kullanabilirsiniz. Bir süre sonra sonuçlarını gözlemliyor olacaksınız.

Ghee  kullanıldığında  yağda çözünen bütün vitaminlerden yeterince faydalanmış olunur. Sindirimi çok kolaydır. Kolesterolü yükseltmez. Boşuna demiyorum her derde derman olan Ghee her eve lazım diye… Evet yapılış süresi ve şekli kimilerine zor geliyor. En fazla 30 dk. bir zaman ayırıyorsunuz ve inanın hakkını sonuna kadar veriyor. Kendine has bir aroması ve kokusu var ama bekledikçe ve zaman geçtikçe kokusu azalıyor. Yemeklerde kullanılabiliyor, dışarıdan cilde sürerek, belli baharatlarla karıştırılarak tüketilebiliyor ve ilaç olarak kullanılabiliyor.

Kimileriniz belki varlığından haberdar değilsiniz. Kimileriniz duydu ama yapmadı. Kimileriniz bu yağı yapıyor, kullanıyor ama yararlarından haberdar değil. Kimilerinizin de hayatının bir parçası… Bugün size çok değerli bir hazineden bahsediyor ve yararlarına işaret ediyorum. Biraz merakı olanlar daha geniş bilgiye kolaylıkla ulaşabileceklerdir. Okuyup geçebilirsiniz. Burası özgür seçim gezegeni. Okuyup güzel, iyi kalite bir tuzsuz tereyağın izini sürebilirsiniz. Ben size hazineyi işaret edebilirim sadece…


Her zamanki gibi belirtmeliyim ki bu yazı tavsiye niteliği taşımaz. Tedavi amaçlı kullanmak istediğinizde mutlaka uzman doktora başvurmanız gerekmektedir. Biz evimizde  belli zamanlarda kullanıyoruz ve sadece o güzelim rengi bile mutlu etmeye yetiyor. En tatlı tat nasıl ki sevgidir, nasıl ki sevgi vefalıdır; ghee de tatlıdır onu tanıyanlar için sunduğu doğal güzelliklerle her daim ilk akla gelendir. Hadi yaşamınıza katın. Her evde bulunsun ve şifa olsun…


 

Funda Doğan
11.11.1977 tarihinde dünyaya geldi. Başkent Üniversitesi Turizm İşletme mezunu olan yazar; 1999 yılında tanıştığı Reiki enerjisinin onda açtığı açılımlarla daha sonra pek çok öğretiyi yaşamına geçirmiştir. Ayurveda, EFT, NLP gibi öğretileri ve Dünya adındaki oğluyla yolculuklarının sentezini bir kitap altında toplamaktadır. 2012 yılından beri, daha çok ebeveynleri hedef aldığı 'İçimdeki Ayna' adlı eğitimlerini vermektedir. Müziğe olan tutkusu da yazmaya olan tutkusu kadar güçlüdür.