Pastoral Vadi: Fethiye’de doğal yaşam

Son zamanlarda kime sorsanız “Doğal Yaşam” alanları var düşüncelerinde. Artık büyük şehirler hepimizi yordu, trafikte araba kullanmak sıkışmışlık duygumuzu çapalıyor, bazen tetikliyor.

pastoral vadi

Neredeyse hepimizin kaçası var medeniyetten, büyük şehir yaşamından. Fırsat buldukça da bunu gerçekleştiriyoruz. İşte ben de bunlardan birindeydim geçen hafta sonu, Pastoral Vadi’de…

Pastoral Vadi

Fethiye’de Yanıklar Köyünde, tam da bir vadinin ortasında. Her taraf ağaç, kuş sesleri ve vadi boyuca akan derenin şırıltısı. Yurt dışından gelmiş bir Yoga grubuna eşlik ettim. İçe dönmek ve kendini dinlemek için çok uygun bir yer Pastoral Vadi.


Ancak büyük şehir yaşamına alışmış olan bizler için bazen doğada olmak lafta da kalabiliyor. Çünkü medeniyetin nimetlerinden vazgeçmek pek kolay olmuyor. Başlangıçta farklılığın getirdiği huzur ve rahatlık bir müddet sonra alışkanlıkların çağrısıyla bozulabiliyor. Alıştığımız görsellikleri aramaya başlayıveriyoruz hemen.

İşte Pastoral Vadi tam da böyle düşünmeye zorlayacak cinsten yalın, sade ve doğal bir yaşam alanı. Doğadaki hiç bir şeye el sürülmüyor. Her şey olduğu gibi bırakılıyor. Düşen yapraklar, kuruyan dallar,derenin üzerinde yosunlaşan alanlar.. Her şey olduğu gibi. Ancak ortak paylaşım alanları temiz ve tam ihtiyaç olunduğu kadar. Lüks, abartı hiçbir şey yok. Doğal kaynak suyundan oluşturulmuş yüzme havuzu var, o havuzun suyu bile kaynak suyu iki ayrı havuzdan filtreleme sistemi ile arıtılarak kullanılır hale gelmiş. İstenirse derenin birikmiş bir bölümünde buz gibi suya girmek de mümkün. Geceleri gökyüzünün görüntüsüne inanamayacaksınız. Sanki tüm gökyüzü yeryüzüne dokunacakmış gibi öylesine yakın ki… Çünkü alanda fazla ışık yok. O nedenle tam yansıma yapıyorlar.

Farkettiğim en önemli şey onca doğal ortamın içinde hissettiklerimdi. Her şey öylesine doğaldı ki zihnim kendi gerçeğini hatırladığında ve medeniyete dair bir şey bulamadığında eğer iç dünyamın doğallıkla ilgili kayıtları güçlü ise zihnim bu durumu kabullenip teslim oluyor ve susuyordu. Eğer alışkanlık döngümün ihtiyaçlarını istemeye başlarsam o zaman zihnim ortamdaki her şeyi eleştiri bombardımanına alıyordu ki bu durumda huzur ve mutluluk ne mümkün. O nedenle Pastoral Vadiye bir gün gitmeyi düşünürseniz kendinizi gerçek doğayla buluşmaya hazırlayın, katlanamayacaksanız da gitmeyin. Ya da giderseniz illaki medeniyet diyenlerdenseniz Fethiye ve ilçeleri çok yakın.


Ama kendinizi keşfetmeniz için de denemekte yarar var. O geniş arazinin içinde yaşam alanları taş evler ve ahşap evlerden ibaret 45 kişilik kapasitesi var. Konaklama sırasında boş zamanların değerlendirilmesi için de halı dokuma, toprak kap yapımı ve toprakla uğraşmak gibi aktiviteleri de var. Öğlen ve akşam yemekleri açık mutfağıyla donatılmış yemekhanesinde veriliyor. Oraya yaklaştığınızda sizi odun kokusu karşılıyor ve yiyeceğiniz, içeceğiniz her şey ekolojik ve vadinin içinde yetişiyor. Sizin önünüzde hazırlanıyor her şey.

“Bir Bahçem ve içinde bir dikili ağacım olsun!” dersiniz ve birden oluverir Pastoral Vadi’de. Böyle bir de proje başlatmışlar.

Ekolojik yani genetiği ile oynanmamış, yetiştirilirken kimyasal ilaçlar ve fenni gübre kullanılmamış , taze ve lezzetli yiyeceklerle beslenmek istiyorsanız bu proje tam da size göre. Amaç bu besinlerin üretiminde toprağın ve suyun yabancı maddelerle kirlenmemesi, yerli tohumun devamlılığına imkan tanınması, bedenlerimiz için doğal ve sağlıklı besin imkanı sağlamak. Diğer taraftan da çevredeki köylü de bu projeye hizmet vererek onlar da kazanıyorlar. Yani herkesin kazanmasına yönelik bir projeye sahipler.

Sonra bu yetiştirdikleri taze meyve, sebze ve tahılları işleyerek kışlık kullanıma hazır hale getiriyorlar ve/veya taze haliyle paylaşıyorlar. Siz de ben de bu paylaşımdan faydalanmak isterim derseniz kiralanmak üzere 40 adete yakın bahçesi var. 30 m2 büyüklüğünde size ait bir alan oluyor ve sizin belirleyeceğiniz bir isimle de size tescilleniyor. Bahçenin işlenmesi, ürün yetiştirilmesi onlara ait. Alınan kira karşılığında da ayda iki kez mevsimine göre koliler hazırlanarak doğal yaşam ürünleri sizlerle paylaşılıyor. Böylece sizler de hem doğal ürünlere sahip oluyorsunuz hem de doğal yaşamı desteklemiş oluyorsunuz. Az ama öz besinlerle beslenme fikrindeyseniz bunu da bir düşünün .


Belki bir hafta sonu için belkide daha uzun dinlenceler için iyi fikir Pastoral Vadi…


Rüya Yüksel
Rüya Yüksel, 1957 doğumlu, İstanbul'da yaşıyor. Mesleği İngilizce öğretmenliği, ancak 29 yıldır özel sektörde çalışıyor. NLP İleri Derece Uygulayıcısı ve 'Yaşam Koçu' olmakla birlikte “Kendini Tanıma Çalışmaları” düzenliyor.