Fanatiklik başa bela!

Bir kişiye fanatik olmanın en kötü yanı nedir biliyor musunuz? Onun kötü yanlarını görememek, görmek istememek. Aşkın gözü kördür sözünün açıkladığı gibi. Fanatik olanın da gözü kördür.

Fanatiklik başa bela!

Fanatiklik başa bela!

Bir kişiye fanatik olmanın en kötü yanı nedir biliyor musunuz? Onun kötü yanlarını görememek, görmek istememek. Aşkın gözü kördür sözünün açıkladığı gibi. Fanatik olanın da gözü kördür. Bir insanı severken buna dikkat etmek gerektiğine inanıyorum. Değerlerinle uyuşmuyorsa sırf sevdiği için onun kötü yanlarını insan nasıl görmezden gelebiliyor?

İnsan bir lidere karşı sevgi besleyebilir elbet ama bu fanatik olma derecesine geldiğinde tehlike sinyalleri çalmaya başlar. En başta bu tehlike kişinin kendi özüne yaptığı kötülük ile baş gösterir. Bir insanın fanatiği olma bir nevi onu ilahlaştırmaktır. O kişi ne yaparsa yapsın mükemmel, dört dörtlüktür. Her şeyi doğru yapar. Onun dediği, onun yaptığı her zaman doğrudur. Kötü yanları tüm belgeleriyle gözünün önüne konulsa bile öyle bir sevdalanmıştır ki onun kötü yanlarını göremez, aklamaya çalışır herkese karşı. Ve onun kötülüklerini ortaya çıkaranlara ise iftira üstüne iftira atar. Bunun yapmasının tek sebebi o şeye karşı fanatik haline gelmesidir. Belki görünürde bunun kötü bir tarafı yoktur, iyi niyetlidir sevgisinde. Görünür de böyle olsa da hakikat de bu fanatiklik önce kişinin kendisini paramparça eder ve sonra da çevresini.



Kişi yavaş yavaş değerlerini, karakterini kaybetmeye başlar. Bir nevi fanatik olduğu kişiye karşı hipnoz halindedir. Bilinci gitmiş onun etkisi altına girmiştir. Fanatik olduğu insanın yaptığı kötü davranışlarının aynısını bir başkası yapsa anında tepki verirken o kişiye karşı yapamaz bunu. Ve zamanla öyle bir hale gelir ki bu yapılan ahlaksız davranışları normal görmeye başlayıp tepkisiz hale gelir ve kendi kişiliğinde de bu kötü davranışları gösterir.


Sırf sevdiğimiz fanatiği olduğumuz için o kişinin kötülüklerini sürekli görmezden geliyor olmamız bizi zamanla onun gibi kötüleştirmeyecek mi? Lütfen bunu kendinize sorun ve onurunuzu zedeleyecek fanatik derecesindeki sevgiden de uzak durun. Bu sevgi önce size sonra tüm topluma zarar verecektir. Gönül gözümüz açılsın, vicdanımız en büyük yargıcımız olsun.

İnekler insanlığı yok edebilir mi?