Konut Sektörü ve Emlak Balonu

Müthiş bir hızla büyüyen inşaat sektörü talepleri fazlasıyla karşılarken lüks yapılar birbirleriyle yarışıyor. Özellikle büyük şehirlerde gerçekleşen sanayiye dayalı büyüme, nüfusu artırırken konut satışlarında oldukça hızlı bir artışı beraberinde getiriyor.

Emlak Balonu

Bu ekonomik büyüme ve devletin yaptığı yatırımlarla inşaat sektörü büyüyor. Issız araziler şenleniyor. Yeni yeni şehirler yeni evler… İstanbul uzuyor, uzadıkça şişiyor!

Lüks sınıfında binalar astronomik fiyatlarda. Tabi bunda yabancıların katkısı da yadsınamaz. Yabancılara konut satışında Antalya birinci sırada. İkinci sırada ise İstanbul var.


12 aylık toplamda 2013-2014 satış rakamları ise şöyle:

Antalya’da 2013 yılında 5548 iken 2014’te 6035’e yükselmiş.

İstanbul’da 2013’te 2447’den 2014’te 5046 olmuş.

Firmalar neredeyse toplam maliyet kadar tutarı tek daireden karşılar hale geldi.

Toplumda yapılmaya çalışılan psiko-ekonomik baskı, büyükşehirlere göçü zorunlu kıldı. Rahat yaşam ve mevcut durumdan memnun olmama bunu tetikleye dursun; lüksün günlük hayatın içine girmesi kaliteyi yükseltme gibi etmenlerle inşaat firmaları, boş her köşeyi değerlendirme telaşında. Bir gün boş araziye ertesi gün apartman yapılmış.


Arzın olduğu yerde talep olur. Talebin olduğu yerde her zaman arz olmaz.

İstanbul. Dünya başkenti Paris, Manhattan, Londra, Milano, Bangkok gibi birçok küçük ülke konumunda şehirlerle sürekli karşılaştırma yapılıp İstanbul’daki fiyatların ucuz olduğu etkisi yaratılarak fiyatlar artırılmaya çalışılıyor sanki! Bu durum orta sınıf ve altında yaşayan insanları zorluyor.

Aslında kredi faizlerinde düşüş olsa ve ev fiyatlarında normal sınırlara gelinse hiç de fena olmaz.

tüik konutİkinci el satışları ve daire kiralamaları arttı. Son 2-3 yıllık dönemde kredi faiz oranlarındaki artış, yıllık enflasyondan düşük elde edilen gelir nedeniyle; evdeki hesap çarşıya uymayınca, ipotek kullananların birçoğu ödeme güçlüğünden aldıkları evleri bankaya bırakmak zorunda kaldı. Tabi bu durum satışları bir nebze azalttıysa da ivmeyi yavaşlatmaya yetmedi.

2013 yılında toplam 1.157.190 konut satışı varken 2014’te bu rakam 1.165.381’e yükselmiş.

Büyük şehirlerden İstanbul, İzmir ve Bursa’nın son 2 yıllık konut satış oranına bakarsak artışı daha da net görebiliriz.

Piyasada bu kadar çok deprem yönetmeliğine uygun her keseye uygun konutlar, siteler, daireler varken ve bunlar peynir ekmek gibi giderken, balonun patlaması bir dönem daha bize uzak olacak anlaşılan.


Kaya Gazı: Enerji Savaşının Yeni Silahı