Şah Fırat Operasyonu’na Stratejik Bakış

TSK gece yarısı operasyonu ile çok sayıda askerle Türkiye’nin sınır dışındaki tek toprağı olan Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi’ne Şah Fırat adıyla bir operasyon düzenledi. Bugün, bu operasyonla “Benzer bir operasyon Kuzey Irak’a yapılamaz mı?” sorusu da akıllara geliyor.

Şah Fırat operasyonu şah fırat

Demek ki Neymiş…

Türkiye, 30 yılı aşkındır bir sorunla mücadele ediyor. Bu mücadelenin adı da Kürdistan İşçi Partisi (PKK). Kürtçe ismiyle Partiya Karkeren Kurdistan. Bu örgütü 1974 yılında kuran ise Abdullah Öcalan’dır. Türkiye, Öcalan’ın kurduğu bu örgütten zamanla ciddi anlamda maddi ve manevi olarak ciddi kayıp vermiştir.


şah fırat
Osman Pamukoğlu

Türkiye, 2014 bütçesi olan 436 milyar liranın yaklaşık 7 katını terör yüzünden kaybetti. AK Parti, terörün 30 yılda Türkiye’ye vurduğu darbeyi gözler önüne seren bir rapor hazırladı. Buna göre terörün faturası; en az 1 trilyon 789 milyar TL, en fazla 3 trilyon 142 milyar TL olarak hesaplandı. (1) İnsan kaybı ise (istatistiklere geçmeyen ölüm olayları hariç) toplam 35 bin 576 kişidir. (2) Görüldüğü üzere PKK’nın, ülkeye kaydedeğer zararları dokunmuştur. Bunları alt alta sıraladığınızda ülkeyi derin üzüntülere sokan manevi kayıpları da dikkat çekicidir. Bu terör örgütüne yeri geldiğinde operasyonel faaliyetlerde bulunulmuş ve önemli düzeyde kayıplar verdirilmiştir.

Özellikle 1990’lı yılların başında Efsane Komutan olarak bilinen Osman Pamukoğlu‘nun komutasındaki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin, PKK’ya düzenlediği operasyonlar bu anlamda yapılan önemli eylemlerdi. Bu eylemlerin çoğu PKK’nın merkezi olan Kuzey Irak’taki dağlara yapıldı. Yani operasyonlar Türkiye ile sınırlı kalmadı. Bu operasyonlarda yüzlerce PKK’lı öldürüldü. Korkusuz Türk Ordusu zamanı geldiğinde bu dağlarda sözünü geçirmeyi başarabilmiştir.

süleyman şah türbesi suriye şah fırat

Bugün ise yeni bir sınır ötesi operasyonla TSK’nın bu eylemleri tekrar gündeme geldi diyebiliriz. 21 Şubat gecesi Türkiye’nin sınır dışındaki tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi‘ne yapılan Şah Fırat operasyonu gündemin değişmesine neden oldu.


Operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç ve 572 personel katıldı. 38 asker Türkiye’ye getirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, kara kuvvetleri, mekanize ve zırhlı birlikleri, komando ve özel kuvvet timlerinin operasyona katıldığını, hava kuvvetlerinin bütün ihtimalleri göz önüne alarak hazır bekletildiğini ancak ihtiyaç hissedilecek bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.(3)

Süleyman Şah Türbesi Şah Fırat Operasyonu
Başbakan Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonu’nu yönetiyor.

Burada görüldüğü gibi Türk askeri yeri geldiğinde çok sınırlı sayıda bir askerle, sınır ötesi başka bir toprağa kara operasyonu yaparak tehdit gördüğü bir yere girebiliyor. Neden tehdit diyoruz? Çünkü burada IŞİD gibi bir terör örgütünden bahsediyoruz. IŞİD, geçen günlerde Türkiye’ye şöyle bir tehditte bulunmuştu:

“Süleyman Şah Türbesindeki Türk askerlerinin orayı boşaltması için 3 gün süre veriyoruz. 3 gün içinde türbeyi boşaltıp Türk bayrağını indirmedikleri takdirde türbeyi yerle bir edeceğiz.”(4)

şah fıratBu söz etkili olmuş olacak ki Hükümet ve TSK el ele verip Suriye’ye Şah Fırat adıyla operasyon düzenledi. Demek ki neymiş; istenildiğinde operasyon yapılabilirmiş! Şimdi, bu kadar korkusuz bir ordumuz var ve Meclis’ten de geçmiş bir Tezkere Kararı varken Türkiye’yi 30 yılı aşkın süredir tehdit eden ve daha önce Osman Pamukoğlu komutan tarafından yapılan operasyonlar gibi bir operasyon neden bugün Kuzey Irak topraklarında yapılmıyor? Neden binlerce can alan bu terör örgütüne karşı eylem yapılmıyor? Daha önce korkusuzca Kato‘da, Hakurk‘da, Zap‘da yer alan Türk askeri bugün neden bu dağlara hakim olamıyor? Neden 2008 yılında yapılan Güneş Harekatı gibi bir operasyon bugün yapılmıyor? Bu tür operasyonların Çözüm Süreci ile bağlantısı var mıdır? Bu soruların cevabını siz değerli okurlara bırakıyorum.

[divider]


Kaynak:

  1. http://www.netgazete.com/ekonomi/578155.html
  2. http://www.radikal.com.tr/politika/30_yilin_teror_bilancosu_35_bin_576_olu-1118893
  3. http://www.milliyet.com.tr/suleyman-sah-operasyonunun-gundem-2017629/
  4. http://www.radikal.com.tr/dunya/isidden_turkiyeye_suleyman_sah_tehdidi-1182667

Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…