Yaşar Kemal’e Bu Söylenmez!

Yaşar Kemal’in vefatının ardından kendisi için güzel şeyler söylendiği gibi hoş olmayan ifadeler de olmadı değil. Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Ahmet Akgündüz’ün attığı tweet, yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

rotterdam islam üniversitesi rektörü ahmet akgündüz
Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Ahmet Akgündüz

Yaşar Kemal’e Bu Söylenmez!

Türk Edebiyatı’nın ‘orkide’si, Türk romanının abidesi, Anadolu insanının deklanşörü… Kim mi o? O; insanlığın bugünkü başyapıtı, değeri, kültür mozaiği, Anadolu’nun sessiz çığlığı, ‘yok’un sayfalardaki resmi, Çukurova’nın takdire şayan kalemi, inceliği; Doğu ve Batı’nın sentezi, ışığı, gökkuşağı…

Nasıl ki büyük ozan Muharrem Ertaş’ın oğlu, Neşet Ertaş “Bozkırın Tezenesi” olarak nitelendiriliyorsa; Neşet Ertaş’ın tabiriyle kendisi halk için “Ayakların turabı, gönüllerin hizmetçisi” olmuş ise o da roman için öyleydi. Romanlarında ‘halk’, sömürülen insan vardı. Evet daha ne söyleyebiliriz ki onun için, o duayen isim için… Evet, o büyük insan Yaşar Kemal. Peki Yaşar Kemal için ölümünün ardından kim ne dedi? (1)


indir (1)
Pınar Kür
indir (2)
Ara Güler

Ara Güler: Yaşar Kemal her zaman söylerdi İstanbul’da ilk geldiğinde ilk tanıdığı vatandaş benim. Çok iyi arkadaşımdı. Evine de gider gelirdim, eşi de çok iyi arkadaşımdı. Yaşayıp durduk öyle. Şimdi de işte bu haberi duyduk, çok üzüldük. Ama Yaşar Kemal Ölmez. Şimdi bundan sonra yaşayacak.

Pınar Kür: Ahbaplığımız vardı, her zaman gülen bir insandı, onu hiç asık suratlı görmedim hayatım boyunca. Türkiye’yi Nazım Hikmet’ten sonra dışarıda temsil eden ilk yazarımızdı. Bence Nobel’e layıktı. Çok yerel hikayeleri bu kadar evrensel biçimde yazmış olması çok önemliydi. Okuma yazmayı yeni öğrendiğim çağlarda duydum adını ve ‘İnce Memed’i… İnce Memed de efsane bir romandır.

images
Ahmet Ümit

Ahmet Ümit: Yaşar Abi, benim de örnek aldığım büyük yazar, büyük vicdan ve düşünce adamıydı. Her zaman içinden geldiği halkın sorunlarını anlattı. Ama bunları olağanüstü bir dil güzelliğiyle ve roman tekniğiyle aktarmayı başardı. Sadece büyük bir romancı değildi aynı zamanda bir insan hakları savunucusu ve hümanist bir eylem adamıydı. Ve bir aydının nasıl olması gerektiğinin çok iyi bir örneğiydi. Tesellimiz onun bedensel olarak yok olmasına rağmen eserlerinin yüzlerce yıl tüm dünyada okunacak olması.

Bu kişiler birer sanatçı; sanatın değeri diyebiliriz. Ara Güler, Türkiye’nin en büyük fotoğraf sanatçısı; Pınar Kür ve Ahmet Ümit ise edebiyatın en önemli romancıları. Yani sanatın ne olduğunu, ne anlama geldiğini bilen insanlar. Siyasetçilerin söyledikleri de var tabi ama siyasette her önemli bir kişinin arkasından söylenenler standart şeyler olduğu için onlara burada yer vermeyi düşünmedim. Önemli olan; sanatçıların, onun için ne söyledikleri. Tabi burada aydınların da ne düşündükleri önemli. Mesela profesör bir aydın mıdır? Evet aydındır. Bakın aydınlarımızdan Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Ahmet Akgündüz, Yaşar Kemal için nasıl bir tweet atmış: (2)

[quote] “Yaşar Kemal’in hayatında ona Allah rahmet eylesin diyeceği bir ipucu bulamadım.” [/quote]


indir (3)
Ahmet Akgündüz

Dünyanın kabul ettiği büyük yazarın yaşamından dolayı Sayın Akgündüz, Yaşar Kemal‘in rahmet duyacak bir şeyi olmadığını dile getiriyor. Bunu söyleyen kişi önemli bir üniversitenin rektörüdür. Yaşar Kemal’in inanç boyutunu sorgulayan Akgündüz için Kuran‘dan cevap vermek gerekir. Çünkü İslam’ı iyi biliyor ki bu yorumu yapıyor. Elmalılı Hamdi Yazır‘ın Kuran suresinden bir ayet meali bakın nasıl: (3)

Ey o bütün iman edenler! Zannın birçoğundan çekinin çünkü zannın bazısı vebaldir, tecessüs de etmeyin, bazınız gıybet de etmesin, hiç arzu eder mi ki biriniz kardeşinin ölü halinde etini yesin? Demek tiksindiniz! O halde Allah’a korunun, çünkü Allah tevvabdır, rahîmdir. (Hucurat/12)

Rektör Ahmet Akgündüz’ün twitter üzerinden yapmış olduğu bu keyfi  açıklaması ne yazık ki talihsiz bir ifade olmuş. Profesör unvanına nail olmuş bir zat-ı muhteremin, toplum tarafından bu kadar çok sevilen bir kişinin vefatından sonra söylemiş olduğu bu sözler yakışık almamıştır. Süreçte; Akgündüz, bu sözlerine bir düzeltme yapar diye düşünüyorum.


Kaynak:

  1. http://www.yenisafak.com.tr/diger/yasar-kemal-icin-kim-ne-dedi-yazar-yasar-kemale-mesajlar-2090252
  2. http://www.kemalizmm.net/4746/rektorden-yasar-kemale-cirkin-tweet.html
  3. http://www.kuranmeali.org/49/hucurat_suresi/12.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx

Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…