Biz seçmenler ne istiyoruz?

7 Haziran gelse, seçimler bir bitse de rahatlasak diyoruz; asıl olayların seçimlerden sonra başlayacağını akıl edemeden…

seçim 2015 seçmen oy pusulası yumurta

Günlerdir, haftalardır hatta aylardır gündemi meşgul eden memleket meselemiz; seçimler… Televizyon kanallarının hepsinde, geçtiğimiz her sokakta, duyduğumuz her seste bu yarışın bir parçasını beynimize kazıyoruz. Görmediğimiz, duymadığımız kalmadı belki şu günlerde; vaatler, mitingler, birbirine laf sokan parti liderleri, vatandaşın parti kavgaları… 7 Haziran gelse de seçimler bir bitse de rahatlasak diyoruz; asıl olayların seçimlerden sonra başlayacağını akıl edemeden…

Çoğu kişinin kendine yakın gördüğü bir parti var, ya da yakın görmek istediği. “Hiçbir partiye oy atmayacağım” diyen de var, “Her zaman oyum şu partiye” diyen de… Türkiye’de özgürlüğün olmadığını savunan parti de var, istikrar ve güven ile çok ilerlediğimizi düşünen parti de… Herkes bir telden çaladursun kutuplaşmaların artacağı aşikâr ve bunun Türkiye geleceğine nasıl yansıyacağı da her bilinçli Türk insanının kafasında soru işareti oluşturuyor.


Seçim bu, ne kadar çok vaat o kadar çok oy demek belki de. Asgari ücrete zam yapacağız derler cazip gelir, eğitim sistemini değiştireceğiz derler “gerekli” deriz, yollar bayırlar yapacağız diyene de eyvallah çekeriz. Kulağa her şey hoş gelir seçim döneminde, her söylenene inanmak isteriz.

Vaatleri vermek çok kolay ama gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği ile de ilgili kuşkularımız var. Çünkü burası Türkiye. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Gelir Dağılımındaki Eşitsizlik ve Yoksulluk Raporu sonucuna göre 34 ülke arasında yoksulluk sıralamasında en kötü üçüncü olan ülke, zengin-fakir arasında 15 kat fark olan ülke, kadınların tacize uğradığı, vatandaşın döner bıçağıyla saldırıda bulunduğu, trafikte birbirlerini vuran insanların olduğu memleket, Türkiye… Bunları değiştirebilecek birileri var mı peki?


İyi yönde değişmek istiyoruz

Biz iyi yönde değişmek istiyoruz. İnsanıyla, eğitimiyle, iş imkanlarıyla ileriye giden bir Türkiye istiyoruz. Kadının saygı gördüğü, suçlunun cezalandırıldığı, çok çalışanın hakkını aldığı, üretim yapan, başarılı bir Türkiye istiyoruz. Demokrasinin, özgürlüğün, barışın olduğu verimli bir memleket olabilmemiz içinse başımızda bize rol model olabilecek birilerinin olması gerektiğini biliyoruz. Seçmenler olarak biz çok şey istemiyoruz, sadece halkını düşünen ve mağdur etmeyen siyasetçiler istiyoruz.

Hangi parti kaç oy alır, verilen vaatler yerine getirilir mi bilinmez ama biz ne istediğimizi biliyoruz ama istediğimizin arkasında durmayı pek başaramıyoruz.


Hangi partiye neden oy attığımızı bilip, memleketimiz için hayırlısını dilemekten başka da yapacak bir şeyimiz yok.


 

Arzu Emeksiz
Gent/Belçika doğumlu, Gent Üniversitesi Ekonomi Lisans-Gent Üniversitesi Kurumsal Finans Yüksek Lisans mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda birçok dernekte başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği yaptım. Küçükken çok kitap okur, kendi çapımda şiir ve yazılar yazardım. Masa, sandalye, çiçek, böcek hakkında saçma sapan şiirlerim bile vardı. Bu yazı merakım üniversite yıllarında Belçika'da bir gazetede köşe yazarlığına kadar gitti. Sonrada burası... Yazmak güzel şey, hele ki yengeç burcu olan ben için.... Çoğu insan anlamaz sizi, ama kalem ve kağıdın kaçışı yok...