Çıplak ve ölü bir kadın

Yerde yatan çıplak bir kadın ölüsü ve uğradığı eziyetin izlerini insanların yüzüne tokat gibi çarpmasına rağmen, başında safari avcıları gibi bekleyen silahlı adamlar!..

Canan Berber Çalışması çıplak ölü kadın eziyet muş varto
Canan Berber Çalışması

Gereksiz ve başkalarının hırsı için ölüm kendini her anımsattığında, yaşamı savunmak için aynı cümleleri tekrarlayıp, aynı direnci gösterip ve muktedirin karşısında durup tetikçilerinin profilini çizeceğiz!

“Savaş nasıl ki bir toprağı bir alanı işgal etme fethetme zihniyetini taşıyorsa, nasıl ki karşıdakini yok etme üzerinden kendisini kuruyorsa, kadına ve kadın bedenine de birebir aynı şekilde yaklaşıyor. Kadınlar, ölüm, tecavüz, taciz, işkence ile cepheden ve çok yakından yüz yüze geliyor ve tüm bunlar savaş ortamında maalesef önlenemez bir hal alıyor” diyen Oya Baydar’ın tespitine Kevser Eltürk isimli PKK’lı kadın gerçek bir örnek oluşturdu.


Yerde yatan çıplak bir kadın ölüsü ve uğradığı eziyetin izlerini insanların yüzüne tokat gibi çarpmasına rağmen, başında safari avcıları gibi bekleyen silahlı adamlar!

Pornografi sadece insan cinselliğinin bayağılaşması değildir; bazen ölü bir kadını çırılçıplak ve uğradığı eziyetten dolayı et haline getirerek sokaklarda sergilemektir! Sosyal medyanın klavyeli fedaileri bu eti çiğnemekten/ çiğnetmekten büyük hazlar aldı!

10 Ağustos 2015 tarihinde Muş’un Varto ilçesinde çıkan çatışmada ‘yaşamını yitirdiği’ belirtilen Eltürk’ün katledilmesinin ardından bedeni çırılçıplak soyulmuş, çıplak bedenine vahşi bir şekilde işkence uygulanmış ve teşhir amaçlı sokağa bırakılmıştır. Bu vahşetti gerçekleştirenler bununla yetinmeyerek işkence uygulanmış ve çırılçıplak soyulmuş kadın gerillanın bedenini görüntüleyerek basına servis etmişlerdir. Muş Valiliği yaptığı açıklamada görüntülerin doğru olduğunu kabul etmiş ve bu vahşeti gerçekleştirenlerin değil, sadece görüntüyü çeken ve sosyal medyada paylaşanlar hakkında idari soruşturmanın başlatılacağını belirtmiştir.

Türkiye halkları 15 Ağustos 2015 tarihinde basına düşen PKK gerillası Kevser Eltürk’e ait insanlık dışı görüntünün ortaya çıkmasıyla bir kez daha sarsıldı.

Bu haberi nasıl okumalı şimdi? Kahramanlık destanı gibi mi? Ölünün kutsallığını ‘Leş’ sıfatı ile tarif edip, saygısızlığımıza mazeret mi aramalı yoksa?

PKK gerillası olmasının dışında salt kadınlığı suç görülen Kevser Eltürk’e ait insanlık dışı muameleyi ve ortaya çıkan görüntüye ilişkin ne yazılabilir ki? Tıpkı evlerine ölü gönderilen ve şehit adı ile varlıkları unutturulmak istenilen çocuklar gibi!


Haftalardır amacının ne olduğu bilinmesine rağmen, bilmezlikten geldiğimiz bir savaşı yaşıyoruz.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, zalimane muamele ve işkence, kişinin onuruna yönelik yapılan saldırıları; özellikle aşağılayıcı ve onur kırıcı muameleyle cinsel suçları “savaş suçu” olarak tanımaktadır.

Canan Berber Çalışması çıplak ölü kadın eziyet muş varto
Canan Berber Çalışması

Savaş suçları tanımı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra uygar toplumlarda yerini aldı. Suçun kapsamında, savaşan tarafların merkezinde bir ulusun tamamı değil, salt tek kişinin sorumlu tutulabileceği düşüncesi bulunmaktadır.

Savaş kendi içinde suçtur fakat, kabul gören kuralları da bulunmaktadır. Ölmek / öldürmek gibi görünmesine rağmen savaşın içinde işkence, tecavüz, göç, yakılan köyler, kadına yönelik en ağır şiddet eylemleri, soykırım, insanlığa karşı suçlar, sivillere veya savaşan taraflara kötü davranış bu kuralları açık seçik ihlal etmek anlamını taşır!

Yapılan sözleşmeler ve hukuk doğrultusunda taraflar ölünün beden bütünlüğünü bozmamakla kesinlikle sorumluluk almaktadır.

Uluslararası hukuka göre özellikle, savaş sırasında kadına yönelik şiddet eylemleri yasaktır.

Zorunlu askerlik hizmetini yapan gencin, polisin, astsubayın, fırıncıda çalışan emekçi çocuğun, ölmesini içinde insan kalbi taşıyan kim isteyebilir?


Savaşı erkekler çıkarır, kadın ve çocuklara ölümün kendisi ya da acısı kalır! Erkek iktidarının kadın üzerindeki şiddet olgusu, savaş zamanlarında hep daha fazla olur. Savaşan taraflar neyin intikamını aldıklarını bilmeden hep öldürüyorlar, yetmiyor tecavüz ediyorlar; çünkü erkek odaklı iktidarın yükselmesi kadın üzerinden olmaktadır!

Çırılçıplak: Başlangıç ile bitiş ortasında ben kaldım!