Düşünsel inovasyon nedir?

Ne kadar da çok fikir savaşı var öyle değil mi? Benim fikrim, senin fikrin, onun fikri. Peki, bu kadar çok çeşitlilik içinde kimin fikri değerli ve önemli? Düşünceye inovasyon uygulamak daimi bir gerekliliktir. Bugün çok farklı bir pencereden baktığın bir duruma, yarın daha da farklı bir pencereden bakabilirsin.

Düşünsel inovasyon

Düşünsel inovasyon

İnsan, ihtiyacı olduğu kadarını düşünür. Düşünmek istediğini konuşur ve yazar. Kalıplaşmış düşünceler saplantı haline gelirse ve değişimlere ayak uyduramazsa işte o zaman düşüncenin gelişimi olamaz.


Düşünceye inovasyon uygulamak daimi bir gerekliliktir. Bugün çok farklı bir pencereden baktığın bir duruma, yarın daha da farklı bir pencereden bakabilirsin. Farklı insanları tanıyarak, yaşanmışlıkları dinleyerek, bizzat süreçleri yaşayarak, aksiyonlara katılarak düşüncenin sonsuz deryasına katkıda bulunabilirsin.

Uzaktan sadece gördüğün bir durumu pratik ederek “bu zamana kadar hep yanlış düşünmüşüm” diye öz eleştiri yapabilirsin. Değişime kapalı olmak zihni yorar. Aynı şeyleri yazıp söylemek sizi geride bırakır. Fikirleriniz, tabi ki bir siyasetçi gibi değişmesin! Çünkü siyaset, yeri ve zamanı geldiğinde yalan söyleme sanatıdır.

Değişen fikrinizin ahlaki bir değeri olsun. Ahlaksız düşünce insanı küçük düşürür, alçaltır. Bireyin ahlaksızlaşması kendini bağlar. Lakin yönetenlerin düşüncesi ahlaksızlaşırsa, işte o zaman onları seçenler de ahlaksızlaşır. Ahlakın tanımı değişir. Vicdanın sesini, nefsin sesi alır.


Gördüğün her şeye hemen inanma. Sentezle! Araştırmacı ol! Doğrunun peşinden koş. Bunları yap ki bir düşüncen olsun. Kimsenin ne söylediğinin bir önemi yok. Önemli olan senin ne düşündüğündür. Doğru bilgiye nasıl ulaştığındır. Kendinden bile şüphe duy. Duy ki doğruyu aramak sana zor gelmesin.

Yeniliklere açık ol. Tüm ideolojileri kısmen benimse. Onları anlamak adına onların okuduğu kitapları oku. Bir Sağcı gibi Necip Fazıl oku… Bir Solcu gibi Nazım Hikmet… Ama hakaret etme. Küfür etme. Fikir sahibi ol… Bir fikrin olsun ki karşıt görüşte ki insanı da anla.

Küfrünle değil, fikrinle yen onu…

Her zaman güzel düşünelim. Her türlü düşünceye saygı gösterelim. Bizim gibi düşünmeyenlerin de en az bizim kadar hayatta olmayı ve Dünya’yı hak ettiğini unutmayalım…


Ne güzel söylemiş Mevlana:

“Kardeşim sen düşünceden ibaretsin
Geriye kalan et ve kemiksin
Gül düşünürsün, gülistan olursun
Diken düşünürsün dikenlik olursun”

Denge oyunları: Amaç taşımak ‘amaç’ olmamalıdır!