Rokoko: Barok dönemin bitişiyle başlayan Klasik dönem

Rokoko, Barok stilinden sonra sanat akımlarına verilen addır. 18’inci yüzyılın ilk yarısında Paris’te başlayan, daha sonra tüm Avrupa’ya yayılan bir sanat üslubudur. Rokoko’nun kaynağı Barok’ tur. Ancak, Barok stiline sadık kalmaz, zaman zaman tepki de göstermiştir.

rokoko francois boucher

18. Yüzyılın ortalarına doğru Barok stilinde kullanılan doğru çizgilerden meydana getirilen süslemeye karşı tepki olarak doğmuş olan barok stilin hatları gibi eğri büğrü çizgili motiflerden ibaret olup Barok’tan daha ince ve şekillerin kıvrımları daha zarif bir stildir.

Barok stiline karşı tepki olarak klasik stilin yeniden ortaya çıkmasından sonra Rokoko deyimi modası geçmiş şey anlamına kullanılmıştır.


İnsanlar sanata yüce bir değer olarak değil, bir süsleme olarak bakmaya başlamışlardır. Hıristiyanlığın cennet kavramı değişmiş, ruhani cennet kavramı yerini dünyevi cennet kavramına bırakmıştır. Sadece değişiklik bu değil elbette. Pek çok kavram, değer, anlayış hatta felsefe bile değişmiştir.

Bu değişimin ana sebebi ise ekonomik ve sosyal değişimlerdeki etkilerdir. Loncalara bağlı sanat anlayışı terk edilmeye başlanmış, atölye ve akademik çevreler arasında önemli ayrılıklar oluşmuş ve sonunda akademiler kazanmıştır. Bütün bu değişiklikler elbette farklı, kendine özgü bir sanatı da doğuracaktı. Bu nedenle ‘Rokoko resim sanatı’ sanat tarihinde ayrı bir yer tutar. Barok resimlerindeki kasvetli atmosfer, yerini, dekoratif, daha süslü,  daha ferah ve pastel renklere, duygusal yönüyle öne çıkan eserlere bırakmıştır.

Konularda ise daha çok ihtişam ve aristokrat yaşantı görülür. Yaşam sevinci ön plandadır. Yeni üslup, kahramanlık konularından uzaklaşarak bu dünyanın zevklerini ele almış, süslemeye ve mahremiyete önem vermiştir. Flörtler, aşk oyunları, erotizmi çağrıştıran, utandırıcı ve mahrem durumlar, mitolojik figürlerle bağlantılı saray hayatına dair, şehvetli ve uçarı sahneler, ya da bir doğa sahnesinde aşk oyunları oynayan, idealleştirilmiş genç erkek ve kadınlar, Rokoko resimlerinin en sevdiği konulardır.


Rokoko tarzını,  mimari, mobilya ve iç dekorasyondaki anlatımı ayırt edilebilse de, resimde kullanılan Rokoko tarzı üzerine konuşmak ya da 18. yy. ilk yarısında, resimde tek bir tarzın hükmü olduğu söylenemez. Vedute’lerde bu dönemde yaygınlaşmıştır. Bu dönemde Rokoko tarzını benimseyen ressamların çalışmalarının köşegen kompozisyonları, dinamizmi, yumuşak dokuları, canlı renkleri ile kendine güvenen, kasıtlı farkındalıkları ve incelikleri resimlerinin karakterize edilebilmesini sağlayan yönleridir.

Bu dönemin en ünlü sanatçıları ve resimlerinden örnekleri slayttan görebilirsiniz.

İlgili yazılar

Sanat Kenti Paris

Türkiye’de Sanat Üzerine: Maria Dimitrova


Sanat Bu Olmalı Diyesim Geliyor: Hossein Edalatkhah


 

Nursel Kargın
Güneyin incisi Marmaris’te yaşam yolculuğuma başladım. Aslında Ege ve Akdeniz’in kavşak noktası, Akdeniz’in sıcak ilkimi ve Ege’nin sert rüzgârlarıyla tamamladı sanırım özelliklerimi...