Koroner arter hastalığı nedir? Şeker hastası kadınlar dikkat!

Koroner arter hastalığı nedir? Tip 2 diyabetli kadınlarda kalp krizi ve ölüm riski neden erkeklerden daha fazla? Koroner arter teşhisi kadınlarda neden daha zor?

genç kadınlar kalp krizi koroner arter

Kadınlarda koroner arter hastalığı erken yaşlarda erkeklerden az görülüyor. Östrojen hormonunun koruyucu etkisi kadınlar için büyük şans. Ancak kadınlar yaşlandıkça azalan östrojen düzeyi ile birlikte kalp hastalıkları ve inmeye karşı olan direnç azalıyor. 60 yaşına kadar 5 erkekten biri bir koroner kalp hastalığı ile karşılaşırken bu oran kadınlar için 1/17 olarak saptanmış durumda. 60 yaş üzerinde ise hastalığın görülme riski her iki cins için de eşitleniyor.

Emsey Hospital‘dan Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Güler, şeker hastalığıyla ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.


Koroner arter hastalığının teşhisi kadınlarda neden daha zor?

Prof. Dr. Mustafa GÜLER emsey hospital
Emsey Hospital’dan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Güler

Kadınlarda östrojen hormonunun koruyucu etkisi bilinmektedir ve koroner arter hastalığı yıllarca bir erkek hastalığı gibi değerlendirilmiştir. Fakat kadınlarda koroner arter hastalığı bazı farklılıklar göstermektedir. Öncelikle şikayetler belirsiz olabilmektedir. Çabuk yorulma halsizlik ve çarpıntı şikayetleri göğüs ağrısının önüne geçebilmektedir. Yine tanı açısından özellikle efor testi gibi ön testlerde yanıltıcı sonuçlar olabilmektedir. Böylece erken teşhis erkeklere oranla daha zor olmaktadır. Bu konuda yapılan son çalışmalarda yeni bilgilere ulaşılmıştır.

Tip 2 diyabetli kadınlarda kalp krizi ve ölüm riski erkeklerden fazla

Amerikan Kalp Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre; Tip 2 diyabetik kadınların erkeklere oranla koroner kalp hastalığı olma olasılığı iki kat daha fazladır. Yine Colorado Üniversitesi’nden yapılan bir çalışmada kalp ve damar hastalıkları tip 2 diyabeti olan kadınlar için erkeklere göre 2 kat daha ölümcül olabilir. Tip 2 diyabetik kadınların erkeklerden daha erken yaşlarda kalp krizi geçirdiği, ilk kalp krizinden sonra ölme riskinin erkeklerden daha yüksek olduğu bilinmektedir. Tıkalı damarlara yönelik anjioplasti, stent uygulamaları ve bypass ameliyatları kadınlarda daha riskli olmaktadır.

kadınlar kalp şeker diyabet koroner arter hastalığı emsey hospital istanbul

Koroner arter kalp hastalığında risk faktörlerine dikkat!

Elbette koroner arter hastalığı için kabul edilen risk faktörleri kadınlar için de geçerlidir. Kalp ve damar hastalıklarının en az %80 oranında sigara, hipertansiyon, yüksek kan yağları, ailede kalp hastalığına yatkınlık, obezite, hareketsiz yaşantı, diyabet gibi klasik risk faktörlerine bağlı olarak geliştiği bilinmektedir.


Bu yüzden kadınlar günümüzün en ölümcül hastalığı olan koroner kalp hastalığı açısından çok dikkatli olmalılar,  hele Tip 2 diyabeti olanlar koroner arter hastalığı açısından erkeklerden daha fazla risk altında görünüyor. Şikayetlerin ortaya çıkmasında erken teşhiş için vakit kaybetmemeliler. Hastalığın ortaya çıkmasından önce de erken yaşta risk faktörlerinin azaltılması hedeflenmelidir.

Emsey Hospital’dan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Güler

İlgili yazılar

Kalp Krizi mi Geçiriyorum?

Şeker Hastalığı ve Diyabet


Üç Kişiden Biri Obezite Hastalığında

Yüksek kolesterol kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.