Şans oyunları ve soru işaretleri

Milli Piyango İdaresi Türkiye’de; Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara, Süper Loto, Mili Piyango Bileti ve Hemen Kazan kartlarıyla yasal olarak şans oyunları oynatmaktadır. Şans oyunları statüsünde Milli Piyango bileti ve kazı kazanın ardından, 1 Kasım 1997’de Sayısal Loto çekilişi başlamıştır. Sayısal Loto’yu sırasıyla Şans Topu, On Numara ve Süper Loto çekilişleri seyretmiştir.

110420152216188788258_2

Şans oyunlarının güvenilirliği tartışılıyor

Şans oyunu çekilişleri en başlarda eğlence programı tarzında toplamda 1-1.5 saat aralığında süren, önce çekiliş yapılıp ardından sonuçların açıklandığı bir program formatı ile yapılmaktaydı. Şans oyunlarının sayısı artmaya başlayınca program formatı yalnızca çekilişlerin canlı olarak yayınlandığı, sonuçların sonrasında alt yazı ile geçtiği formata dönüştürüldü.

Yaklaşık 4 yıldır şans oyunlarının çekilişi canlı yayınlanmamakta, sonuçlar yalnızca internet aracılığı ile kamuoyuna duyurulmaktadır. Aslına bakılırsa ülkemizde geçmişte yaşanan yolsuzluk olayları, üniversite ve kamu sınavlarındaki bir dizi tesadüfler (!) şans oyunları çekilişlerinin üzerine gölge düşürüyor. Sırf canlı yayın olmadığı için sonuçların doğruluğuna inanmayan ve bu yüzden şans oyunu oynamayan azımsanmayacak bir çoğunluk var. Bu çoğunluğa kulak verilip yalnızca 5 dakika süren şans oyunları çekilişlerinin televizyonda yayınlanması sağlanmalıdır.


İnsanlar görmek istiyor

ABD’de çarşamba ve cumartesi günleri Powerball adıyla yapılan çekilişi insanlar canlı yayında seyredebiliyorlar. Powerball’da büyük ikramiyeyi kazanmak için 69 rakam arasında 5 rakam ve 26 rakam arasından 1 rakamın bilinmesi gerekiyor. Büyük ikramiyeyi kazanan talihli parasını isterse 29 yılda parça parça alıyorken, isterse tek seferde vergi indirimleri ile alabiliyor.

Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’nın düzenlediği Spor Toto ve İddaa oyunları televizyonlarda seyredildiği için insanlara güvenilir geliyor. Milli Piyango İdaresi oyunları oynamayan kişilerin, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’nda oynanan oyunlara kaydığı görülüyor. Spor Toto ve İddaa oyunları için en büyük handikap maçlardaki manipülasyonlar olarak söylenebilir. Bu ihtimal de kaç maçta ne şekilde olur bilinemez.


Yetkilileri görev başına bekliyoruz

Tüm şans oyunları çekilişinin canlı yayında, kamuoyunun önünde, şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesini diliyoruz. Bu konuda kime görev düşüyorsa elini taşın altına koymasını bekliyoruz. 24 saat yayın yapan ve 10’dan fazla kanalı olan TRT’nin haftanın 4 günü için ayıracak 5 dakikasının olduğunu düşünüyorum. Umarım bu çağrımız gerekli yerlere ulaşır ve şans oyunları çekilişi eskiden olduğu gibi canlı yayın olarak seyredilebilir.

İlgili yazılar

Yılbaşı Özel: Büyük ikramiye Size Çıktı Farkında mısınız?

Çok Yönlü Kader: Kader dönüm noktaları mevcut mu?


Piyango Beyaz Show ve Beyazıt Öztürk’e Çıktı