Yabancı kontenjanı uygulaması Türk futboluna ne getirdi?

Türk futbolunda yabancı kontenjan uygulaması ve yabancıların Noel tatilinin düşünülerek ligin ilk yarısının erken bitirmesi, Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı iki yerinde karar. Kontenjan kalkmasına rağmen, başarı yine de gelmiyor.

tff yabancı kontenjanı türk futbolu fenerbahçe

Türkiye’de yıllardır ligin ilk yarı maçları Ocak ayının ortalarında sona erer, Şubat ayının ortalarında tekrar başlardı. Son birkaç yıldır ligin ilk yarısının son karşılaşması, yeni yıl gelmeden sona eriyor, ortalama 3-4 hafta sonra ligin ikinci yarısı başlıyor.

Eski sistemde yabancı futbolcular, Noel tatilleri için ligin o haftasına denk gelen maçta forma giymemek adına sarı ya da kırmızı kart cezası alarak ülkelerine tatil yapmak için gidiyorlardı. Şimdi ise ligin ilk yarı maçları sona erdikten sonra Noel tatili başladığı için böyle bir duruma gerek kalmıyor.


Türkiye’de forma giyen yabancı oyuncuların yıllardır yaptığı bu hareket, tabi ki profesyonellikten uzak futbolcuların yaptığı bir davranıştı. Nihayet bu duruma yer vermemek adına ligi tam zamanında bitiren bir federasyon ile karşı karşıyayız.

içerikTürkiye Futbol Federasyonu her ne kadar eleştirilse de yaptığı bu uygulama ve tüm lig programının önceden açıklanıyor olması Türk futbolu adına devrim gibi bir karar. Eski sistemde her haftanın maçı, maçlar oynanmadan 4-5 gün önce açıklanıyorken şimdilerde ligin bir yarısının programı açıklanıyor, en güzel tarafı ise çok büyük bir değişiklik olmadığı sürece revize edilmiyor.

Değişen ne oldu?

Yıldırım Demirören ve ekibi bu iki uygulama ile kalmayıp yabancı kontenjanı sınırlamasını bir hayli genişleterek kadrodaki 28 oyuncudan 14 tanesinin yabancı olmasına izin verdi. Belki de Aziz Yıldırım‘ın yıllardır “Türk takımlarının Avrupa takımları ile baş edebilmesi için yabancı kontenjanı kalkmalı” şeklindeki haykırışı sonunda gerçek oldu.

tff yabancı kontenjanı türk futbolu galatasaray wesley sneijder

Kontenjan kalktı, başarı yine de gelmiyor

Yabancı kontenjanı uygulaması ile birlikte, kadrodaki yabancı futbolcu sayısının 14’e yükseltilmesine rağmen, takımlarda kaliteli yabancı oyuncu olmaması Aziz Yıldırım‘ın “Avrupa takımları ile baş edebilme” tezini çürütüyor. Belki de geçmiş yıllara göre Türkiye’ye aynı anda önemli yabancı oyuncuların gelmesi, Türk futbolunu olumlu yönde tetikleyecektir.

Yabancı kontenjanı uygulamasının yükseltilmesinin en büyük artılarından birisi ise, sıradan Türk oyuncuların fiyatlarının düşmesi ve bu oyuncuların maç performanslarının daha iyi olması şeklinde oldu. Eski sistemde kontenjan dahilinde yabancı futbolcu alamayan takımlar, Türk futbolculara gerçek değerinin 3-4 katı transfer ücreti ödüyorlardı.


beşiktaş yabancı futbolcular 2015 2016 tff yabancı kontenjanı türk futbolu

Mevcut uygulamada en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında ise, alınan yabancı futbolcuların kadrodaki Türk futbolculara göre fark yaratıyor olması şeklindedir. Sırf yabancı oyuncu transferi yapmış olmak adına kadrodaki Türk oyuncuların ayarında transfer yapmak, zaman ve para kaybı olarak görülüyor. Bu sebeple Türkiye’ye getirilen yabacı oyuncular futbolumuza katkı sağlamalı.

İlk yarısı biten Spor Toto Süper Lig’deki tüm takımlara başarılar diliyoruz.

İlgili yazılar

Türk Futbolu’nda Yabancı Rüzgarı

Türk Futbolu Mutlu Günlerine Nasıl Dönebilir?

Halit Kıvanç: Futbol! Bir Aşk…

Türk Futbolu Taban Arayışında

Futbol ve Arka Direkte Kendini Unutturanlar


Futbol Nasıl Olmalı?