Karadeniz’e kruvaziyerle 1 milyon turist çekilebilir

Karadenizli İşadamları Derneği (KAİAD) Başkanı Murat Camadan, Karadeniz bölgesinin kruvaziyer turizmi alanında büyük potansiyel barındırdığını belirterek yılda 1 milyon turist çekebileceklerini iddia etti.

kruvaziyer marmaris limanı karadeniz gemi turu turizm

KAİAD Başkanı Murat Camadan, mevcut limanların geliştirilmesi, bölgeye bu konuda yatırım yapılması ve tanıtımların artırılması ile Karadeniz kruvaziyer turizminde şaha kalkabileceğini iddia etti; bölgeye yılda 1 milyon turist çekebileceklerini belirtti. Türkiye’nin kruvaziyer turizminden yıllık 50 milyon dolar gelir sağladığını da belirten Camadan “Kruvaziyer turizminin büyüklüğü yıllık 40 milyar dolar, bu pastadan pay alabiliriz” dedi.

KAİAD Başkanı Murat Camadan, Karadeniz’deki turizm potansiyelini harekete geçirmek adına kruvaziyer turizmine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Turizm sektöründe yaşanan dönemsel krizlerin alternatif kanallar ile çözülebileceğini belirten Camadan, Karadeniz’de kruvaziyer turizmin ön plana çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye’de kruvaziyer ile gelen turist sayısının 2016’da 2.3 milyon kişiyi bulmasını beklediklerini belirten Camadan “Karadeniz’e yapılacak yatırımlar ve bölgenin tanıtımı ile sadece Karadeniz’e yıllık 1 milyona yakın kruvaziyer turisti çekebiliriz” diye konuştu. Karadeniz insanının misafirperverliği, tarihi ve doğal güzellikleri, yeşili, yaylası ile önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Camadan “Hükümetimizin, Karadenizli İşadamları Derneği olarak sunacağımız projelere vereceği destek ile kruvaziyer turizmindeki bölgemizin bu potansiyelini daha da arttıracağına inancımız tamdır. Bölgedeki eşsiz güzelliklerin hem dünya hem de yerli turistlerce yeniden keşfedilebilmesi için daha iyi bir tanıtım ve pazarlama sürecine girilmesini hedefliyoruz. Bölgeye gelen turist sayısı artırılarak bölgemiz insanının turizmden aldığı payın çoğaltılması ve bölgemizin ekonomik refah düzeyinin arttırılması birçok sektöre olumlu yansımalar sağlayacağı kuşkusuzdur” diye konuştu.


40 milyar dolarlık dev pastada payımızı artırmalıyız

Dünyada yaklaşık yıllık 40 milyar dolarlık bir kruvaziyer turizmi büyüklüğü olduğunu ancak Türkiye’nin bu pastadan yıllık 50 milyon dolar pay aldığını belirten Camadan şu ifadeleri kullandı: “KAİAD olarak üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin kruvaziyer turizminden aldığı payın daha yüksek olması gerektiğini düşünüyoruz. KAİAD olarak yaptığımız araştırmalar sonucunda; ulaştırma, konaklama, yeme-içme, eğlence gibi gereksinimlerin karşılanmasına yönelik turizm ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgili olan yaklaşık 185 tane faaliyet alanı bulunduğunu tespit ettik. Farklı özellik taşıyan bu üretim birimlerinin aynı şemsiye altında toplanması turizm alanında işlem hacmini arttırırken yeni pazarların gelişmesine de katkıda bulunacaktır. Bu özelliği ile turizm, günümüzde dünya ekonomisinde en hızlı gelişen ve genişleyen sektörlerden biri haline gelmiştir.”

kruvaziyer gemi turu turizm karadeniz bölgesi

Karadeniz’de kruvaziyer turizminde Sinop’ta yüzde 443, Trabzon’da yüzde 411 artış yaşandı

Karadeniz’in kruvaziyer turizmi açısından biçilmiş kaftan olduğunu da anlatan Camadan “Son zamanlarda yabancı turistlerin de ilgisini çekmeye başlayan Sinop’a 2008 yılında başlayan turlar 6 kruvaziyer gemi ve 3.136 yolcudan yüzde 433 artışla 26 kruvaziyer ve 4 yolcu gemisi ile toplam 17.518 yolcuya gelmiştir. Son yıllarda iyi bir çıkış yakalayan Sinop’un bu potansiyelini arıtılarak genişletilmesi Onun uğrak bir kruvaziyer gemi limanı kenti haline getirilmesinden geçmektedir. Trabzon kentine 2002 yılında 9 kruvaziyer gemi 4.813 kruvaziyer turist gelirken, bu sayı yüzde 411 artış ile 33’ü kruvaziyer toplam 37 gemi ve 16.138 yolcuya ulaşmıştır. Bu sayı Karadeniz ve özellikle Trabzon’a olan kruvaziyer turist ilgisinin gün geçtikçe arttığının bir göstergesidir. Yeni yapılacak tanıtım ve pazarlama stratejileriyle bu sayının çok daha ileri gitmesi ve kruvaziyer turizmin kentin önemli bir gelir kaynağı haline getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Samsun kentimizde ise 2004 yılında 1 gemi ile başlayan kruvaziyer turizmi yüzde 1.700 artışla 13’ü kruvaziyer olmak üzere toplam 17 gemi ve 1.558 yolcuya ulaşmıştır” diye konuştu.

Destinasyonlara Karadeniz’de eklenmeli

Karadenizli İşadamları Derneği olarak kruvaziyer turizminin arttırılmasına yönelik önerilerini de sıralayan Camadan şunları söyledi: “Dünyada kruvaziyer seyahatlerinin bir kısmı kısa (3-4 gün) bir kısmı uzun (13-15 gün) sürelerden oluşsa da büyük bir kısmı 6-7 günden oluşmaktadır. Dünyada kruvaziyer gezi süresinin ortalaması da 7.2 gündür. Bu veriler dikkate alınarak kısa ve orta vadede gerçekleştirilebilecek modellemeye göre Amerika, Avrupa ve diğer ülkelerden Doğu Akdeniz’e kruvaziyer gemi turları düzenlenirken 4+3 sistemiyle 4 günlük Akdeniz ve Ege gezisine 3 günlük Karadeniz seyahatini de ekleyerek 7 günlük kruvaziyer gezi paketlerinin cazip, alınabilir ve rağbet gören bir paket haline getirilmesi yönünde çalışmalar yapmalıyız. Böylelikle 4 gün boyunca doğu Akdeniz’deki önemli turizm destinasyonlarını gezen kruvaziyer turistler bu gezilerine İstanbul’un da dahil olduğu 3 günlük bir Karadeniz deneyimi yaşayarak buradaki güzellikleri daha yakından görme ve tatma şansını yakalamış olacaklar. Bu sayede fazla bilinmeyen ama bir çok doğa ve kültür hazinesine ev sahipliği yapan Karadeniz hem dünya tarafından daha yakından tanınma fırsatı bulacak hem de bu güzergah üzerindeki illerimizin turizm gelirlerinde önemli bir artışa neden olacaktır.”

KAİAD ABD’de tanıtıma gidiyor

KAİAD olarak Amerika Miami’de fuarlara katılarak kruvaziyer turizmi hakkında tanıtımlar yapacaklarını da belirten Camadan “Dünyanın hemen her yerinden direk uçuşların olduğu İstanbul, yolcuların uçakla geldiği ve toplandığı 6-7 günlük tamamı Karadeniz turundan oluşan kruvaziyer gezisinin tamamlandığında İstanbul tekrar dağılma yeri olarak kruvaziyer turistlerin ağırlandığı bir il konumunda olacaktır. Bu turlarda İstanbul, Sinop, Samsun, Trabzon, Rize, Soçi, Yalta ve Odesa gibi iller eklenerek dünyanın değişik ülkelerinden gelen binlerce turist Karadeniz’i tüm farklı renkleri, kültürleri ve doğal güzellikleri ile gezme imkanına sahip olacaktır. Bunun için bu güzergahtaki tüm illerin kruvaziyer turizm ile alakalı tüm alt ve üst yapı tesislerinin hazır hale gelmesi, turistlerin sorunsuz ve hoşnut ayrıldıkları bir destinasyon haline getirilmesi için KAİAD olarak yapacağımız yatırımlara Hükümetimizin de vereceği destek ile kısa zamanda sonuç alacağımıza inanmaktayız” diye konuştu.


Türkiye’ye gelen kruvaziyer turisti son 11 yılda yüzde 285 arttı

Dünya ekonomisinde 2008-2009 krizinin yaralarını sarmasıyla birlikte yeniden büyümeye başlayan kruvaziyer turizminde Türkiye’nin de yükselişi sürüyor. Son 11 yıla bakıldığında sadece 2009 yılında gerileme yaşayan Türkiye’ye gelen kruvaziyer turisti sayısı 2013 yılında 2.2 milyonu geçerek, dünyadan aldığı pay yüzde 11’e çıktı. Son 10 yılda büyüme oranı yüzde 285 olarak gerçekleşti. Kesinleşen rezervasyonlar ve ön talepler dikkate alındığında Türkiye’ye gelen kruvaziyer turisti sayısının 2016 yılında da yüzde 2-3 seviyesinde artması ve 2.3 milyona çıkması bekleniyor.

2023 hedefi ve yeni limanlar

Gelir düzeyi yüksek bir turizm kitlesi demek olan kruvaziyer turizm, Türkiye için de büyük önem taşıyor. Bunun için kuşkusuz ilk etapta gerekli olan şey ise liman sayısını artırmak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Türkiye Turizm Stratejisi 2023 hedefinde’de de yeni limanlar yer alıyor. Buna göre aşağıdaki limanlar programa alınmış durumda:

  • Samandağı Kruvaziyer Limanı
  • Antalya Kruvaziyer Limanı
  • Kuşadası Kruvaziyer Limanı
  • Çeşme Kruvaziyer Limanı
  • Çanakkale Kruvaziyer Limanı
  • İstanbul Galata Kruvaziyer Limanı
  • İstanbul Ataköy Kruvaziyer Limanı
  • İstanbul Zeytinburnu Kruvaziyer Limanı
  • Samsun Kruvaziyer Limanı
  • Trabzon Kruvaziyer Limanı

İlgili yazılar

Türkiye’de bir ilk: Denizaltı turizmi başlıyor

Turizm Sektöründe İnsan Kaynakları


Türkiye Sağlık Turizminde Nerede?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.