Mozaik Yolu Projesi İsviçre’de tanıtıldı

Anadolu’nun benzersiz tarihi mirasını tanıtmak amacıyla ulusal ve uluslararası projeler geliştiren ONE Derneği, son projesi Mozaik Yolu ile Türkiye’ye yepyeni bir kültürel rota kazandırmayı hedefliyor. Projenin uluslararası ilk adımı İsviçre’nin kültür merkezi Gstaad’da, ünlü sanatçı Sevan Bıçakçı’nın mozaik detaylı eserlerinin de tanıtıldığı bir sergide atıldı.

Mozaik Yolu Projesi İsviçre'de tanıtıldı

Türkiye’nin kültürel mirasına, tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkmayı ve uluslararası platformlara Türkiye’yi bir marka olarak taşımayı hedefleyen projelerine tüm hızıyla devam eden ONE Derneği, Şölen’in ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği yeni projesi Mozaik Yolu için yurtdışı çalışmalarına başladı. Proje, M.Ö 4. binden günümüze kadar sayısız uygarlıkların, kültürlerin, inançların izlerini taşıyan Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa bölgelerinde, son yüzyılda yapılan kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarılan sayısız mozaik eserin bilinirliklerinin artması ve dünya çapında tanınmasını hedefliyor.

ONE Derneği’nin, Türkiye’nin kültürel mirasına, tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkma amacıyla çıktığı yol, “Mozaik Yolu” ile kesişti.

Tüm dünyadan üst düzey kişilerin önemli buluşma merkezi olan Gstaad, ONE Derneği’nin Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Gaziantep Büyükşehir Belediyeleri’nin desteğiyle ve ONE Derneği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı‘nın öncülüğüyle yürüteceği projenin uluslararası anlamda ilk tanıtım çalışmasına ev sahipliği yaptı.


Sanat koleksiyoneri Bibi Gritti‘nin desteğiyle Gstaad Palace Hotel’de düzenlenen özel gecede ünlü mücevher ustası Sevan Bıçakçı‘nın mikro mozaik ayrıntılı yüzüklerini de içeren seçilmiş eserleri ile projeye özel hazırlanan Mozaik Yolu mappingi sergilendi. Modacı Özlem Süer’in tasarladığı mozaik desenli kıyafetlerin büyük ilgi gördüğü davete Britanya Kraliyet Ailesi mensubu Kent Prensesi Michael, Savoy Prensesi Gabriel, Kont ve Kontes Vianney d’Hendecourt, Savoy hanedani Prens Vittorio Emmanuele ve Prenses Marina, Yugoslavya Prensi Michel, York Prensesi Eugenie, Prens Salman, Kont Alexandre de Lesseps, Kontes Anne d’Assche, Kontes Louisa Seilem, Club Des Leaders Başkanı Jean Sebastien Robine ile Elizabeth Berracasa katıldı. Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyeleri’nin temsilcilerinin yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da davette hazır bulundu.


Mozaik Yolu Projesi 28 Mayıs’ta Venedik Mimarlık Bienali’nde tanıtılacak. ONE Derneği, İsviçre ve İtalya’nın yanı sıra İngiltere ve Amerika’da bulunan dünyanın önde gelen müzeleriyle projenin tanıtılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Gecede konuşma yapan ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, her ülkenin yüzlerce, binlerce hatta bazen onbinlerce yıllık tarihe sahip eserlere sahip olduğunu söyleyerek “Bu eserler varoldukları ve bulundukları topraklarda yaşayan insanlara, kurumlara, devletlere sıradan bir eşya gibi ait değil, aslında onlara sadece emanettir. Çünkü bu eserler yasal olarak var oldukları ülkelere ait olsalar da aslen bütün insanlığa ait değerlerdir. Hatta bunlar sadece zamanımız içinde bütün insanlığa değil, aynı zamanda gelecek kuşakların da üstünde hakkı olan eserlerdir. İşte bu yüzden dünyanın hangi köşesinde olursa olsun herhangi bir tarihi eser bir daha geri getirilemeyecek şekilde yok edilse hepimizin içi acır, hepimiz bunu kendi öz kaybımız olarak hissederiz. İşte bu yüzden bu eserleri korumak, yaşatmak ve ne kadar değerli olduklarını hissettirerek tanıtımını yapmak son derece önemli, hassas ve bütün insanlık adına kutsal bir görevdir. İşte biz de çalışmalarımızı bu anlayış ve titizlik içinde sürdürmeye gayret ediyoruz” dedi.

İlgili yazılar

Plato Sanat’ın “Ölü Doğa Sergisi” Açıldı


Unesco’da bir Türk: Atilla Can ve Ebru Sanatı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.