Türkiye Satranç Kupası müthiş hamelelerle sona erdi

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından Antalya’da düzenlenen ve Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar şampiyonalarının ardından yapılan Türkiye Satranç Kupası sona erdi. 11 tur süren zorlu maratonda 2016 Türkiye Satranç Kupası’nı IM Burak Fırat kazandı.

türkiye satranç kupası 2016

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından 60 ilden ve KKTC’den toplam 385 usta satranç sporcusunun katılımıyla gerçekleştirilen “2016 Türkiye Satranç Kupası”nın sahibi Uluslararası Usta (IM) Burak Fırat oldu. Antalya’da 30 Ocak’ta başlayan ve 11 turluk zorlu mücadelelerin yaşandığı Türkiye Satranç Kupası’nda ikinci Büyükusta (GM) Kıvanç Haznedaroğlu olurken, Fide ustası (FM) Ege Köksal ise üçüncülük elde etti.

Yarışan ve derece elde eden sporcuların illerine göre yapılan başarı sıralamasında İstanbul ilk sırayı aldı. Manisa sporcularının aldığı derecelerle Kupa’da en başarılı ikinci il olurken, Antalya ise üçüncü sırada yer aldı.


“2016 Türkiye Satranç Kupası” final sıralamasında ilk dokuzda yer alan IM Burak Fırat, GM Kıvanç Haznedaroğlu, FM Ege Köksal, IM Mert Yılmazyerli, Cem Kaan Gökerkan, IM Cemil Can Ali Marandi, IM Mert Erdoğdu, FM Serkan Soysal ve FM Volkan Sevgi 2016 Türkiye Şampiyonası’na katılma hakkı kazanan sporcular oldu.

Santaçta 15 günlük zorlu maraton

“Türkiye’de 15 gündür satranç rüzgarı esiyor” diyen TSF Başkanı Gülkız Tulay, “Satranç sporuna ilgi her geçen gün artıyor. Türkiye’de artık satranç futbolla yarışıyor. 23 Ocak’tan itibaren satranç sporunda 15 günlük zorlu bir maraton yaşandı. Antalya önce Türkiye’nin 81 şehrinden gelen 2 bin 236 sporcu ile rekor katılımın gerçekleştiği Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Şampiyonaları’na ev sahipliği yaptı. Tüm Türkiye’yi buluşturan bu satranç şöleninin ardından 60 ilden ve KKTC’den 385 sporcumuzun katılımıyla Türkiye Satranç Kupası’nı gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Tulay, Türkiye Satranç Kupası’nda ülkenin dört bir tarafından gelen usta satranç sporcularının yarıştığını, yurt içi ve yurt dışından satranç severlerin de bu heyecanlı karşılaşmaları canlı yayınlarla izleme fırsatı bulduğunu belirterek,”Kupa’da başarılı olan ve Türkiye Şampiyonası’nda yarışmaya hak kazanan tüm ustalarımızı kutluyoruz. Türkiye Satranç Kupası’nda müthiş hamleler yapıldı ve kıyasıya bir rekabet yaşandı. Yurt dışı ve yurt içinden satranç severler de satranç ustalarımızın bu heyecanlı karşılaşmalarını Uluslarası Usta (IM) Can Arduman ve Özgür Akman’ın turnuva boyunca yaptıkları canlı yorum ve analizlerle izleme fırsatına sahip oldu.” dedi.

Satrançta kupa ve ödüller sahiplerini buldu

Türkiye Satranç Kupası final müsabakalarının ardından yapılan ödül törenine Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Kaçmaz, TSF Başkanı Gülkız Tulay, Başkan Vekili Aşkın Keleş, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İmamoğlu, Denetim Kurulu Üyesi Murat Kul, Antalya İl Temsilcisi Osman Akdoğan ve sporcular katıldı. Törende bir konuşma yapan Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasan Kaçmaz iki haftadır satranç müsabakalarını ilgiyle takip ettiklerini vurgulayarak, bu başarılı organizasyonlardan ve satranç sporunun güzelliklerinden çok etkilendiklerini belirtti, Federasyon Başkanı Gülkız Tulay’ı ve tüm ekibini kutlayan Kaçmaz, Belediye olarak satrançla ilgili tüm faaliyetlere her zaman destek olacaklarını da sözlerine ekledi.


Kupaların sahiplerini bulduğu törende, Türkiye Satranç Kupası’nda ilk 20’ye giren sporculara ve kategori ödülü kazanan sporculara toplam 30 bin liralık nakdi ödül de verildi.

Santrançta yeni hamleler geliyor

TSF Başkanı Gülkız Tulay da törende yaptığı konuşmada, satranç sporunun yaygınlaştırılmasının ülkenin geleceği için en güçlü adımlardan biri olduğuna vurguladı. Satrançla tanışan çocukların özel hayatlarında da büyük başarılar kazandığına dikkat çeken Tulay şöyle devam etti:

“Lisanslı sporcu sayısı bakımından, Taekwon-do, Basketbol, Voleybol branşlarını geride bıraktık. TSF, 2005 yılında 30 bin lisanslı sporcuya sahipken bugün bu oran 653 bin 503’e ulaşmış durumda. Hedefimiz 1 milyon lisanslı sporcuya ulaşmak. Sporcularımızın yakın bir gelecekte uluslararası arenalarda Türkiye rüzgarı estireceğine, hepimizi gururlandıracak Avrupa ve Dünya şampiyonluklarına imza atacağına yürekten inanıyoruz. TSF olarak yeni hamlelerle, büyük projelerle yolumuza devam ediyoruz.”

Sırada Türkiye Kadınlar Şampiyonası var

Türkiye’de satranç heyecanının devam ettiğini belirten Tulay, 6-12 Mart tarihlerinde İzmir Çeşme’de Arzum Elektrikli Ev Aletleri A.Ş. sponsorluğunda “Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası”nı gerçekleştireceklerini belirterek, kadınların satranç sporunda daha fazla yer alması için çaba harcadıklarını ve yeni projeler geliştirdiklerini ifade etti.

İlgili yazılar

Türkiye’de bir ilk: Uluslararası satranç turnuvası


Antalya’da 7’den 70’e dev satranç şöleni


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.