Türkiye satranç sporu Avrupa’ya örnek oldu

Türkiye, TSF’nin “Okullarda Satranç Projeleri” ile Avrupa Parlamentosu’nda örnek ülke oldu. Türkiye’nin 81 ilinde 15 bin okul, 2,5 milyon çocuk satranç sporu ile tanıştı.

satranç sporu

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), lisanslı sporcu sayısı ve okullarda sürdürdüğü satranç projeleri ile Avrupa ülkelerini geride bıraktı. Avrupa Parlamentosu Eğitim Komisyonu ve Avrupa Satranç Birliği (ECU) tarafından Brüksel’de düzenlenen “Okulda Satranç Konferansı”nda, okullarda satranç sporunun yaygınlaştırılması konusunda sunum yapan TSF, başarılı ve farkındalık oluşturan projeleri ile Avrupa’da örnek oluşturdu.

Avrupa Birliği ülkelerinde satranç sporunun yaygınlaştırılması amacıyla 2011 yılından bu yana okullarda yürütülen örnek uygulamaların paylaşıldığı “Okulda Satranç Konferansı”nda Türkiye’de yürüttükleri projeleri aktardıklarını ve Avrupa Parlamentosu’nun takdirini kazandıklarını belirten TSF Başkanı Gülkız Tulay, “Son yıllarda Türkiye’de satranç sporunun yaygınlaştırılmasında çok başarılı sonuçlara ulaştık. Özellikle okullarda yürüttüğümüz projeler ve ulaştığımız sonuçlarla Türkiye’nin Avrupa ülkelerinin önüne geçtiğini gördük” dedi.


Tulay, “TSF olarak 15 bin okulu ve 2,5 milyon çocuğumuzu satranç sporu ile tanıştırdık. Avrupa Parlamentosu çatısı altında çocuklara ve gençlere yönelik projelerimizi anlattık. Bizimle birlikte Macaristan, Fransa, İtalya, Romanya, İspanya, İsveç, İngiltere ve Gürcistan’ın ulusal federasyonları da sunum yaptı. Konferansa katılanların TSF’nin okullarda satrancın yaygınlaştırılması için yürüttüğü çalışmaların Avrupa’da örnek alınabilecek bir ‘başarı modeli’ oluşturduğunu ifade etmeleri ülkemiz adına bizi onurlandırdı. Daha güzel projelere imza atmak, daha çok çocuğa ulaşmak yola devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Hedef Avrupa’da satranca ilgiyi artırmak

Avrupa’da satranç sporu ile ilgili farkındalığın artırılması, yaygınlaştırılması ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarından finansal destek alınması gibi hedeflerle gerçekleştirilen “Okulda Satranç Konferansı” 24 Şubat 2016 tarihinde Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda yapıldı.  Konferansa Avrupa Birliği yetkilileri, Avrupa Parlamentosu üyeleri, Dünya Satranç Federasyonu (FIDE), ECU ve ulusal federasyon temsilcileri katıldı. Konferansta Türkiye’yi TSF Başkanı Gülkız Tulay ile TSF Yönetim Kurulu Üyesi ve ECU Eğitim Komisyonu Üyesi Kasım Yekeler temsil etti. Türkiye’nin yanı sıra Macaristan, Fransa, İtalya, Romanya, İspanya, İsveç, İngiltere, Gürcistan satranç federasyonu temsilcileri ülkelerinde okullarda satrancın gelişmesine yönelik yaptıkları çalışmaları aktardı.

15 bin okulda 2,5 milyon çocuğa ulaşıldı

Türkiye’de son yıllarda yapılan çalışmalarla 639 bin 503 lisanslı sporcuya ulaşarak futbol dahil tüm spor branşlarının önüne geçtiklerini belirten TSF Başkanı Gülkız Tulay, lisanslı sporcu sayısında dünyanın üst sıralarında olduklarına dikkat çekti.  Okullarda yürüttükleri satranç projeleri ile Türkiye’nin 81 ilinden ulusal ve uluslararası turnuvalara katılabilecek satranç sporcusunun yetiştiğini vurgulayan Tulay, Brüksel’de ilgiyle karşılanan ve Avrupa’ya örnek oluşturan projeleri ise şöyle anlattı:


“TSF’nin ana sponsoru olan Türkiye İş Bankası ve Milli Eğitim Bakanlığı’yla işbirliğiyle yaptığımız ‘Satranç Sınıfları Projesi” ile ülkemizin dört bir köşesinde 15 bin okulda satranç sınıfı açıldı. Belediyelerle birlikte ilköğretim birinci sınıf öğrencilerine yönelik yürüttüğümüz ‘Doğru Hamlede Buluşalım Projesi” ile 110 bin çocuğa satranç takımları ve eğitim kitapları dağıtıldı. Spor Toto Teşkilatı sponsorluğunda, okul öncesi çocukların ve öğretmenlerin satranç eğitimi almalarını ve çeşitli seminerlerin düzenlenmesini içeren “Satrançla Büyüyorum Projesi” kapsamında 14 ilde bin okulda satranç sınıfı açıldı, 300 adet büyük bahçe satranç takımı kuruldu ve 20 bin çocuğa ulaşıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile imzalanan protokolle ‘Sevgi Evleri’nde 305 satranç sınıfı açıldı ve öğretmenlere satranç eğitimi verildi. Adalet Bakanlığı’yla imzaladığımız protokolle ‘Islah Evleri’nde satranç sınıfları kuruldu ve 3 bin 500 çocuğa satranç seti gönderildi. Bu projelerle 15 bin okulu, 2.5 milyon çocuğumuzu satrancın büyülü dünyasının içine kattık. İlköğretim, ana sınıfı projelerinin yanı sıra satrancı üniversitelere de sokuyoruz. Süleyman Demirel Üniversitesi’nde satranç öğretmenliği bölümü açılacak. Başkent Üniversitesi’nde satranç dersleri veriliyor. Ocak ayında Antalya’da Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Şampiyonalarını düzenlemiştik. Türkiye’nin 81 ilinden gelen 2 bin 236 sporcu ve yaklaşık 2 bin 650 veli ile birlikte yaklaşık 5 bin kişinin rekor katılımı ile gerçekleştirdiğimiz bu organizasyon, Türkiye’nin en büyük turnuvası olarak tarihe geçerken, dünyanın en büyüklerinden biri olma özelliğine de sahip oldu. Satranç sporunun ülkenin her köşesine ulaştığının simgesi olan bu satranç şölenimiz Brüksel’deki toplantıda da çok ilgi çekti.”

İlgili yazılar

Türkiye’de bir ilk: Uluslararası satranç turnuvası


Antalya’da 7’den 70’e dev satranç şöleni


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.