İngilizce daha etkin nasıl öğrenilir?

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) etkili İngilizce öğretme teknikleri üzerine Antalya Rixos Downtown otelde ‘Enhancing Learning Through Effective Teaching’ başlıklı bir eğitim semineri düzenledi. İngilizce öğrenme üzerine Cambridge Üniversitesi Yayınevi’nden çok sayıda kitabı çıkmış Prof. Dr. Penny Ur da programa konuşmacı olarak katıldı. Öğretmenlere tavsiyeler sunan Ur, kendi yöntemleri hakkında da ipuçları verdi.

İngilizce daha etkin nasıl öğrenilir?

İngilizce daha etkin nasıl öğrenilir?

200’ün üzerinde yerli, yabancı İngilizce öğretmeni ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen program ilgiyle takip edildi. UAÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Ufuk İpek bu seminerin hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin ihtiyaçlarına cevap vermesi ve İngilizce öğretmenlerinin kendilerini daha etkin öğretim teknikleriyle donatabilmesi açısından önemli olduğunu belirtti. İpek ayrıca bu organizasyonun alanı İngilizce öğretimi olan öğretmen ve akademisyenleri bir araya getirmesi ve fikir alışverişi yapabilmelerine imkan sağlaması açısından da faydalarına değindi.

Seminerin ilk konuşmacısı olan Dr. Okan Önalan günümüz sınıf ortamında öğretmenlerin sınıf içi beden dili ve sözlü iletişimlerinin önemine vurgu yaptı. Sunumunda yapılmış araştırmalara da değinen Dr. Önalan, özellikle İngilizce öğretmenlerinin etkin dil kullanımının, öğrencilerin derse aktif katılımının, öğrenci dil hatalarına nasıl etkin geri dönüt verilebileceğinin ve yabancı dil eğitiminde interaktif bilincin geliştirilmesinin önemini vurguladı.


Seminerin ikinci konuşmacısı Laura Woodward ise yabancı dil eğitiminde genellikle öğrenciler tarafından sıkıcı olarak tanımlanan yazma becerisinin nasıl daha eğlenceli hale getirilebileceği ve aynı zamanda öğretmenlerin öğrencilere nasıl daha etkili bir rehberlik edebileceği hakkında pratik yöntemleri de içeren bir sunum gerçekleştirdi.


Dünyaca ünlü yaklaşımını paylaştı

Programın son konuşmacısı ise dünyaca ünlü dil uzmanı Penny Ur oldu. İletişimsel yaklaşımın yeniden ele alınması konulu bir sunum yapan Ur, İngilizce öğretiminde geniş çevrelerce kabul gören bu yaklaşımın aslında tek başına yeterli olmadığını savundu. Ur, hem geleneksel hem de iletişimsel yaklaşımın yabancı dil eğitiminde harmanlanarak yeniden ele alınabileceğini ifade etti.


Konuşmasının ikinci bölümünde kendi deneyimleri hakkında bilgiler sunan Ur, dil öğretiminde ana dil kullanımının da bazı durumlarda faydalı olabileceğini savundu. Bazı kelimelerin ana dilde daha kolay ve kısa sürede öğretilebileceğini aktardı. Ur’un üzerinde durduğu diğer bir konu ise oyunlar oldu. Ur’a göre; bu sayede öğrencinin iletişim becerileri gelişiyor. Eğlenceli bir ortamda dil öğrenmek daha kolay bir hale geliyor. Dil öğrenme konusunda öğrenene ve öğretene önemli görevler düştüğünü vurgulayan Ur, bu konuda prensipli olunmasının önemine işaret etti.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.