YGS sınav soruları için önemli tüyolar

2 milyonun üzerinde aday 13 Mart Pazar günü, YGS sınavına girerek üniversiteli olma yolunda ilk adımı atacak. Uzmanlar sınav soruları için önemli tüyoları paylaştı.

YGS sınav soruları için önemli tüyolar

Her soruya şans tanıyın ama hiçbir soruya gereğinden fazla zaman ayırmayın. Yapamadığınız soru ile inatlaşmayın, yanına bir işaret koyarak hemen o soruyu geçin. Turlama tekniğini kullanın ve zamanınızı sonuna kadar değerlendirin. Üsküdar Üniversitesi Rehber Danışman ve Eğitim Uzmanı Ahmet Alkayış, 13 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek YGS öncesi adaylara önemli tüyolar verdi. Alkayış’tan adaylara 9 önemli tavsiye…

1- Sınavdan önce ve sınav anında önceden olumlu şeyler düşünün. Sınavda belirlediğiniz strateji ile soruları çözmeye başlayın. Kesinlikle planladığınızın dışında bir yöntem izlemeyin. Sınavda macera peşine düşmeyin. Şimdiye kadar kodlama sistemini oluşturmuş olmanız gerekiyor. Sınavda alıştığınız kodlama yöntemini uygulayın. En iyi kodlama tekniğini siz daha iyi biliyorsunuz.


2- Her soruya şans tanıyın, hiçbir soruya gereğinden fazla zaman ayırmayın. Yapamadığınız sorularla ısrarla uğraşıp vakit kaybetmeyin. Sınavda aynı test içindeki soruların zorluk ya da kolaylık durumuna bakmadan tüm soruların puan değeri aynıdır. Yapamadığınız soru ile inatlaşmayın ve yanına bir işaret koyarak hemen o soruyu geçin. Cevaplarınızı kontrol ederken çok güçlü bir nedeniniz yoksa cevap şıkkınızı değiştirmeyin. Akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranı her zaman yüzde 70’tir. Çözemeyeceğiniz soruların da olabileceğini unutmayın ve bu tür sorularla karşılaştığınızda, güvensizlik duygusuna kapılmadan bir sonraki soruya geçin. Turlama tekniğini deneyin, birinci turda doğruluğundan kesin emin olduğunuz soruları cevaplayın. Doğruluğundan emin olmadığınız ya da size zor gelen soruları işaretleyip ikinci turda çözmeye çalışın.

3- Hangi ders olursa olsun; şıklardan önce soru metnini okuyun, soru köklerini iyi okuyun (dır, değil, olamaz, mamalıdır, değildir) altlarını çizerek soruyu doğru anlamaya çalışın.

4- Hedefinize göre çapraz testleri çözüp çözmemeye karar vermelisiniz. Sayısal öğrencileri Matematik – Fen ve Türkçe testinden sonra Sosyal Bilgiler testine zaman ayırabilir. Türkçe Matematik öğrencilerinin Sosyal Bilgiler testinden sonra zamanı varsa Fen Bilimleri testinde yoruma dayalı soruları çözebilirsiniz. Sonuçta YGS’de ne kadar netiniz fazlaysa o oranda şansınız diğer öğrencilere göre artacak.


5- Türkçe testinin her aday için önemi çok büyük. O yüzden Türkçe testinin çözümü için mutlaka gerekli zamanı ayırmalısınız. Uzun paragraflardan korkmayın. Asıl o soruları çözmek çok daha kolay. Yeter ki soruyu okuyun. Çünkü o tür soruların cevabı metnin içinde.

6- Mutlaka işlemleri kitapçık üzerinde yapın. İşlemleri kağıda yapmanız işlem hatalarını da en aza indirecektir.

7- Bütün soruları çözecekmişsiniz gibi hareket etmeyin. ÖSYM, her yıl bazı testlerde sürpriz yapabiliyor. Örneğin 2011 YGS’de Sosyal Bilgiler testi zor sorulmuştu. 2012 YGS’de paragraf sorularının metni uzundu. 2013 YGS’de paragraf sorularının metni kısaydı, bu sefer metin anlaşılır değildi. 2016’da zor sorular mutlaka olacaktır. Unutmayın ki tüm soruların yüzde 70 kolay; yüzde 10 çok kolay, yüzde 10 çok zor, yüzde 10 zor.

8- YGS’nin toplam puan içindeki öneminin yüzde 40 olduğunu unutmayın. YGS’de istediğiniz performansı gösteremeseniz bile bunu LYS ile telafi edebileceğinizi unutmayın. Örneğin geçen yıl 30 bininci olan adayların LYS’den sonra yerleştirme puanlarında 12 bininci hatta 8 bininci olduklarını gördük.


9- Sınavınız erken bitse bile sınavdan çıkmayıp baştan sona cevaplarınızı kontrol edin. Özellikle Türkçe Matematik grubunun sınavları erken bitiyor. Ne yapacaklarını şaşırıyorlar ve erken çıkıyorlar. Sınav sürenizi son dakikaya kadar kullanın.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.