Düğün sezonu başlıyor erkekler ne kadar harcıyor?

Bahar aylarıyla birlikte flörtlerde de canlanma görülüyor. Yeni ilişkiler ve evliliğe adımlar atılmaya başlanıyor. Yaz aylarında da birçok sektörün gelir kaynaklarında önemli bir paya sahip olan düğün sezonu açılıyor. Çiftler; düğün tarihlerini belirleyip, mekan arayışlarına başlarken aileler de yapılacak harcamaları kara kara düşünmeye başlıyorlar. Günümüzde kadın da erkek de ortak olarak harcamaları yapıyorlar. Peki erkekler, doğru kadını bulana kadar kaç para harcıyor?

Yılda ortalama 600 bin çiftin dünya evine girdiği Türkiye’de evlilik sektörünün büyüklüğü de 30 milyar liraya ulaştı. İstanbul yılda 166 bin organizasyon ile dünya düğün turizminin de gözdesi haline geldi.

Mobilya, çeyiz, gelinlik, takı ve düğün masraflarıyla Türkiye’de bir çift ortalama 50 bin liraya dünya evine giriyor. Bu rakamda aslan payını ise mobilya ve düğün mekanları kapıyor. İstanbul’da bir otel düğünü yapmak isteyen çiftin, kişi başı ortalama 100 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.


Son dönemlerde aile büyükleri ile yapılan nikah ve düğün yemeklerinden sonra küçük bir arkadaş grubuyla eğlencelerine devam edildiği, ‘After Party’ tarzında eğlencelere de çiftler sıcak bakıyorlar. Bunun yanı sıra ayakta nikah konsepti, öğlen yapılan nikah kokteylleri düşük bütçelerinden dolayı tercih ediliyor.

Düğün mekanlarında ortalama fiyat aralığı

Mekan Kişi başı fiyat aralığı (TL)

Tarihi mekanlar 150-500

Otel 100-500

Kulüp 70-200

Kır düğünü 40-200

Düğün salonu 20-150

Sosyal tesisler 60-150

Restoran 75-200

Tekne düğünü 30-180

Düğünlerde bazı ülkelerde ortalama davetli sayısı

Türkiye: Ortalama davetli sayısı 240 kişi. Ancak bu rakam bazı düğünlerde 2 bin kişiye yükselebiliyor. Türkiye’de ortalama düğün

Amerika: Ülkede en çok düğünün gerçekleştiği şehir Las Vegas olarak gösteriliyor. Düğünlerin ortalama davetli sayısı ise 136 kişi.

İngiltere: Düğünlerde ortalama davetli sayısı 80 kişi. Ancak bu rakam bazı düğünlerde 200’e çıkabiliyor.

Hindistan: Dünyada en kalabalık düğünlere ev sahipliği yapan ülkelerin başında geliyor. Davetli sayısı 10 bini bulabiliyor.

Erkekler, doğru kadını bulana kadar kaç para harcıyor?

İngiltere’de yapılan araştırmaya göre bir erkek, evleneceği doğru kadını bulana kadar 2-3 yıl süren flört ve nişanlılık dönemlerinde 40 bin lira harcıyor.

İlişkinin ilk yılı ile nişandan evliliğe giden süreç,  cüzdanları ve kredi kartı limitlerini oldukça zorluyor.


İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, bir erkek kendisine damatlığı giydirecek doğru kadını bulana kadar “cüzdanını oldukça hırpalayan” 13 ilk buluşma, 11 romantik yemek ve 7 başarısızlıkla sonuçlanan deneme yaşıyor.

Araştırmayı derleyen “Para Veren Site” Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral’a göre flört, karşısındakini etkilemek ve ilişkinin ilk aşamasını başarılı bir şekilde geçmek isteyenler için oldukça pahalı bir spor.

2 bin evli erkek üzerinde yapılan araştırma da Kayral’ın bu görüşünü destekler nitelikte. Araştırmaya göre yetişkin bir erkek, “Bayan Doğrukişi”yi bulana kadar 2-3 yıl süren flört ve nişanlılık dönemlerinde toplamda 40 bin lira harcıyor.

Nişan öncesi harcamalar

Ortalama 50 lira değerinde çiçek veya çikolata gibi mutevazı bir hediyeyle ilk buluşmaya giden erkeklerin bütçesi, en fazla ilişkinin başlangıç günlerinde zorlanıyor. Sevgiliyi etkilemek için maliyetli buluşmalar ve hediyeler en çok bu dönem içinde alınıyor ve ortalama olarak 5 bin lira harcanıyor.

İlişkinin ilk 12 ayında pek çok bekar, buluşmalar için 13 bin 500 lira harcıyor. Her buluşmanın ortalama maliyeti de 280 lirayı buluyor.

İkinci yıl ise, ilişkinin oturmaya başlaması ve boşa vakit geçirmelerin azalması neticesinde maliyet belirgin bir şekilde 4 bin 500 lira kadar düşerek 9 bin lira seviyelerine geriliyor. İkinci yıldaki her buluşmada erkeğin cebinden 225 lira çıkıyor.

Araştırmaya göre erkekler bu dönemde flörte harcanan parayı sokağa atılmış olarak kabul etmiyor. Bu paranın bir bölümü güzel giyinmeye, cilt bakımına, kuaföre ve spora harcandığı için aslında kendilerine yaptıkları bir yatırım olarak görülüyor.

Hatta “Sizin verdiğiniz hediyeler onda kalırken, onun hediyeleri de sizde kalıyor ve aslında para çok da çarçur edilmemiş oluyor” görüşünü savunanlar da bulunuyor.

Bu güzelliği yüksek günleri daha düşük faturalarla geçirmek isteyen erkekler genelde online alışverişi tercih ediyor. İngiliz erkekleri, internetten yapılan alışverişleri daha da ucuzlatacak püf noktaları  kaçırmıyor. Kupon kodu kullanmak veya Avantajix.com’un İngiltere’deki muadili olan alışverişte harcanan paranın bir bölümünü iade eden siteler üzerinden alışveriş yapmak bunların başında geliyor.

Nişan sonrasında yapılan masraflar

Nişan yüzüğünü parmağa taktıktan sonra flörte harcanan paranın sıfırlandığını veya çok azaldığını düşünenler yanılıyor. Erkekler, nişan ile nikah arası dönemde de ortalama 12 bin 500 lira harcıyorlar. Nişanla nikah arası dönemde hiç para harcamayanlar da yok değil. Bu kişilerin dörtte biri flörte harcayacakları parayı biriktirerek daha güzel bir düğün yapmayı hedefliyor.

5 erkekten biri kız arkadaşıyla tatile çıkıyor ve yaklaşık 3 bin 200 lira harcıyor. Dolayısıyla bu tip pahalı gezmeler, sinemaya gitmek kadar yaygın değil.

Çok para garanti değil

Ayrıca çok para harcamak başarının garantisi değil. Araştırmaya göre erkeklerin yüzde 25’i başarısız bir buluşma sırasında tuvaletten arkadaşlarını arayarak veya masanın altından SMS atarak kendilerini hemen aramalarını ve sahte bir aciliyet veya özür yaratarak kurtarılmalarını istiyorlar.

Evlenene kadar yapılan flörtlerin maliyeti: 

Doğru kadını buluncaya kadar yapılan ortalama 13 ilk buluşmanın maliyeti: 5.000TL

İlişkinin ilk yılı: 13.500TL

İlişkinin ikinci yılı: 9.000TL

Nişandan evliliğe giden süreçte buluşmalar ve hediyeler: 12.500TL


Buluşmalar ve hediyelerin toplam maliyeti: 40.000 TL


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.