Zorunlu trafik sigortası nedir? Neleri karşılar?

Araç sahipleri ile sigorta şirketlerini karşı karşıya getiren zorunlu trafik sigortasında sular durulmuyor. Zorunlu trafik sigortası fiyatlarının son yıllarda yükselmesi sebebiyle insanlar ya araçlarını satıyor ya da başkasının üzerine devrediyor.

Zorunlu trafik sigortası nedir? Nasıl işler?

Zorunlu trafik sigortası nedir? Neleri karşılar?

Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan ve hasar anında karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına alan bir sigortadır.
Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Bu sigorta çeşidi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçerlidir. Zorunlu trafik sigortası yapıldığı aracın zararını karşılamaz, sadece zarar verdiği diğer aracın zararını karşılar.

Zorunlu Trafik Sigortasını Yaptırmamanın Cezaları Nelerdir?

Zorunlu trafik sigortası olmayan ya da süresi sona ermiş araçlar görüldükleri yerde trafiğe çıkması engellenecek şekilde işlem yapılır (bağlanır). Her araç sahibi zorunlu trafik sigortasını yaptırmak ve sigorta süresi sona ermeden yeniletmekten sorumludur.


Zorunlu olan bu sigortayı yaptırmayanların araçları trafik şubelerinin otoparklarına alınır. Yani bir ceza ödeyerek yola devam etmek mümkün değildir. Araç anında trafikten men edilir. Bunun sonrasında aracı geri almak pek kolay değildir. Aracı almak için trafik sigortasının mutlaka yapılması gerekir. Aracın bulunduğu otoparka gidilerek görevli memurlara durum haber verilir. Belgenin tebliğ edilmesi şarttır. Bundan sonra da araç sigortasız olarak trafiğe çıktığı için para cezası ödenir. Aracın otoparkta kaldığı her gün için de otoparka ücret ödenmesi gerekmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası Limitleri Nedir?

Zorunlu trafik sigortasındaki limitler trafik kazasında oluşacak zararın türüne göre değişir. Herhangi bir can kaybı olması durumunda ölenin yakınlarına verilmesi gereken miktar, yaralanma olması durumunda hastane masrafları için ödenecek miktardan farklıdır. Aynı şekilde sadece maddi hasar olması durumunda da ödenecek rakam farklılık gösterir. Böyle durumlarda ödenecek miktar her sene değişmekte ve böylece her sene ödenecek primlerde de değişiklik olmaktadır.

Trafik sigortalarında oluşan yeni yapılanmalar

Son 1 – 2 yıllık döneme kadar trafik sigortası yaptırıldığı yıldan başlayarak hasarsızlık olan her yıl daha da düşerdi. Örneğin; trafik sigortasını 300 TL’ye yaptıran bir kişi bir sonraki yıl hasarsızlık durumunda 300 TL’den daha az ödeme yapacağını biliyordu.


Trafik sigortalarında oluşan yeni yapılanmalar sebebiyle, yıllık prim ödemeleri giderek artıyor. 300 TL’ye sigorta yaptıran bir kişi hasarsızlık olsa dahi bir sonraki yıl 300 TL’den fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor. Sigorta şirketleri ve devlet fahiş şekilde artan trafik sigortaları için nihayet çalışma yapmaya başladı. Yeni yasaya göre trafik sigortalarının düşmesi bekleniyor.

Rekabet Kurumu atağa kalkıyor

Rekabet Kurumu, 33 sigorta şirketi için rekabeti bozmaları sebebiyle soruşturma başlattı. Rekabet Kurumu; Zorunlu Trafik Sigortası pazarında faaliyet gösteren 33 şirketi birlikte fiyat artışı yapmak suretiyle araştırmaya başlayacak. Bu araştırma sonucunda 33 sigorta şirketi için rekabeti bozucu herhangi bir ceza uygulanıp uygulanmayacağını merakla bekliyoruz.

Trafik sigortalarının yeni dönemde 7 kademeye ayrıldığı görülüyor. 1.2. ve 3.kademede hasarlı sürücüler, 5.6. ve 7.kademede ise hasarsız sürücüler yer alıyor. 4.kademe ise ilk kez sigorta yaptıran sürücüleri kapsıyor. 1.kademe hasar bakımından en çok paya sahip olanları gösteriyorken, 7.kademe hiç hasarı olmayan sürücüleri temsil ediyor. Trafik Poliçe sorgulamak için: E-devlet

Zorunlu trafik sigortası nedir? Nasıl işler?

Trafik sigortalarında sistemin açıkları da var

Daha önce kazaya karışmış ve hasarlı sürücüler grubuna giren 1. 2. ve 3. kademedeki kişiler, araçlarını yakınlarının üzerine devrederek yalnızca araç devir ücreti ödeyip yakınını 4. kademeden sisteme sokabiliyor. Böylece ilk kez sisteme giren yeni araç sahibi neredeyse yüzde 50 oranında indirim alabiliyor.

Trafik sigortalarındaki hasar / hasarsızlık durumu adil yapılıyor mu?


Trafik sigortalarındaki hasar / hasarsızlık durumunun da adil verilerle yapılmadığı düşünülüyor. Trafikte seyir halindeyken arkadan size çarpan bir araç o kazada ekspertiz raporuna göre %100 kusurlu çıkıyorken, siz % 0 kusurlu olmanıza rağmen aracınız kazaya karıştı diye hasarlı araç konumuna düşüyorsunuz. Bakanlıkların ve sigorta şirketlerinin bu ayrıntıyı da dikkate alarak yeniden düzenleme yapması gerekiyor.

Sigorta usulsüzlüğü SOBE’yle yakalanıyor