ABD yolsuzluk sebebiyle sığınmacı yardımını kesti!

ABD Uluslararası Yardım Ajansı (USAID), “yolsuzluk” yapıldığı iddiaları üzerine, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yaptığı tüm yardımları askıya aldı.

ABD yolsuzluk sebebiyle sığınmacı yardımını kesti!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB’ye “Parayı verecekseniz verin” diye sert çıkarken, ABD Türkiye’deki sığınmacılara yardımı kesti. Gerekçe: Yolsuzluk.

ABD hükümetinin resmi yardım ajansı olan USAID’in sözcüsü Ben Edwards dün yaptığı yazılı açıklamada, “USAID, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yönelik bazı yardım çalışmalarını, Ajans müfettişlerinin verdiği yolsuzluk bilgileri nedeniyle askıya almıştır. USAID ayrıca, kişilere ve aracılara verdiği yardımları da durdurmuştur” ifadesini kullandı.

“Amerikan vatandaşlarının vergileri amacına uygun kullanılmalı”

Açıklamada, USAID’in “Amerikan vatandaşlarının verdikleri vergileri akıllıca, etkili ve amacına uygun şekilde kullanmayı en büyük öncelik yaptığını” vurgulayan Ajans Sözcüsü Edwards, “Yolsuzluk konusunda sıfır tolerans politikamız vardır” dedi.


Açıklamada, USAID’in yolsuzluk nedeniyle yardımları askıya almasının ihtiyacı olan Suriyeli sığınmacıları olumsuz etkilememesi için, yardımları ulaştıracak “alternatif yollar” arayışında olduğu da kaydedilerek, “USAID, ihtiyacı olan insanlara erişmeye devam edecektir. Yaşanan bu insani krizde Suriyelilere yönelik yardım kararlılığımız devam edecektir” ifadesi kullanıldı.

Erdoğan, AB’ye Suriyeliler için vereceği 3 milyar Euro’yu doğrudan göndermediği için kızmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarında kullanılmak üzere Türkiye’ye vermeyi taahhüt ettiği 3 milyar Euro’yu, “doğrudan” değil de, “proje bazında” gönderme kararı nedeniyle çok sert çıkmıştı.


AB’ye “3 milyar Euro’yu verecekseniz verin” diyen Erdoğan, dün TOBB toplantısında yaptığı konuşmada aynen şöyle demişti:

“3 milyon mülteciye bu millet bakıyor, değil mi? Ne dediler; ‘Biz size yılda 3 milyar Euro vereceğiz’. Peki, bu parayı verdiler mi şu ana kadar? Yok. Hâlâ orta sahada top çeviriyorlar. Verecekseniz verin. Bu parayı gidip de filanca yerden buraya dolaşıp gelecek diye bize adresler vermeyin. Buraya geliyor yöneticiler, gidiyor bizim kampları geziyor, öbür taraftan da diyor ki ‘Bize proje gönderin’. Siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz ne projesi? Şu anda 25 tane kamp var. Bu kampları görüyorsunuz. Proje diye bir şey yok. Biz uyguladık.”

USAID nedir?


USAID, dünya çapındaki yoksulluğu sona erdirmek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri çıkarlarına hizmet eden bağımsız bir yardım kuruluşudur. Amaçları arasında yoksullukla mücadelede potansiyellerini gerçekleştirebilmek için esnek ve demokratik toplumlar hedefi bulunuyor.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.