CHP’den düşürülen helikopter için soru önergesi

TSK tarafından Hakkari Çukurca’da “teknik arıza” sebebiyle düştüğü açıklanan askeri helikopterin PKK tarafından vurulduğu ortaya çıkmış, Genelkurmay tarafından da teyit edilmişti. CHP’li Fikri Sağlar, Genelkurmay’ın neden böyle bir açıklama yaptığını sordu.

CHP'den düşürülen helikopter için soru önergesi

İlk açıklama: Teknik arıza. İkinci açıklama: Düşürülmüş olabilir

13 Mayıs’ta ‘teknik bir arıza nedeni ile düştüğü’ açıklanmıştı. Daha sonra terör örgütünün sosyal medya hesaplarında helikopterin PKK tarafından düşürüldüğü iddia edilen görüntüler ortaya çıkmış, ancak Türkiye basınında yer bulmamıştı. Haber Washington Post ve Odatv tarafından yayınlanmış ancak Odatv’nin haberi anında engellenmişti. Odatv yapılan sansürle ilgili bir duyuru yayınlamıştı.

Sosyal medyada dolaşan video görüntülerinin ardından CHP tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplanması istemiyle ilgili soru önergesi sunuldu. Hemen akabinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan ikinci açıklamada helikopterin düşürülmüş olabileceğine yer verildi.


CHP’nin soru önergesi

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, 13 Mayıs’ta Genelkurmay tarafından “teknik bir arıza nedeni ile düştü” açıklaması yapılan helikopter için Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yeni açıklamada; “Helikopter, füze ile düşürülmüş olabilir” dendiğine dikkat çekerek, “Medyada çıkan düşürülme görüntülerinin yer alması sonucunda mı yapmak zorunda kalmıştır?” diye sordu. Kamuoyundan neden saklandığının açıklanmasını da isteyen Fikri Sağlar, güven duygusuna da işaret ederek, “PKK’nın elinde ağır silahlar var mıdır? PKK’nın elindeki silahların menşei nedir?” sorularını yöneltti.

CHP’li Fikri Sağlar, Hakkari’nin Çukurca ilçesi kırsalında 6 askerin şehit olduğu çatışmalarda desteğe giderken düşen ve 2 pilotun şehit olduğu helikopter “düştü mü düşürüldü mü?” diye sormuştu. Sağlar’ın soru önergesinin ardından Genelkurmay’ın açıklamasına dayandırılarak verilen haberlerde helikopterin düşürüldüğü açıklandı. CHP’li Sağlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle verdiği soru önergesinde; Genelkurmay Başkanlığı’nın ilk “teknik arıza” açıklamasının neye istinaden yapıldığını sordu.

Fikri Sağlar: Neden teknik arıza açıklaması yapıldı?

Genelkurmay Başkanlığı’nın ‘teknik bir arıza nedeniyle düştü’ dediği helikopterin terör örgütü PKK tarafından vurularak düştüğü ortaya çıktığını anımsatan Sağlar, şunları söyledi:

“Hakkari’nin Çukurca ilçesi kırsalında çıkan çatışmalarda 6 askerin şehit olduğu, bölgeye desteğe giden helikopterin düşmesi sonucunda da 2 asker daha şehit olmuştur. Super Cobra Helikopterinin düşmesi ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen ilk açıklama; ‘Teknik bir arızadan kaynaklandığı değerlendirilen bu elim kazada helikopter pilotu olan iki kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur’ denildi. Genelkurmay Başkanlığı’nın ‘teknik bir arıza nedeniyle düştü’ dediği helikopterin terör örgütü PKK tarafından vurularak düştüğü ortaya çıkmıştır. PKK’nın yakın medya organları helikopterin vuruluş anının görüntülerini yayınlamıştır.”

Genelkurmay’dan helikopter füze ile düşürülmüş olabilir açıklaması

13 Mayıs’ta ‘teknik bir arıza nedeni ile düştüğü’ iddia edilen helikopter için Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yeni açıklamada; “Helikopter, füze ile düşürülmüş olabilir” ifadelerine yer verildiğine dikkat çeken Sağlar, “Bir hafta önce PKK’nın yayınladığı video ve görüntülerde zaten füze ile düşürüldüğü kamuoyunca görülmüştür. TSK’nın bir hafta önce ‘teknik arıza ile düşürüldüğünü’ ifade ettiği helikopter için ancak, dün ‘füze ile düşürülmüş olabilir’ diyerek açıklama yapması kamuoyu tarafından tepki ile karşılanmıştır” dedi.

Fikri Sağlar: Genelkurmay, açıklamayı görüntülerin yer alması sonucunda mı yapmak zorunda kalmıştır?

Teknik arıza açıklamasının neye istinaden yapıldığını soran CHP’li Sağlar, şu sorunların yanıtlarını istedi:


  • Genelkurmay Başkanlığı neden önce ‘Super Cobra’nın teknik arıza ile düşüldüğünü’ açıklamıştır? Bu açıklamayı neye istinaden yapmıştır?
  • Genelkurmay Başkanlığı bir hafta sonra neden ‘SuperCobra’ nın füze ile düşülmüş olabileceğini açıklamıştır? Bu açıklamayı medyada çıkan düşülme görüntülerinin yer alması sonucunda mı yapmak zorunda kalmıştır?
  • PKK’nın düşürdüğü helikopterle ilgili, Genelkurmay başkanlığı tarafından bir hafta önce gerçeğe aykırı bir açıklama neden yapılmıştır?
  • Super Cobra Helikopterin, PKK tarafından düşüldüğü gerçeği kamuoyundan neden bu kadar süre saklanmaya çalışılmıştır?
  • Bu tarz gerçeğe aykırı yapılan beyanlar, kamuoyunun TSK’ya olan güvenin sarsılmasına neden olmaz mı?
  • PKK’nın elinde ağır silahlar var mıdır? PKK’nın elindeki silahların menşei nedir?

 

Odatv’nin yasaklanan haberine ilişkin açıklaması şöyleydi:

“Odatv olarak, Hakkari Çukurca’da dün “teknik arıza”dan düştüğü söylenilen askeri helikopterin PKK tarafından vurulduğu ile ilgili bir haber yaptık.

Haberimizde, PKK’nın helikopterin vurulma görüntülerini yayınladığını, ancak Odatv olarak şehitlere ve ailelerine saygı gereği o görüntüleri yayınlamayacağımızı belirttik.

Ancak herhangi bir görüntüye yer vermememize rağmen, TSK’nın sakladığı gerçekleri ortaya çıkaran haberimiz doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından yasaklandı. Üstelik ne Odatv’ye, ne de erişim sağlayıcı şirkete hiçbir tebligat yapılmadı.

Söz konusu haberde herhangi bir propaganda videosuna yer vermemiştik. Sadece TSK’nın “teknik arıza sonucu düştü” dediği Kobra tipi helikopterin aslında PKK tarafından düşürüldüğünü ortaya koyduk.

Haberimizde ayrıca, PKK’nın elinde füze olduğu ve bu mühimmatla hava araçlarını tehdit ettiği iddialarının daha önce bazı isimler tarafından yalandığını hatırlatarak dün düşen helikopterin görüntülerinin bu iddianın doğru olduğunu gösterdiğini de belirtmiştik.

Söz konusu haberimizden sonra görüntülerle ilgili kamuoyu bir açıklama beklerken, atılan ilk adım TSK’nın yalanını ortaya koyan haberin engellenmesi oldu.”

Helikopterin arıza sonucu düştüğü açıklanmıştı

Genelkurmay’ın helikopterin düşmesiyle ilgili yaptığı ilk açıklama:


“Teröristlere müdahale için bölgeye sevk edilen bir Kobra helikopterimiz ise Hakkari Çukurca bölgesinde saat 05.50 sularında kaza kırıma uğramıştır. Teknik bir arızadan kaynaklandığı değerlendirilen bu elim kazada helikopter pilotu olan iki kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur. Kaza ile ilgili inceleme ve araştırma devam etmektedir.”


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.