Rifat Hisarcıklıoğlu; “Nobel Barış Ödülü Kilis’e Verilmeli!”

Rifat Hisarcıklıoğlu, Genel Kurul toplantısında konuştu.”İş dünyası ve yargı mensupları son 1 yılda 3 kez biraraya geldi”, “iş mahkemeleri, bilirkişilik kurumu, karşılıksız çek”, “mahkemeler ticari uyuşmazlıklarda hızlı ve sağlıklı karar alınamaması”, “Yeni Anayasa’ ihtiyacı”, “Nobel Barış Ödülü Kilis’e Verilmeli” gibi konularda değerlendirmelerde bulundu.

Rifat Hisarcıklıoğlu; "Nobel Barış Ödülü Kilis'e Verilmeli!"

TOBB Başkanı; Nobel Barış Ödülü Kilis’e Verilmeli

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 72. Genel Kurul toplantısında konuştu. Genel Kurul’a Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Maliye Bakanı Naci Ağbal, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, oda temsilcileri ve çok sayıda delege katıldı.

Rifat Hisarcıklıoğlu, “Camia olarak ‘İstişare sünnettir’

Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Camia olarak ‘İstişare sünnettir’ öğüdüne hep bağlı kaldık. Sizlerin sayesinde Anadolu’nun sesi, yüreği olduk. Bir olduk, iri olduk, diri olduk. Biz, bir oldukça sesimiz daha gür çıktı. Engelleri aştık, yeni başarılara ulaştık. Oda ve borsa camiamız, özel sektörün birlikten doğan gücü oldu. Odalarımız ve borsalarımız özel sektörü en iyi temsil eden, üyelerinin sorunlarını çözen, hizmet kalitesi Avrupa standartlarına ulaşmış, çağdaş kurumlara dönüştü. Sorunlara teslim olmadık. Olumsuza odaklanmadık. Tüm çevre coğrafyamızdaki ülkeler için de rol model haline geldik. Küresel piyasalardaki iş örgütlerinin tamamında da söz sahibi olduk. Değişim ve dönüşümün öncüleri haline geldik. Bütün dünyaya bu milletin neler yapabileceğini gösterdik. Hem biz kazandık, hem ülkemiz kazandı. Kimin sayesinde bunları başardık. Odalarımızın sayesinde, borsalarımızın sayesinde. İşte bu salonu dolduran sizlerin sayesinde. Ülkesi ve milleti için para pul almadan, gece gündüz çalışan sizleri, müsaadenizle alkışlamak istiyorum” ifadelerini kullandı.


“Milletimize daha parlak bir gelecek kazandırmak için ülkemizin yıldızını yeniden parlatmalıyız “

Dünyanın en zengin ülkelerinin geride kalmamak için yeni ittifaklar kurduğunu belirten Hisarcılıoğlu, ABD’nin bir taraftan Avrupa Birliği’yle yeni bir ticaret ve yatırım girişimi başlattığını, diğer taraftan da Asya Pasifik ülkeleriyle ekonomik işbirliği kurduğunu ve bunun sonucunda küresel ekonomiye şekil verecek yeni ittifaklar doğduğunu söyledi. AB’nin pazar alanını genişletmek için son 5 yılda 21 ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzaladığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu’nun açıklamaları:

“Çin, Afrika’ya büyük bir açılım başlattı. Hem Afrika pazarına yerleşiyor. Hem de kıtanın maden kaynaklarının ve geniş arazilerinin kullanım haklarını alıyor. Diğer yandan Almanya’nın başını çektiği sanayileşmiş ülkeler, yeni bir endüstri devrimi üzerinde çalışıyor. Çin ve Kore de bu alana büyük yatırım yapıyor. Gelişmekte olan ülkelerse, daha fazla yatırım çekebilmek için sürekli reformlar yapıyor. Mevzuatlarını yatırımcı dostu haline getiriyor, iş yapma kolaylığı endeksinde yükseliyorlar. Türkiye, son yıllarda müthiş bir başarı öyküsü yazdı. Ama artık aynı yöntemlerle büyümeyi sürdürmek, hatta yerimizi koruyabilmek mümkün değil. Yol haritamızı belirleyip, her gün bir adım daha ileri gitmek zorundayız. Milletimize daha parlak bir gelecek kazandırmak için, ülkemizin yıldızını yeniden parlatmalıyız. Reel sektörümüze yeniden heyecan vermeliyiz. Şirketlerimizin rekabet gücünü artıracak düzenlemeler görüşülürken, Meclis’te ve komisyonlarda, hem iktidar hem de muhalefet partilerimizin geçmişte olduğu gibi destek ve katkılarını bekliyoruz.”

“İş dünyası ve yargı mensupları son 1 yılda 3 kez biraraya geldi”, “iş mahkemeleri, bilirkişilik kurumu, karşılıksız çek”, “mahkemeler ticari uyuşmazlıklarda hızlı ve sağlıklı karar alamıyor”

Türkiye’nin yeni bir büyüme ve sanayileşme modeline ihtiyacı olduğunun altını çizen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Yapısal reform gündemini korumaya ve güçlendirmeye ihtiyacı var. Bunları da ortak akılla ve birlik beraberlik içinde yapmalıyız. Sayın Genel Başkan, Sayın Başbakan Yardımcısı, sayın bakanlar, mahkemeler ticari uyuşmazlıklarda hızlı ve sağlıklı karar alamıyor. İş mahkemeleri, bilirkişilik kurumu, karşılıksız çek gibi alanlarda büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bunları düzeltecek adımlar bir an önce atılmalı. Bu kapsamda arabuluculuk ve tahkim gibi yeni mekanizmalar devreye girmeli. Karşılıksız çek sorununu hafifletmek üzere kare kodlu çek zorunlu oluyor. İşçi – işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu hale geliyor. Benzer şekilde, belirli bir tutarın altındaki ticari uyuşmazlıklarda zorunlu tahkim sistemine geçmeliyiz. Biz buna hazırlık için, hem TOBB çatısı altında hem de Odalarımızda tahkim ve arabuluculuk merkezleri kurmaya başladık. Bu süreçte Adalet Bakanımız ve Yargıtay – Danıştay Başkanlarımızla bir ilki gerçekleştirdik. İş dünyası ve yargı mensupları son 1 senede 3 defa bir araya geldi, görüşlerini paylaştı. Bu istişarelerden çok verimli sonuçlar çıktı” şeklinde konuştu.

“Dünya 4. sanayi devrimini tartışmaya başladı. Almanya, Amerika, Kore; buna yönelik ciddi adım atıyor”

Hisarcıklıoğlu, “Günümüzde özellikle 3 alanda sağlanan ilerlemeler, ekonomilerin geleceğini belirleyecek. Bunlar; biyo, nano ve bilgi – iletişim teknolojileri. Bu üçü yakın gelecekte tüm sektörleri ve iş yapma biçimlerini kökten değiştirecek. Biz de bunlara odaklanmalıyız. Bakın dünya 4. sanayi devrimini tartışmaya başladı. Almanya, Amerika, Kore; buna yönelik ciddi adım atıyor. Biz de buna hazırlanmalıyız. Ülkemize böyle yüksek teknolojiler getirecek şirketlere destek verecek bir Teknoloji Geliştirme Fonu kurmalıyız. YOİKK’te bakanlıklarımızla tüm bu konularda kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdik. Başbakan Yardımcılarımız Sayın Lütfi Elvan, Sayın Mehmet Şimşek, Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal, Sanayi Bakanımız Sayın Fikri Işık, İçişleri Bakanımız Sayın Efkan Ala, Gümrük – Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci, tüm bu konularda öncü rol üstlendiler” değerlendirmelerinde bulundu.

“Haksız yere girişimcinin hayatını karartmanın bedeli”

Anadolu’da yaşanan sıkıntılara da değinen Hisarcıklıoğlu, “Elbette herkes gibi girişimcimiz de işini kanuna uygun yapacak. Düzgün çalışacak. Yapmadığında da hesabını verecek. Zaten veriyoruz. Ayrıcalık istemiyoruz. Peki, haksız yere bir girişimcinin hayatını karartmanın bedeli olmayacak mı? Nasıl biz iş hayatında hata yapınca bedelini ödüyorsak, hatalı ve keyfi denetimlerle bizleri zarara sokmanın da bir bedeli olsun. Üreten, alın teri döken girişimcimizi, bürokrasinin – denetçinin insafına bırakmayın. Yılların emeği, itibarı, keyfi bir yorumla yok olup, gitmesin. Hesap vermeden hesap sorabilen bir tek Allah’tır. Keyfi hesap soranlar da hesap versin istiyoruz” diye konuştu.


“Reel sektörün yüksek faizlerle, komisyonlarla mağdur edilmesine de artık bir çare!”

“Finansmana erişim noktasında, firmalarımızı bankalara bağımlı olmaktan kurtaralım” diyen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Reel sektörümüzün yüksek faizlerle, komisyonlarla mağdur edilmesine de artık bir çare bulalım. Bankalarımız fedakârlığı hep bizden, reel sektörden beklemesin. Şimdi sıra onlarda. Soruyorum sizlere, hanginiz bankalar kadar kar ediyorsunuz? Öyle biri var mı bu salonda. Bankalara buradan sesleniyorum, bu vicdansızlığı bırakın. Aynı gemide olduğumuzu unutmayın. Bu salondakiler varsa siz de varsınız.”

“Türkiye’nin zenginleşmek için yolu girişimcilik!”

Ülkelerin esas zenginliğinin sahip oldukları girişimci ruh olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin zenginleşmesi için girişimcilikten başka çıkar yolunun olmadığını belirtti. Türkiye’nin ezber bozan inovasyonlar yapan, yeni nesil girişimcilere ihtiyacının olduğuna vurgu yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin en geniş girişimcilik ağı olan Kadın ve Genç Girişimci Kurullarını işte bu yüzden kurduk. 81 ilde binlerce girişimcilik faaliyeti düzenledik. Hazine Müsteşarlığımızla birlikte girişimcilerimize destek için Türkiye Yatırım Fonu kurduk. TOBB olarak 100 milyon lira kaynak ayırdık. Tüm bu faaliyetlerimizi sahiplenen, genç ve kadın girişimcilerimize çok teşekkür ediyorum. Özellikle kadın girişimcilerimizle iftihar ediyorum. Türkiye’nin geleceği sizlerin elinde” şeklinde konuştu.

“Eğer Nobel Barış Ödülü hakkıyla belirleniyor ise bu sene tek aday var; o da Kilis’tir!”

Doğu ve Güneydoğu’daki terör olaylarının esnafları olumsuz etkilediğini ve iş dünyasının büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Son dönemde yeniden alevlenen terör olayları yüzünden, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da iş dünyası büyük sıkıntı yaşıyor. Kepenk açamayan esnafımız, siftahsız KOBİ’miz evine ekmek götüremiyor. Terörle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bunu yaparken o bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın da yanında olacağız. Her zaman devletinin yanında olmuş o insanlar, her türlü zorluğa karşı ayakta kalmaya çalışıyor. Dükkânlarının kapalı olmasından dolayı iş yapamıyor, borçlarını ödeyemiyor. Daha az iş demek, daha az işgücü, daha az refah demek. Bu insanları kendi haline bırakamayız. Hükümetimiz bir takım destekler açıkladı. Bunlar için teşekkür ediyoruz. Ancak terör olayları sürdüğünden, bunlar şu an yeterli gelmiyor. Terörle mücadele kapsamında, ekonomik olarak onlara yeni çözümler üretmek zorundayız. Bölgede iş dünyasının yeniden eski haline dönebilmesi için vergi – prim ve kredi ödemelerinin ertelenmesine ihtiyaç var. Bu noktada özellikle bir şehrimizin durumuna herkesin dikkatini çekmek istiyorum. Kilis’in nüfusu 130 bin, misafir ettiği Suriyeli mülteci sayısı da 130 bin. Bu boyutta bir yardımlaşma, dayanışma ve ev sahipliğinin dünya tarihinde örneği yok. Kilisliler insanlık destanı yazıyor. Buradan tüm dünyaya sesleniyorum. Eğer Nobel Barış ödülü hakkıyla belirleniyorsa, bu sene tek aday var o da Kilis’tir.”

“2000 yılında ‘ Yeni Anayasa’ ihtiyacını ilk kez biz dile getirdik.” 


Daha çağdaş, özgür, huzurlu ve adil bir ülkede yaşamanın en önemli yolunun anayasadan geçtiği belirten Hisarcıklıoğlu, “Yeni bir anayasa ile yeni bir uzlaşma zemini de yakalamak zorundayız. Daha 2000 yılında, ‘yeni anayasa’ ihtiyacını ilk kez biz dile getirdik. 2007’de meslek örgütleri ve sendikaları bir araya getirerek ‘Anayasa Platformu’nu oluşturduk. 2012’de 13 ilde ‘Türkiye Konuşuyor – Anayasa Vatandaş Toplantıları’ yaptık. Bu toplantılarda farklı görüşlerden yaklaşık 7 bin vatandaşımız aynı masa etrafında bir araya geldi. Milletimiz nasıl bir Türkiye, nasıl bir anayasa istediğini saatlerce müzakere etti. 18 klasörden oluşan raporumuzu, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na teslim ettik. Böylece Türkiye tarihinin en büyük ‘müzakereci demokrasi etkinliğini’ gerçekleştirdik. Burada gördük ki, vatandaş yeni bir anayasa istiyor. O halde yeni Anayasamızı birlikte hazırlayıp, birlikte sahiplenip, birlikte hayata geçirmeliyiz” diye konuştu.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.