Pegasus’ta rötar ve kuyruk çilesi sona erecek mi?

Pegasus Havayolları’nın merkez hub’ı olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yaşanan aşırı yoğunluktan yolcular şikayetçi. Check-in kontuarlarındaki uzun bekleme kuyrukları sona erecek mi?

Pegasus'ta rötar ve kuyruk çilesi sona erecek mi?

Pegasus’tan 20 milyon Euro’luk yatırım ve 1000 kişilik istihdam

Pegasus Havayolları, ana üssü olan ve günde 400 sefere yakın operasyon düzenlediği İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yolcu memnuniyetini en üst seviyeye taşımak için önemli bir adım attı. 20 milyon Euro’luk dev yatırım yapan şirket, bin kişiye de istihdam sağlayacağını açıkladı.

Uzun süredir terminal tarafındaki check-in, bagaj kabul, boarding gibi hizmetleri kendisi veren Pegasus Havayolları, yer işletme hizmetlerinin apron ve uçak park alanı tarafında kalan bagaj yükleme ve boşaltma, terminal ile uçak arası yolcuların transferi, uçak içi temizliği, de-iceing gibi diğer tüm bunlara bağlı hizmetleri bugün doğrudan kendi personeliyle vermeye başladı.


Kontuardan uçağa…

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane, “Misafirlerimiz kontuara geldiğinde bagajlarının alınmasından uçaklara nakliyesine, uçaklara ‘de-icing’ denilen buzlanmayı engelleyici sıvılarla yıkanmasından seyahatlerinin bitiminde bagajlarının verilmesine kadar geçen sürenin tamamını artık Pegasus ailesinin üyeleri karşılayacak. Geçen sene başladığımız bu proje kapsamında 1000 arkadaşımıza yeni istihdam sağladık. Ayrıca bunun için 20 milyon avroluk ekipman yatırımı yaptık. Bu yapılan yatırımla birlikte son teknoloji ürünlerini misafirlerimizle buluşturarak onların yer hizmetleri açısından da Pegasus’un üstün kaliteli servislerine ulaşmasını bu sayede seyahat deneyimlerinin daha etkin ve kalıcı anılarla bizden ayrılmalarını hedefliyoruz” dedi.

İlk bagajın banda geliş sürecinde yüzde 40 azalma

Nane, kademeli geçiş için yapılan test süreciyle ilgili olarak şunları söyledi: “Bagaj çıkış süreleri dediğimiz bizim ölçümlediğimiz bir süreç var; ilk bagaj ve son bagaj geliş. Kademeli geçişte ilk bagajın bantlara gelmesindeki sürece baktığımızda yüzde 40’lara varan bir azalma yaşandı. Bagajlardaki hasar oranları, bagajların zamanında teslim oranlarını ya da teslim edilememesi oranlarında neredeyse sıfıra yakın oranlarla çalışmaya başladık. Bugün itibariyle de artık yer hizmetlerini tamamen Pegasus ailesi verecek. Bu sayede misafirlerimize verdiğimiz değeri göstermiş olduk. Umarım misafirlerimiz bu hizmetlerimizden seyahatleri süresince etkin bir şekilde faydalanır.”

Sabiha Gökçen’deki rötarlar neden kaynaklanıyor?

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Mehmet Nane, Pegasus’un kendi yer hizmeti servisini sağlamaya başlamasıyla rötarların azalıp azalmayacağıyla ilgili bir soruya, “Biz rötarları çok detaylı analiz ediyoruz. Baktığımızda bizim kendi şirket hatalarından ya da şirket gecikmelerinden kaynaklı rötarların yüzde 2-3 arasında olduğunu görüyoruz. Rötarların yüzde 97’si ise bizden kaynaklanmayan sebeplerden yaşanıyor. Eğer yer hizmetlerinde bu yüzde 2’lik, 3’lükten bir pay varsa tabi ki bunu azaltacağız. Ancak bizim dışımızda kaynaklanan nedenlere mevcut ortamda yapabileceğimiz henüz yapacak bir şey yok” şeklinde yanıt verdi.


Sabiha Gökçen Havalimanı’nı en fazla kullanan havayolu şirketi olarak yaşanan rötarlardan en fazla etkilenen şirketin Pegasus olduğunu kaydeden Nane, “Bu rötarları azaltmak için ilgili kamu kurumlarıyla ve kuruluşlarıyla çok yakın çalışma içerisindeyiz. Onlar da buradaki aksaklıkları görüp gidermek üzere firmalarla çok etkili çalışmalar yapıyor. İnşallah bunu en kısa zamanda çözeceğiz” diye konuştu.

“Üçüncü havalimanı büyümemize ivme katabilir”

Genel Müdür Mehmet Nane, Pegasus’un 3. havalimanının ilk etabının tamamlanmasının ardından yeni pistlerin açılmasıyla birlikte oradaki gelişmelere göre hareket edeceklerini ancak henüz alınmış bir kararın olmadığını söyledi. Nane, “3. Havalimanı büyümemize ciddi ivme katacak bir nokta olabilir. Bu konu değerlendirme aşamasında ama henüz alınmış bir kararımız yok” dedi.

24 tane otobüs

Öte yandan toplam 20 milyon avroya mal olan yatırım kapsamında 7,2 milyon avroya 24 adet otobüs tedarik edildi. Ayrıca uçak merdiveni, konveyör bantı, temizlik jeneratörü, bagaj taşıma arabası, su ve foseptik ile ambulift olarak adlandırılan 5 adet hasta nakil aracıyla 13 adet ‘Push Back’ olarak adlandırılan uçak itme traktörü, 5 adet ‘de-icing’ adı verilen buz çözme aracı, 38 adet akülü bagaj traktörü, 18 adet harici ‘elektrik ünitesi’, 2’şer adet air starter ve air condition denilen ‘motor kompresörü ve klima üniteleri satın alındı.


Tanıtım toplantısında Pegasus Havayolları Yer İşletme ve Uçak İçi Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Uğurluteğin ile Yer İşletme Direktörü Murat Demirbilek de satın alınan ekipmanların teknolojisi, teknik özellikleriyle ilgili birer sunum yaptı.

Türk Hava Yolları (THY) 2016 ilk çeyrekte zarar etti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.