TÜBİTAK sayesinde keşfedilemeyen gelecek İlayda Şamilgil

Bilimsel komedi alanında da tam gaz ilerliyoruz. Mizaha ve mizahçılara verdiği büyük destek için teşekkürler TÜBİTAK!

Keşfedilemeyen Gelecek İlayda Şamilgil ve TÜBİTAK ile Bilimsel Komedi

Her ne kadar balık hafızalı bir toplum olsak da bazı trajikomik şeyler kolay unutulmuyor. Malum ses kayıtlarının ortaya çıkmasından sonra montaj, dublaj yok, ses kayıtları gerçek diye rapor veren TÜBİTAK’ta radikal (!) değişimlere gidilmiş ve hızlı bir şekilde ses kayıtları montajdır, dublajdır diye rapor verebilecek donanımda yeni akademisyenler göreve getirilmişti.

Kurumun önemli birimlerinden ULAKBİM’in müdür yardımcılığına yapılan flaş hayvanat bahçesi müdürü transferi de unutulacak gibi değildi. Bu yapılandırmaların ardından TÜBİTAK, gündemden düşmeyen bir kuruma dönüştü. Ancak asli görevi bilim ile değil, komik ya da trajikomik icraatları ile…


Şimdilerde Amerika’da Cornell Üniversitesi’nde mühendislik eğitimi alan ve NASA’nın Mars Proje Ekibi’ne dahil edilen İlayda Şamilgil, 12. sınıf öğrencisi iken “First Step to Nobel Prize in Physics” isimli 70 ülkeden 5.000’in üzerinde projenin katıldığı yarışmada 1. seçilen projesi “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” ile göğsümüzü kabartmıştı. Ancak TÜBİTAK’ın İlayda’nın projesini beğenmediği ortaya çıkınca, oklar kuruma dönmüş ve geleceğe damga vuracak bir bilim insanı adayının başarısı hak ettiği ilgiyi görememişti.

TÜBİTAK bugün de gündemde!

Bu sefer keşfedilemeyen ya da beğenmediği değil, beğendiği ve ödüllendirdiği projeler ile! Kurum, papaz eriğini imam eriğine dönüştürme ya da ayet okunup hızlı büyümesi sağlanan fasulye projesi gibi projeler ile bilimsel çevrelerden olmasa da mizahi çevrelerden büyük ilgi görmekte.


TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları kapsamında geliştirilen, Kabe’yi tavaf eden Hacı Robot projesi de, son günlerin büyük tepki gören bir diğer bilimsel (!) gelişmesi.

Keşfedilemeyen gelecek İlayda Şamilgil, bir gazeteye verdiği röportajda üniversite eğitiminin ardından birkaç yıl Amerika’da çalışmak istediğini söylemiş. Türkiye’ye dönüp dönmemekte kararsız olduğu belli. Çünkü geleceği oldukça parlak. Muhtemelen çalışmalarına kendisine değer veren ülkelerden birinde devam edecektir. Bu ülkelerden birinin Türkiye olmayacağını söylemek de sürpriz olmayacaktır. Bilim de iyi olmasak da komedide başarılı olduğumuz muhakkak.

Bilimsel komedi alanında da tam gaz ilerliyoruz. Mizaha ve mizahçılara verdiği büyük destek için teşekkürler TÜBİTAK!


Not: İlayda Şamilgil’in Sözcü Gazetesi’ne verdiği röportaj


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.