Türkiye’de turizm sektörünün katili kim?

Türkiye’de turizm sektörü son dönemde sancılı bir süreçten geçiyor. Güvenlik endişesi başta olmak üzere, ülkemiz insanının tavırları, taciz, hırsızlık, dolandırıcılık gibi birçok faktör turistleri ülkemizden uzaklaştırıyor.

Türkiye'de turizm sektörünün katili kim?

Türkiye’de turist olmak

Turizm denilince; gezmek, eğlenmek, rahatlamak, deşarj olmak, yeni yerler görmek, yeni şeyler keşfetmek akıllara geliyor. İnsanlar yoğun ve yorucu hayatlarına sıkışmış birkaç haftalık tatillerde daha önce gidip görmedikleri bölgelere ulaşarak yenilikler peşinden gidiyorlar.

Maalesef Türkiye’de turist olmak çok zorlu bir süreci beraberinde getiriyor. Güvenlik endişesi başta olmak üzere, ülkemiz insanlarının turistlere olan tavırları, taciz, hırsızlık, dolandırıcılık gibi birçok faktör turistleri ülkemizden uzaklaştırıyor. Ülkemizde kötü şeyler yaşayan turistler bir daha gelmediği gibi, çevresindeki insanların da gelmemesi için öneride bulunuyorlar.


Turizm sektöründe kalite nasıl yükselir?

Türklerin tatil yörelerine gittikleri zaman ödedikleri ücretlerle, aynı yere yurt dışından gelen turistlerin ödedikleri ücretlere denge getirilmeli. Mevcut durumda yurt dışından gelen insanlar aynı şartlarda Türkler’e göre daha ucuza tatil yaptıkları zaman oteller yabancı turistlerle dolup taşıyor.  Bunun önüne geçmek için tek fiyatlama sistemi ile pazarlama yapmak gerekiyor. Aslına bakarsanız kalite hep aynı yerlerde düşüyorken aynı yerlerde yükseliyor. Bugün belli başlı zincir oteller, beş ve yedi yıldızlı otellerde olan kalitenin ne yurt dışından gelen insanlarla ne de ülkemizde yaşayan insanlarla düşmediğini görüyoruz. Demek ki fiyatların yükselmesi kalitenin arttığının göstergesi oluyor.


Puanlama sistemi kaliteyi artırabilir mi?

Otel yönetimleri kendilerine gelen müşterileri için tatil süresi boyunca puanlama yaparak iyi müşterilere tatil önceliği hakkı verebilir. Böylece oteldeki kaliteli insan sayısı yükselebilir. Birkaç yıl bu uygulamayı yürüten otellere bir müddet sonra otel kapasitesinin büyük bir bölümü geçmişte puanlama yapılan müşterilerden oluşturulurken küçük bir kısmı aday müşterilerden oluşabilir. Hatta biraz daha geniş düşünürsek; birçok otelin içinde olduğu büyük bir yapı, aynı bankacılık sektörü gibi tatilcilere puan vererek kaliteyi belirli bir seviyede tutabilir.

turizm sektörü kalite eğitim hizmet otel konaklama

Turizm’de eğitim

Eğitim de tıpkı yukarıda anlatılan gibi kaliteli otellerde üst seviyelerde veriliyorken, sıradan otellerde sıradan düşük seviyede olabiliyor. İnsanlar birkaç haftalık tatilinde iyi muamele görüp sorunsuz bir tatil geçirmek isteyebiliyorken, hesapta olmayan küçük enstantaneler insanların huzurunu kaçırabiliyor. İnsanların en sık başına gelen olay ise internetten yapılmış bir rezervasyonda fotoğraflar ile gerçek odaların birbirine benzemiyor oluşu şeklinde söylenebilir. Böyle bir durumda daha tatil başlamadan sorunlar çıkıyor.


Ülkemizde son aylarda gelişen siyasi olaylar neticesinde bizlere düşen en büyük görevlerden birisi; ülkemize gelen turistlere her zamankinden daha iyi davranmak, her zamankinden daha fazla yardımcı olmak olmalıdır. Giden turistleri geri getirme şansımız bu şekilde yavaş da olsa yükselebilir.

Turizmde büyük kriz: Son 17 yılın en sert düşüşü!