Vincent Van Gogh’un kesik kulağı ve canlanan tabloları

Hollandalı ressam Vincent van Gogh’un kesik kulağı hakkındaki tartışma yüz yıldır sürüyordu, kulağının neredeyse tamamını kestiği anlaşıldı. Ayrıca, van Gogh’un hayatını ünlü ressamın eserlerini konuşturarak anlatan animasyon film, “Loving Vincent” için hummalı çalışmalar devam ediyor.

Yüz yıllık tartışma çözüldü: Vincent Van Gogh'un kesik kulağı

Hollandalı ressam Vincent van Gogh’un, kesik kulağı konusunda yüz yıldır süren tartışma ve belirsizlik, sararmış küçük bir kağıttaki çizim sayesinde sona erdi.

Murphy, kesik kulağa ilişkin tüm ayrıntıların yer aldığı sarı kağıt parçasının, 100 yıldır Stone’nin arşivinde olduğunu ortaya çıkardı.

Yazar Murphy, 1934 yılında ünlü ressamın biyografisini yazan ABD’li yazar Irving Stone’un, van Gogh’a müdahale eden Doktor Felix Rey ile görüştüğünü farketti.


BBC Türkçe’de yer alan habere göre, bu konudaki belirsizlik kendisine tıbbi müdahalede bulunan Doktor Felix Rey’in çizimiyle çözüldü. Çizimlere göre ünlü ressam kulağını, sadece kulak memesi kalacak şekilde kesmiş.

Vincent Van Gogh ile ilgili yaygın görüş, kimine göre kulağının sadece bir kısmını, kimilerine göre de sadece kulak memesini kestiği yönündeydi.

Gerçek, Doktor Rey’in çizimiyle ortaya çıktı

Murphy, kesik kulağa ilişkin tüm ayrıntıların yer aldığı sarı kağıt parçasının, 100 yıldır Stone’nin arşivinde olduğunu ortaya çıkardı.

Irvin Stone’un, “Kulağındaki yara nasıldı? Çizebilir misiniz?” sorusu üzerine Dr. Rey, bir reçete kağıdına o günün tarihini atarak, kesik kulağı gösteren bir çizim yaptı.

Konuyla ilgili bilgiye ‘van Gogh’un Kulağı’ adlı bir kitapta yer veren Britanyalı yazar Bernadette Murhpy, Rey’in, van Gogh’un biyografisini yazan ABD’li yazar Irving Stone’a verdiği kağıda düştüğü “Benden istediğiniz bilgiyi sevinerek veriyorum. Zavallı dostum van Gogh’un hak ettiği şöhreti dile getirmeniz umuduyla…” notunu da aktardı.

Murphy’nin elde ettiği belge, Cuma günü Amsterdam’da açılacak olan, ‘Çılgınlığın Sınırında: van Gogh ve Hastalıkları’ adlı sergide izleyicilere sunulacak.

Gaugin’le tartışan van Gogh, kulağını kesmişti

van Gogh, Fransa’nın Arles kentinde meslektaşı Paul Gaugin ile birlikte birkaç ‘Sarı Ev’de yaşanan bir tartışma ve Gaugin’in Paris’e dönme kararı üzerine kulağını kesmiş, bu eylemini daha sonra ‘sanatçı saçmalığı’ diye nitelemişti.

23 Aralık 1888’de kulağını keserek gazeteye saran ve bir genelevde çalışan Rachel adlı kadına getiren ünlü ressam, daha sonra evine dönerek, ertesi günü polis tarafından baygın halde bulunmuştu.

Polisler, Gaugin ve kardeşi Theo’nun eşinin ifadeleri, van Gogh’un kulağının sadece bir bölümünü kestiği yönündeydi. Basında da kulağının sadece alt kısmını kestiği bilgisi yer almıştı.


***

Animasyon dünyasında bir ilk: van Gogh’un tabloları ‘canlanıyor’

Bu dahiyane ve benzersiz filmde sizi nelerin beklediğini görmek için tadımlık Trailer’ı var.

Bu arada ilginizi çekebilecek bir haber; Vincent van Gogh’un hayatını ve gizemli ölümünü anlatan yeni bir animasyon film hazırlanıyor.

“Loving Vincent / Vincent’i Sevmek” adlı filmin özelliği, tamamen ünlü ressamın tabloları ya da onun stilinde yapılmış yağlıboya eserlerden oluşması.

Polonya – İngiltere yapımı filmin çalışmaları henüz devam ediyor.

Yağlı boyadan animasyon olur mu derseniz, biz de bilmiyorduk ama oluyormuş. Vincent van Gogh’un yaşamı ve eserleri dünyanın ilk uzun metraj yağlı boya animasyon filminde.

Yüzden fazla sanatçının bir araya gelerek, sanat tarihinin ikonik ressamı Vincent van Gogh’un eserlerini bambaşka bir sanata dönüştürdüler. “Loving Vincent,” dünyanın ilk uzun metraj yağlı boya animasyon filmi olarak karşımızda.

Yapımı Breakthru Films ve Trademark Films tarafından gerçekleşen “Loving Vincent” filminin yaşatacağı deneyim de benzersiz. van Gogh’un eserleri bugüne kadar böylesine canlı olmamıştı.

19. yüzyılın en önemli sanatçılarından olan Vincent Van Gogh’un hikayesini bambaşka bir yolla anlatan yönetmen Dorota Kobiela’ın kendisi de bir ressam. Dorata Kobiela, van Gogh’un abisine yazdığı bir mektupta; “Biz sadece resimler aracılığıyla konuşabiliriz kardeşim…” şeklinde kurduğu bu cümleler filmi yapma sebebimiz oldu, biz onun hikayesini resimleriyle anlatacağız şeklinde konuşuyor.

Film, 120 van Gogh eserini, ressamın kaleminden çıkan 8oo mektupla konuşturuyor. 80 dakikalık animasyon fimde 56,800 el çizimi kullanılmış. Filmin yapımcısı Hugh Welchman: “Yapım için 50 ila 60 ressamla çalıştık ve her bir isim işlerinde en iyi derecelere sahip olanlardan seçildi” diyerek çalışmanın titizliğini ve ilgi çekiciliğini gözler önüne çekiyor


Tamamlandığında, dünyanın ilk uzun metrajlı tablo – filmi olacak.

Van Gogh’la Bir Gün


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.