İlişkilere yatırdıklarınız aslında sizi tanımlıyor

Her davranışımız zincirleme tepkimeyle bir sonrakini etkilemeye devam ediyor. Yaşanan ilişki sorunlarının büyük kısmı neye yatırım yapıldığıyla ilgilidir…

Yaşanan ilişki sorunlarının büyük kısmı neye yatırım yapıldığıyla ilgilidir...

Hayatımızın büyük bir bölümü verdiğimiz tepkilerin etkiledikleri ve etkilendiklerimize verdiğimiz tepkilerle şekilleniyor. Davranışlarımız ve hayata, insanlara sunduklarımız bir süre sonra benzeri şekillere bürünüyor. Bu şekiller sayesinde artık hep aynı olaylarla ve buna bağlı benzeri sonuçlarla karşılaşıyoruz. Her tutum ve davranışımız zincirleme olarak bir sonrakini etkilemeye devam ediyor.

İlişki problemlerinin büyük kısmı neye yatırım yapıldığıyla ilgili. Öncelikle kendinde yatırım yaptığın duygu ve öykülerinin büyük bir kısmını ilişki tarzına ve dolayısıyla partnere yansıttığının bilincinde olmalı. İlişki içinde sürekli olarak karşısındakini yargılayan, yadırgayan ya da itici davranışlar içerisine giren biri yalnız kalmaya mahkum olacaktır.


Nasıl bir ilişki?

Aynı şekilde bazı taraflar da hep ne yapıp ederek kendine aşırı eleştiriler getiren ve yargılayan partner seçimi yapmaktadır. “Her seferinde kaba insanlar çıkıyor karşıma” diye sitemde bulunan biri aslında kendi iç dünyasında yaşadıklarına paralel olarak kaba insanları seçtiğini fark edememiştir. Ne olur da hep benzeri insanları seçer ya da benzeri durumları yaşatırız kendimize?

Her insan, içinde koca bir evren taşır. O denli kompleks ve derindir ki insanoğlu beklentilerinin, davranış biçimlerinin, mutsuzluklarının her zaman nereden kaynaklandığının tespit edilmesi o kadar kolay değildir. İçinde ana rahminden bu yana hissettiklerini, yaşadıklarını, diğerleriyle alışverişlerini, korku ve öfkelerini, yalnızlığını, yanlışlarını, zamanla öğrendiklerini, deneyimlerini ve sayfalarca yazacağımız içi dolu birçok öğeyi taşır.

Bu taşıdıkları yeni yaşantılarıyla harmanlandıkça, değiştikçe ve geliştikçe karmaşıklaşır. İşte bu noktada derinleşen insan aynı zamanda kendini anlamakta güçlük çekebilir. İlişkilerinde ve her kurduğu ilişki biçiminde kendisinden büyük parçalar taşıdığını göremeyebilir. Bu noktada farkındalık çalışmaları, ilişkisini anlamlandıran egzersizler ve uzman desteği çiftler ve daha önemlisi kendi içinde birçok yaşantıyı anlamlandırmak isteyen bireyler için yardımcı olacaktır.


**

Sevgili itiraflarımı anlatmak istiyorum

Evlilik falınız önemli: Sevgilim eşim olursa neler olacak?

Evlilikte aşkı öldüren 8 neden


Özlem Akkel
Özlem Akkel | Klinik Psikolog. Kadıköy 1983 doğumlu olan yazar 8 yaşından itibaren yazdığı şiirler ile yaşamdaki konumunu tanımlamıştır. 2006 yılında psikoloji lisans, 2016 yılında klinik psikoloji yüksek lisans bölümünü başarı ile bitirmiştir. Psikolog olarak aldığı görevlerin yanı sıra çeşitli dergi ve gazetelerde mesleki ve edebi yazıları yayınlandı. “3’e 1 Kala Babam ve Ben’’ adlı bir şiir kitabı, “ADAM Yüzleşme” ve "Dönüşüm isimli romanları yayınlandı.