Otizmli bir çocuk annesinin duygusal mektubu

Esma Nair, 5 yaşında sevimli bir kız çocuğu. Esma’nın yüzündeki gülümsemeyi gören herkesin içini ısıtır, mutluluk verir ancak bu gülümseme annesi Serap Hanım için daha çok şey ifade ediyor, çünkü Esma otizmli bir çocuk.

Esma'nın gülümsemesi mutluluk verir ancak bu gülümseme annesi Serap Hanım için daha çok şey ifade ediyor, çünkü Esma otizmli bir çocuk.

Peki Otizm nedir?

Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen bir gelişimsel farklılık. Belirtiler en erken yaşamın ilk 6. ayında fark edilebiliyor. Otizmin başlıca belirtileri arasında; göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor.

Otizmde tek tedavi erken tanı ve eğitimdir!

Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir yöntem ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.


Esma artık mezun oldu

Esma, 2 yıl Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu’nda burslu eğitim aldıktan sonra mezun oldu yani artık normal gelişim gösteren akranları ile eğitimine devam edecek.

Aldığı eğitim sayesinde Esma’nın problemli davranışları da ortadan kayboldu. Esma artık akranlarının sahip olduğu becerilere sahip ve onlarla uyum içerisinde zaman geçirebiliyor, onların oyunlarına katılabiliyor.


“Hiçbir Çocuk Otizme Yenik Düşmesin”

Serap Nair, kızının mezuniyetinin ardından duygusal bir mektup kaleme aldı. Anne Nair, mektupta duygularını bu sözlerle dile getirdi:

Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu’na ilk başladığım gün geçti gözümün önünden, benim ürkekliğim ayrı Esma’nın öfke nöbetleri ayrı. Burada öncelikle Esma’nın öfke nöbetlerini bitirdik. Sonra zaten gerisi hızla devam etti. Esma mezun edildi. Önce bir burukluk sonrasında bir sevinç. Artık bitti. Tuhaf duygulardı.

Ne yapmam gerekliydi, bilemedim ama artık bana da iyi gelmiş olan Tohum Otizm Vakfı’nın, buradaki dostluklarımın ve en önemlisi bu profesyonel eğitimin sonuna gelmiştik. İçimde tabii ki tedirginlikler var ama biliyorum ki burası her zaman yanımızda. O yüzden şu an mezuniyetimize sevinçliyim çünkü artık yeni yollar, yeni okullar ve yeni arkadaşlıklar bizi bekliyor.


İyi ki karşılaşmışız, iyi ki yolumuz buradan geçmiş. Öncelikle sizlerin, eğitimcilerimizin, çalışanlarınızın ilgisi alakası, gülen gözleriyle biz şu an mezunuz. İyi ki yanımızda olup bize el atınız. Tohum Otizm Vakfı ve bize bu bursu veren yardımsever kişiler olmasa Esma’m bu şekilde olmayacaktı. Tohum Otizm Vakfı’na, eğitimcilerine, çalışanlarına tekrar tekrar teşekkürlerimi sunuyorum ve hiçbir çocuk otizme yenik düşmesin diyorum.”

Otizmli bir çocuk annesinin duygusal mektubu

Otizm spektrum bozukluğu nedir? Belirtileri nelerdir?

Tohum Otizm Vakfı’nın ücretsiz eğitim portalı yenilendi

Ayberk: Sevginin ve Otizmin Hikayesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.