Washington Post: Gülen’in iade talebi darbe öncesiyle ilgili

Washington Post gazetesine göre üst düzey ABD’li bir yetkili, Türkiye’nin Fethullah Gülen’in iadesi için yolladığı kanıtların 15 Temmuz darbe girişimi öncesiyle ilgili olduğunu söyledi. Türkiye’nin Gülen’in iadesi için yolladığı belgeler eski. ABD’ye henüz darbe teşebbüsü ile Gülen bağlantısını ortaya koyan bir kanıt ulaşmamış.

Washington Post: ‘Gülen’in iade talebi darbe öncesiyle ilgili’

AMERİKAN Washington Post Gazetesi’ne göre üst düzey bir ABD yetkilisi, Türkiye’nin ABD’ye sunduğu Fethullah Gülen’in iade edilmesiyle ilgili kanıtların, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde iddia edilen suç eylemleriyle alakalı olduğunu söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı’nda belgelerin incelemesinin sürdüğü belirtilirken, adı açıklanmayan ABD yetkilisi, “Aslında bu darbe öncesi iddia edilen suç eylemleriyle ilgili. Hali hazırda, Türk yetkililerin, onun (Gülen) darbede yer aldığına dair kanıtlarla yapılmış resmi bir iade talebi söz konusu değil” dedi.


ABD Başkanı Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’ye yapacağı ziyaretle ilgili gazetecilere brifing veren ABD yetkilisi, Adalet Bakanlığı’ndan bir heyetin, Türk muhataplarıyla çalışmak üzere önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gideceğini bildirdi.

Washington Post: “Türkiye’nin Gülen’in iadesi için yolladığı belgeler eski, hala somut kanıtlar ulaşmadı”

Washington Post: ‘Gülen’in iade talebi darbe öncesiyle ilgili’

ABD’de bir adalet bakanlığı yetkilisi, Türkiye’nin Fethullah Gülen’le ilgili kendilerine yolladığı tüm delillerin 15 Temmuz’daki darbe girişiminden öncesiyle ilgili olduğunu, hala kendilerine somut kanıtlar ulaşmadığını belirtti.

Önümüzdeki günlerde Gülen’in iade süreciyle ilgili olarak Türk muhataplarıyla ortak bir çalışma yürütmek üzere Türkiye’ye gelecek olan ABD Adalet Bakanlığı’nın yetkilisi Washington Post gazetesine açıklamalarda bulundu.

İsmi açıklanmayan yetkili, Türkiye’nin ABD’ye sunduğu Fethullah Gülen’in iade edilmesiyle ilgili kanıtların, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde iddia edilen suç eylemleriyle alakalı olduğunu söyledi. Adalet Bakanlığı’nda belgelerin incelemesinin sürdüğü belirten yetkili, “Hali hazırda, Türk yetkilileri, Gülen’in darbede yer aldığına dair kanıtlarla yapılmış resmi bir iade talebinde bulunmadı” dedi.

“Bu tür tartışmalar ‘faydalı’ değil”

ABD Başkanı Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’ye yapacağı ziyaretle ilgili gazetecilere brifing veren ABD yetkilisi, “Eğer iadeyi gerektiren bir durum söz konusuysa, nihayetinde mahkeme delilin yeterli olup olmadığına karar verecek” diyerek henüz o aşamada olunmadığını kaydetti. Yetkili, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelecek olan Biden’ın da darbe girişiminin hemen ardından ABD’nin bu girişimi ivedilikle kınadığını ve lanetlediğini hatırlatacağını sözlerine ekledi.


Türkiye’de darbe teşebbüsünün arkasında ABD’nin olduğuna dair suçlamalar ve komplo teorileri bulunduğunu bildiğini söyleyen yetkili, bu tür tartışmaların ‘faydalı’ olmadığını söyledi. ABD’li yetkili “Başkan Yardımcısı Biden’ın da söyleyeceği gibi tüm bu şeyler ‘saçma’, görüşme ve toplantılarında Türk tarafına bu konuda açıklık getirecektir” dedi.

“Barack Obama söz sahibi değil”

Yetkili kendisine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ABD eninde sonunda Gülen’i iade etmek zorunda kalacak” sözü ve Türkiye-ABD dostluğunun Gülen’in aidesine bağlı olduğuna dair yapılan açıklamaların hatırlatılması üzerine, “ABD Başkanı Barack Obama bile iade sürecinin şartları konusunda söz sahibi değildir” dedi.

“İade süreci yıllarca sürebilir”

Yetkililer, daha önceki açıklamalarında iade süreci başlatılsa bile açılacak dava ve ardından gelecek temyiz süreçlerinin yıllar sürebileceğini belirtmişlerdi.

Biden’in vereceği mesaj

ABD’li yetkili, “Eğer iadeyi gerektiren bir durum söz konusuysa, nihayetinde mahkeme delilin yeterli olup olmadığına karar verecek” diyerek henüz o aşamada olunmadığını kaydetti.

ABD’li yetkili Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi planlanan ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın Türk halkına darbe girişiminde sonra Washington’ın hemen ve kesin bir şekilde kınadığını hatırlatacağını söyledi.


Türkiye’de darbe teşebbüsünün arkasında ABD’nin olduğuna dair suçlamalar ve komplo teorileri bulunduğunu bildiğini söyleyen yetkili, bu tür tartışmaların ‘faydalı’ olmadığını söyledi. ABD’li yetkili “Başkan Yardımcısı Biden’ın da söyleyeceği gibi tüm bu şeyler ‘saçma’, bana kalırsa görüşme ve toplantılarında Türk tarafına bu konuda açıklık getirecektir” dedi.

Independent muhabiri Robert Fisk: Erdoğan, Esad ile barışmaya hazırlanıyor

FETÖ iddianamesinde Fethullah Gülen’in yemin metni dikkat çekti

ABD Büyükelçisi John Bass’tan Fethullah Gülen açıklaması


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.