Goji Berry: Günümüzün popüler meyvesi kurt üzümü faydaları

Goji Berry oldukça küçük ve yumuşak meyveleri olan odunsu bir çalı formunda bitkidir. Yüksek rakımlarda Çin’de Tibet’te yüzyıllardır yetişmektedir. Ayrıca kurt üzümü olarak da bilinir. Tadı bizim ülkemizdeki damak tadına göre değerlendirecek olursak yaban mersini ve tatlı kiraz gibidir.

Goji Berry: Günümüzün popüler meyvesi

Goji Berry: Günümüzün popüler meyvesi kurt üzümü faydaları

Goji Berry içerdiği mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. Yüksek miktarda beta-karoten (A vitamini), C vitamini, demir, protein, 18 amino asit B1, B6 ve B2 vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, selenyum, çinko ve de bakır gibi 21 mineral bulunmaktadır. Ayrıca lif oranı %21’dir ve oldukça yüksektir. Lifli gıdaların alınması size kilo kontrolü yapması konusunda yardımcı olacaktır. Diyetinizde mutlaka lifli gıdaları almayı ihmal etmeyin.


Goji Berry’nin faydaları

1) Tip2 diyabeti kontrol altında tuttuğu görülmüş. Bunun sebebi diğer meyvelere oranla düşük glisemik indeksinden dolayı. Glisemik indeksi yüksek olan meyveleri soracak olursanız bunlar: muz, üzüm, kavun, karpuz. Bir araştırmaya göre günlük alınan Goji Berry’nin (300mg/kg başına ) iyi geldiği vurgulanmış.

2) Antioksidan kaynağıdır ve diğerlerine göre Goji Berry’de en çok bulunur.

3) Goji berry, içeriğinde tam % 13 oranında protein içerir. Bu oran protein oranı açısından kepekli buğdaydan bile daha yüksek bir orandır.

4) C vitamini oranında ise Goji Berry’de oldukça yüksektir. Hastalandığımızda özellikle portakal protein tüketiriz fakat portakalın içindeki C vitamininkinden yüzlerce kat fazlasını barındırır.

5) Goji Berry % 8 oranında E vitamini ve B vitaminlerini içerir.

6) Kolesterol düşürücü etkisi vardır.

7) Goji üzümü 19 aminoasit içerir.

Kilo verdirir mi?

8) Daha birçok şey var fakat en çok merak edilen soru kilo verdirir mi? İçerdiği maddelerden dolayı iştah kontrolü yapmaktadır. Aslında sizin kilo almanıza sebep olan nedenlerden biri de iştah kontrolü yapamamanızdandır. Bu meyve bunu yaparak sizi zayıflatmıyor, zayıflamanıza yardımcı oluyor


Piyasada bir şey öne çıktığında bunların hapları, ilaçları, çayları, otları vs. birçok şey çıkar. Ve sizin kilo vermenizi sağlar diye yazarlar. Ülkemizde bu meyvenin de bir sürü ilacı ve çayı hatta kremi şampuanı çıktı. Size tavsiyem iyice araştırmanız bu tür yeni çıkan ürünleri. Yani demek istediğim bu meyvenin bir sürü yararı var fakat ben bunu yiyeyim ama istediğim yemekleri de yiyeyim kilo vereyim demek saçma olur. Günlük bir avuç kadar yediğiniz takdir de iştahınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

Yan etkileri

Warfarin ile etkileşim: Goji berry warfarin gibi kan kan inceltici kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçla alındığında yan etkilere neden olabilir. Kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız Goji berry tüketiminden uzak durmalısınız.

Diyabet ilaçları ile etkileşim: Diyabet hastaları kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak belirli dozlarda ilaç alırlar. Goji meyveleri pankreasın çalışmasını ve insülin üretimini etkilediği tespit edilmiştir. Diyabet ilaçları kullanan kişiler Goji berry tüketiminden uzak durmalıdırlar..

Hipertansiyon: Fazla yenirse Goji meyveleri, vücudun kan basıncı düzeylerini olumsuz etkiler ve hipertansiyona neden olabilir.

Polen alerjisi: Polen alerjisi olan kişiler Goji berry yerse; hırıltı, hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ciltle alakalı sorunlar olursa doktora başvurmanız önerilir.

Uykuyu olumsuz etkiler: Goji meyveleri sadece gündüzleri alınmalıdır. Gece Goji berry yemek uykuyu kaçırır, olumsuz etkisi olur. Eğer fazla tüketirseniz aynı şekilde uykusuzluğa neden olur.

Enerji seviye artırır: Aşırı şekilde tüketimi enerji seviyesini ciddi anlamda arttırır ve bu zararlıdır. Çok fazla enerji konsantrasyon bozukluğu, hiperaktiflik ve huzursuzluk gibi sorunlara neden olur. Bu yüzden Goji berry tüketimi aşırı olmamalıdır.

Kan akışını artırır: Goji meyveleri vücutta kan akışını artırabilir. Fazla Goji berry yemek, han akış hızını normalden fazla seviyeye çıkarır ve bu özellikle yaşlıları etkileyen hemofili gibi olumsuz koşullara neden olabilir.

Baş dönmesine neden olur: Goji meyveleri aşırı tüketildiğinde baş dönmesi, göz rahatsızlığı, bulanık görme ve halüsinasyonlar gibi şiddetli yan etkilere yol açabilir.


Yüksek selenyum düzeyi: Goji meyveleri bol miktarda selenyum içeren ve fetusun büyümesini etkileyebilir. Bu özelliğinden dolayı, hamile kadınlar bu meyveyi yemekten kaçınmalıdırlar.

Goji Berry (Kurt üzümü) nedir? Yararları nelerdir?